Find mere om:
Hjælp fuglene gennem vinteren | livsstil.guide.dk

Hjælp fuglene gennem vinteren

Netop nu har fuglene brug for ekstra hjælp, især hvis det sætter ind med sne og frostgrader.

Fugle er nogle af de dyr, som betyder allermest for vores haver. Omvendt har de private haver overordentlig stor betydning året rundt for småfuglenes muligheder for at klare sig i en stadigvæk mere stækket natur. De giver liv til området med deres fløjten og sang. Hvem har ikke nydt at høre solsortene fløjte højt oppe fra tagryggen af husene, når de skal markere deres territorium - og lyttet til småfuglenes kvidren i busk og krat?

Samtidig er fuglene en meget vigtig del af fødekæden. De fortærer i tusindvis af insekter - ikke mindst dem, vi regner for skadedyr i haven - og de udgør selv en fødekilde for andre dyr. Derfor skal vi passe godt på dem og hjælpe dem gennem den hårde tid.

Den første del af vinteren har været meget mild og venlig for fuglene, som hidtil har kunnet klare sig selv derude. Men måske venter der sne og hård frost forude, og så er en ekstra indsats velkommen.

Buskenes bær slipper hurtigt op, og når sneen dækker alt, er det næsten ikke til at finde den livsvigtige føde. Fuglene behøver masser af sund og nærende foder hver dag - og vand, ikke at forglemme. Husk, at når man først er startet med at fodre, skal man fortsætte vinteren igennem. Når fuglene har vænnet sig til at få mad et bestemt sted, møder de troligt op, og hvis der ikke kommer noget, spilder de en stor del af den kostbare tid med at vente forgæves.

Læs mere om vinterfodring af fugle på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside www.dof.dk.


GODT MED FEDT

Mejsekugler kan man købe i mange udgaver – dyre og billige. Fuglene foretrækker de mest fedtholdige typer. Som supplement til kuglerne kan man lave sit eget fedtholdige foder med oksetalg, palmin eller svinefedt som grundsubstans. Varm fedtet op i en gryde, til det smelter og fyld godt op med hakkede nødder, frø, solsikkekerner og lignende. Hæld fedtet i små forme. Stil dem ud rundt omkring i haven, eller tag de stivnede fedtklumper ud af formene, sæt et stykke sejlgarn i hver og hæng dem op i træer og buske.

ÆBLEGUF FOR SOLSORTERNE

Æbler er en stor lækkerbisken for solsorter og andre drosselfugle, og her i haven ser vi tit besøg af sjaggere, som slås med solsorterne om æblerne. Hvis der kommer et tykt lag sne, må man ud og skovle et område på græsplænen frit, så æblerne ikke forsvinder ned i den hvide dyne.

DET RETTE FODER

Vildtfuglefrø og æbler er lige noget for havens fugle. Frøene kan købes i alle supermarkeder og er fyldt med næringsrige olier, som giver energi – især solsikkefrø og hampefrø. I æblerne er der både vitaminer og væde. Spørg hos grønthandleren, om han har gamle overskudsæbler, hvis du ikke selv har nogle tilbage fra efterårshøsten. Gammelt brød rummer til gengæld ikke meget næring og energi, selv om det nok skal blive spist.

EN FUGLEVENLIG HAVE

Bærbærende buske er vigtige for havens fugle – og så ser det jo også smukt ud med de farvestrålende bær i en vinterbleg have. Hybenroser, kristtorn, berberis, havtorn, snebær, hyld og bærmispel (som ses på billedet) er kun nogle få af de mange muligheder, når man vil skabe en fuglevenlig have. Samtidig er buskene vigtige gemmestederfor småfuglene, når rovdyr lurer på et fjedret måltid.

GLEM IKKE VANDET

Fuglene har ikke kun brug for føde, de behøver også frisk vand, som er en mangelvare, når frosten sætter ind. Ifølge Dansk Ornitologisk Forening kan de give op til 50 pct. flere fugle i de haver, hvor der er adgang til frisk vand.

Find en stor lav skål eller et fad, som kan tåle at stå ude.

Klip et stykke kraftigt plastic til (for eksempel fra en plastpose), så det er lidt større end skålen og læg det i bunden af denne. For synlighedens skyld har jeg her valgt en plasticpose i en kraftig farve; det vil falde bedre ind i omgivelserne med en i en lidt mere neutral kulør!

Fyld skålen med lunkent vand, så har fuglene noget at drikke af i løbet af dagen. Efterhånden vil vandet fryse til is.

Fjern isblokken næste morgen - eller når vandet er frosset. Det er nemt at tage plastic og is op og fylde frisk vand på igen.

Guide: Nyd din vinterhave

29-10-2014: Vinterklargøring af haven skal ikke bare overstås, mener haveeksperten Jesper Corfitzen. I stedet opfordrer han til at nyde tiden i haven og gøre oprydningen til en hyggelig stund. Læs artikel

Guide: Skab en smuk efterårshave

15-10-2014: Selv om sommeren er blomsternes højsæson, kan efteråret også blive en smuk tid i haven. Med få velvalgte midler er det nemlig muligt at skabe fine oplevelser netop nu. Læs artikel

Guide: Sæt farve på haven med efterårskrukker

11-10-2014: Med krukker i haven kan man hurtigt skabe en både frodig og farverig stemning i haven, også her i efteråret. Læs artikel

Guide: Buske, der vækker appetit

10-10-2014: På Fuglebjerggaard i Nordsjælland dyrker Camilla Plum en række vidt forskellige krydderurter, stauder, sjældne chiliplanter og tomater, som man ikke kan få andre steder i landet. Læs artikel

Guide: Samler du også guld op i haven for at smide det på lossepladsen?

09-10-2014: Himlen gråner, og løvet falder. Efteråret er over os, og det får mange til at sætte haveredskaberne i skuret og lade haven gå i vinterdvale. Men der er stadig masser at gøre i haven, og faktisk er efteråret den allerbedste plantetid. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...