Find mere om:
Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter | livsstil.guide.dk

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her.

Kom i gang med krydderurterne

Hvordan er det lige med mængden af sol? Og hvor ofte skal man vande en basilikumplante? Det kan virke uoverskueligt at dyrke sine egne krydderurter, hvis fingrene ikke ligefrem er grønne.

Men det er faktisk slet ikke så svært. Vi har allieret os med gartner og indkøbschef hos Plantorama, Morten Kappel, der vil guide os i at dyrke de spiselige planter.

Startpakken?

Der skal selvfølgelig jord til, hvis krydderurterne skal vokse sig fine og store. Her er en ganske almindelig krukkejord et godt valg.

Er man så heldig at have en terrasse, skal man selvfølgelig udnytte den gode plads at dyrke planter i.

»Det allerbedste, man kan gøre, er at tage en plantesæk, hvor man kan dyrke op til otte forskellige krydderurter i,« siger Morten Kappel.

Krydderurter iBOLIGEN7.jpg

Plantesækken kan man skjule i en pæn trækasse eventuelt som et højbed, så du er fri for at skulle kravle på alle fire for at få fat i dine krydderurter. 

LÆS OGSÅ: Her er tidens mest trendy planter

Er du en af dem, der har en travl hverdag, er en selvvandingskasse, en såkaldt kapilærkasse, et rigtig godt valg.

Altan og vindueskarm

Det er især rosmarin, timian, salvie, oregano, persille og purløg, som vi danskere foretrækker at dyrke, lyder det fra Kappel.

Disse krydderurter er nemme at dyrke, og der er masser at tage af, når planterne har vokset sig store og bredt sig.

»Langt de fleste krydderurter trives på en lun vokseplads – et sted hvor der ikke er for meget vind og i fuld sol. Det værste man kan gøre er at tage dem ind, hvor der ikke er luft,« lyder det fra planteeksperten.

Krydderurter iBOLIGEN9.png

Derfor er det ideelle sted en sydvendt terrasse, hvor man kan sætte planterne op ad muren, så de er i læ.

Har du ikke en terrasse, men derimod en altan, har krydderurterne også gode chancer for at trives og vokse i altankasser.

Krydderurter iBOLIGEN.jpg

LÆS OGSÅ: Fra fabrik til trendy bolig med masser af planter

Hvis du blot har en vindueskarm at gøre godt med, så er der råd for det. Især krydderurter som basilikum, citrongræs, timian og oregano trives fint i en vindueskarm.

Hvornår skal man plante?

Man skal huske, at potterne skal have et hul i bunden, så vandet kan sive fra, krydderurterne skal stå i lys og så skal planterne vandes regelmæssigt. Jo mere sol og varme – jo mere vand.

Er man en rutineret krydderurte-dyrker, så starter man typisk efter jul med at så frø, så krydderurterne er klar i sommermånederne.

Krydderurter iBOLIGEN6.jpg

LÆS OGSÅ: Keramik eller palmer? Sådan får du de flotteste vægge

Er man knap så tålmodig, kan man købe en krydderurte-plante i supermarkedet, helst usprøjtet, og plante den i krukkejord omkring marts/april/maj. 

Man kan forlænge krydderurternes levetid ved at sætte dem ind i et drivhus i september og oktober.

Krydderurter iBOLIGEN4.jpg

To krydderurte-tips:

- Husk, at høst krydderurterne sidst på sæsonen. Så kan man eksempelvis tørre rosmarin i sydesalt, hvilket giver en rigtig god smag i madlavningen.

- Plant krydderurterne sammen med dine sommerbloster i krukker. Så får du en fantastisk duft, og de er altid lige ved hånden. 

Partner

JP fakta logo.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med online BoligMagasinet iBOLIGEN.dk.
Se kataloger, lookbooks, boligreportager og meget mere på iBOLIGEN.dk

Guide: Gå bare i frø!

03-04-2016: Det er tilladt at “gå helt i frø“ i disse tider, for sæsonen for såning er over os – både ude og inde. Læs artikel

Guide: Foråret så sagte kommer

13-02-2016: Det er nok lige tidligt nok at kalde det forår nu. Men det er bestemt tid til at tænke fremad og planlægge den kommende sæson i haven. I min have står den på ny hæk, buksbomkugler og nye frø. Læs artikel

Guide: 10 ting, der kan klares i haven om vinteren

02-02-2016: Der er ikke så mange ting, man kan gøre i haven om vinteren, men de ting, man kan gøre, er med til at forberede haven til foråret, sommeren og næste vinter. Læs artikel

Guide: Få en skøn sensommerhave

03-10-2015: Hvordan skaber man en frodig sensommerhave på et tidspunkt, hvor de grønne omgivelser er ved at takke af efter en lang sommer? Få gode råd og tips til både beplantning, former og farver hen på høsten her. Læs artikel

Guide: Klatrende skønheder

23-06-2015: Lige nu er de fleste roser på deres højeste. Her kigger vi nærmere på klatreroserne, som er et rigtig godt valg, (også) til små haver. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...