Find mere om:
Guide: Få en skøn sensommerhave | livsstil.guide.dk

Guide: Få en skøn sensommerhave

Hvordan skaber man en frodig sensommerhave på et tidspunkt, hvor de grønne omgivelser er ved at takke af efter en lang sommer? Få gode råd og tips til både beplantning, former og farver hen på høsten her.

Resten af september og hele oktober er den bedste tid, hvis du skal plante og omlægge noget i haven. Det er derfor allerede nu, du skal i gang med at planlægge, hvordan din have skal se ud til næste år.

Meget ofte er der stor fokus på forår og sommer, når det gælder beplantningen. Vi glæder os til det igen begynder at spire, og dagene bliver så varme, at vi kan sidde ude mellem roser og sommerblomster. Men havelivet er ikke overstået med sommerferien. Tværtimod findes der masser af planter, som blomstrer i sensommeren og helt til frosten begynder – og det er da ærgerligt at gå glip af en hel sæson i haven.

Den vilde have er blevet trendy

Høsten byder på masser af muligheder for både frodighed, afgrøder og lune dage, hvor man kan hygge sig med eftermiddagskaffen på terrassen omgivet af blomstrende krukker. Det gælder om at tænke i både blomster og andre planter – samt i farver og former, især omkring hus, terrasse og andre opholdssteder, der findes rundt omkring i haven.

B972089771Z.1_20150924191701_000+GJGO0SOG.2-0.jpg

I modsætning til sommerens blomster, er det faktisk nemmere med efterårsplanterne. Temperaturen er faldet, og vejret er fugtigere – begge dele er med til at gøre blomstringstiden længere, uden at det kræver ret megen omsorg. På denne tid af året sørger naturen selv for de rette forhold. Tænk også på, om du vil have frugttræer eller nogle bærbuske. Begge dele kan sagtens tænkes ind i havens indretning og bruges som hække, espalier eller over buegange.

B972089771Z.1_20150924191701_000+GJGO0SOT.2-0.jpg

B972089771Z.1_20150924191701_000+GJGO0SOB.2-0.jpg

Her i sensommeren sælger mange planteskoler stauder, bærbuske og frugttræer til halv pris. De ønsker ikke at ligge inde med et stort sortiment vinteren over, og det skal man selvfølgelig benytte sig af. På denne tid af året kan man ligeledes se sensommerens vækster i fuld flor, hvilket gør det meget nemmere at vælge i forhold til om foråret, hvor man bare køber en lillebitte plante med lidt løv og uden blomster!

Terrasseliv

Sensommerlivet på terrassen bliver også en langt større oplevelse, hvis du omgiver dig med blomstrende krukker samt puder og plaider, der indbyder til at slå sig ned. Til krukkerne kan du selvfølgelig vælge køb-og-smid-væk-planter, så som lyng, krysantemum og asters – men vil du have glæde af krukkerne i flere år, kan du sagtens plante dem til med stauder.

B972089771Z.1_20150924191701_000+GJGO0SOL.2-0.jpg

Ny haveinspiration

Landskabsarkitekt Jane Schul er en af dem her i landet med det største plantekendskab. Sin store viden har hun samlet i bogen ”Hvilken plante hvor”, som netop er udkommet i en ny og stærkt revideret udgave.

B972089771Z.1_20150924191701_000+GJGO0SPB.2-0.jpg

Bogen har længe været min ”bibel”, og den nye udgave er endnu mere omfattende og spækket med oversigt over forskellige planter til forskellige formål. Her fortælles om, hvilke der passer til havens forskellige jordbunds- klima- og lysforhold. Om duft, blomster, farver og former og meget, meget mere. Og selvfølgelig også om, hvilke planter der passer til de forskellige årstider; herunder også sensommerens planter, som er aktuelle netop nu.

Sæt farve på haven med efterårskrukker

Et dusin gode sensommerplanter

 • Blåhat, Knautia
 • Dahlia, Dahlia
 • Floks, Phlox
 • Frøkenhat, Zinnia
 • Hortensia, Hydrangea
 • Høstanemone, Anemone hupehensis
 • Kæmpe-jernurt, Verbena bonariensis
 • Purpursolhat, Echinacea
 • Sankthansurt, Sedum
 • Solbrud, Helenium
 • Stokrose, Alcea
 • Violfrøstjerne, Thalictrum dalavayi

Guide: Foråret så sagte kommer

13-02-2016: Det er nok lige tidligt nok at kalde det forår nu. Men det er bestemt tid til at tænke fremad og planlægge den kommende sæson i haven. I min have står den på ny hæk, buksbomkugler og nye frø. Læs artikel

Guide: Liebhaverskovfogedens landsted

12-07-2014: Claus Hemmingsen lever af at få det bedste ud landejendomme, og det hele startede med hans egen. Fra at være tilgroet med meterhøje brændenælder og forvoksede juletræer er hans landsted i dag omgivet af et åbent, luftigt – og allervigtigst – varieret landskab. For kodeordet er at skabe variation – både for øjets og naturens skyld. Læs artikel

Guide: Idéer med kastanjehegn

04-07-2016: Hegn af kastanjetræ er en gammel tradition i bl.a. England og Frankrig, hvor de bringer sjæl til både romantiske og mere moderne haver. Herhjemme vinder de smukke hegn også mere og mere indpas. Læs artikel

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

08-06-2016: Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her. Læs artikel

Guide: Urbane grøntsager på menuen

08-05-2016: At dyrke sin egne afgrøder, selv om man bor i byen, er oppe i tiden. 'Urban gardening' hedder trenden, hvor minihaver i f.eks. vindueskarmen eller på altanen giver byboere mulighed for at høste egne grøntsager. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...