Find mere om:
Klatrende skønheder | livsstil.guide.dk

Klatrende skønheder

Lige nu er de fleste roser på deres højeste. Her kigger vi nærmere på klatreroserne, som er et rigtig godt valg, (også) til små haver.

Nogle haveejere med mindre haver fravælger roser ud fra den antagelse, at de fylder for meget og ikke kan få optimale forhold. Og ja, det ser smukt ud med et kæmpe rosenbed, der breder sig ud i haven og blomstrer gennem hele sommeren – men mindre kan også gøre det. I de små haver gælder det om at tænke i højden i stedet for i bredden - og her kommer klatreroserne ind i billedet. Selvom man, som jeg selv, bare har en lille have, kan man sagtens dyrke roser. Her fortæller jeg om klatreroser i almindelighed – og viser nogle af vores yndlingssorter, som vi har i vores lille have.

B972005533Z.1_20150611163348_000+G8NLT23J.2-0.jpg

Klatreroser findes, som alle de andre typer roser, i et væld af farver, former og størrelser. I vores egen have, som kun er på knap 600 m2, har vi adskillige sorter (fortrinsvis de historiske), der vokser op ad hegn, husmure og klatrestativer, i rosenbuer, hen over garagetag og drivhus samt op ad et stort, gammelt æbletræ. Skønt ser det ud, når de fleste af dem er i fuldt flor her midt på sommeren. En del af dem er remonterende, mens andre kun blomstrer en enkelt gang. Nogle har kaskader af blomster, andre danner buketter – nogle har stærke farver, andre er i sarte pasteller – og så udsender de fleste af dem de lifligste dufte.

Pasning af klatreroser

Der er mange myter omkring roser, og en del mener, at de er både besværlige og komplicerede at dyrke. Generelt er det dog ikke svært, for langt de fleste er robuste og kan holde til en del. Der er dog en række gode råd, som kan være værd at kende – følger man disse, er chancerne for sunde og flotte roser meget større.

B972005533Z.1_20150611163348_000+G8NLT23N.1-0.jpg

Plantning

Roser er generelt taknemmelige og trives godt i almindelig havejord, gerne lidt leret. Dog skal man huske på, at de ikke må plantes på steder, hvor der tidligere har stået en rose, da jorden her vil være ”træt”. Man kan dog komme omkring dette ved at udskifte den gamle jord med frisk (rosen)jord – i god afstand omkring det nye plantehul. Roser skal plantes hurtigt, efter man har købt dem: De skal plantes dybt, så podestedet er mindst 10 cm under jorden.

B972005533Z.1_20150611163348_000+G8NLT23L.2-0.jpg

Pottede roser stilles i vand i 10 minutters tid; hæld også en spand vand i plantehullet, så jorden er gennemvåd, inden der plantes. Fyld jord godt op omkring, og sørg for rigelig vanding den første tid, mens roserne etablerer sig. Er rosen fritstående, skal man huske at montere et kraftigt klatrestativ omkring den – det gøres nemmest, når den lige er plantet og endnu ikke ret stor.

Vanding

Roser bryder sig ikke om at tørre ud. Det betyder, at de skal vandes regelmæssigt, især den første tid efter plantningen. Men også i tørre og varme perioder er det essentielt at passe sine roser med vand. Ikke mindst maj måned er vigtig, da det er her, der er fuld gang i væksten. Hellere en hel vandkandefuld hver anden-tredje dag end sjatvanding dagligt. Umiddelbart kan man ikke se på rosen, at den tørster. Den vil ikke hænge med bladene eller visne hen, men den vil blive mere modtagelig for sygdomme og se afpillet ud, når vi når hen på sommeren.

Gødning

Det er meget vigtigt at gøde roserne. Især klatreroser kan vokse betragteligt i løbet af sommeren, og mange blomstrer over en lang periode, så det siger sig selv, at de skal have noget at trives af. Der findes mange forskellige slags gødning. Almindelig N-P-K-gødning er udmærket, ligesom speciel, organisk rosengødning fungerer glimrende, og den holder tillige jorden porøs. Der skal gerne gødes fire gange i løbet af en sæson. Første gang i medio april, når frosten er overstået – anden gang i maj – tredje gang, når rosenknopperne viser sig – og sidste gang i midten af juli.

Beskæring

B972005533Z.1_20150611163348_000+GPKLT48G.2-0.png

Mange betragter beskæring som en større videnskab, men reglerne for beskæring af klatreroser er i virkeligheden ganske enkle. Roserne beskæres eventuelt (men ikke nødvendigvis) efter blomstring hen på sommeren/i det tidlige efterår. Er rosen remonterende, skal man selvfølgelig vente, til den har afsluttet sin blomstring helt. Man kan beskære let eller lidt hårdere. Er rosen meget forvokset, kan man desuden fjerne enkelte gamle grene helt nede ved jorden, så resten af planten får mere lys og luft. Mange buskroser kan forvandles til klatreroser, hvis man undlader beskæring og lader dem få lov til at vokse sig høje.

Opbinding

Det er vigtigt at sørge for, at klatreroserne har noget solidt at vokse op ad. De er ikke slyngplanter, der er mere eller mindre selvhæftende, så roserne skal bindes fast, i hvert tilfælde i begyndelsen. Et kraftigt stativ, et espalier, en mur eller lignende egner sig godt til klatreroser. Nogle sorter kan blive adskillige meter høje og får med tiden en anseelig vægt, så en solid opbinding er essentiel. Sørg også for at binde de nye, bløde skud op, så de ikke knækker i vind og vejr.

Tysk haveinspiration

Rosens Dag

  • Søndag den 28. juni er af Det Danske Rosenselskab udnævnt til Rosens dag 2015.
  • Dette fejres landet over med mange forskellige tiltag. Adskillige planteskoler har besøg af rosenselskabets lokalafdelinger, med rosenkåring, salg af specialiteter, gode tilbud og andet. Herudover er der masser af åbne rosenhaver over hele landet (inkl. min egen i Holte).
  • Læs mere om alt dette på: www.rosenselskabet.dk

TIP

Vil du give dine roser en god start, kan du bruge RhizoBio plantestarter, der virker som en biologisk katalysator for bedre optagelse af vand og næringsstoffet, hvorved roserne udvikler et kraftigere rodnet. Plantestarteren skal drysses direkte på rødderne. Kan købes på internettet og på mange planteskoler.

Rosens dag

  • Søndag den 28. juni er af Det Danske Rosenselskab udnævnt til Rosens dag 2015.
  • Dette fejres landet over med mange forskellige tiltag. Adskillige planteskoler har besøg af rosenselskabets lokalafdelinger, med rosenkåring, salg af specialiteter, gode tilbud og andet. Herudover er der masser af åbne rosenhaver over hele landet (inkl. min egen i Holte).
  • Læs mere om alt dette på: www.rosenselskabet.dk

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

08-06-2016: Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her. Læs artikel

Guide: Gå bare i frø!

03-04-2016: Det er tilladt at “gå helt i frø“ i disse tider, for sæsonen for såning er over os – både ude og inde. Læs artikel

Guide: Foråret så sagte kommer

13-02-2016: Det er nok lige tidligt nok at kalde det forår nu. Men det er bestemt tid til at tænke fremad og planlægge den kommende sæson i haven. I min have står den på ny hæk, buksbomkugler og nye frø. Læs artikel

Guide: 10 ting, der kan klares i haven om vinteren

02-02-2016: Der er ikke så mange ting, man kan gøre i haven om vinteren, men de ting, man kan gøre, er med til at forberede haven til foråret, sommeren og næste vinter. Læs artikel

Guide: Få en skøn sensommerhave

03-10-2015: Hvordan skaber man en frodig sensommerhave på et tidspunkt, hvor de grønne omgivelser er ved at takke af efter en lang sommer? Få gode råd og tips til både beplantning, former og farver hen på høsten her. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...