Find mere om:
Kan du kræve, at naboen fælder sit.. | livsstil.guide.dk

Kan du kræve, at naboen fælder sit vakkelvorne træ?

Svajer naboens træ faretruende tæt på dit tag, når det blæser? Og mener du, at naboen bør fælde det af sikkerhedsmæssige hensyn? Se her, om du har ret til at bede naboen fælde sit træ.

Nej som udgangspunkt kan du ikke kræve, at naboen fælder et træ, der står på hans eller hendes grund. Kun hvis naboen bliver dømt til det gennem domstolene, kan træet forlanges fældet.

Først og fremmest kan det være en god idé at få en anlægsgartner til at vurdere, om din nabos træ overhovedet er til fare. Det kan være, at din bekymring er helt ubegrundet, og at der slet ikke er noget problem.

LÆS OGSÅ: Må du save grene af naboens træ?

Hvis du mener, at naboens træ er til fare for din sikkerhed, og naboen ikke er til at tale med, er din eneste mulighed at føre en civil retssag mod naboen.

Det afgørende for, om du har en sag i retten, er, at der skal være tale om egentlig fare for personsikkerhed eller for bygningsskader. Reglerne siger, at man som ejer af en ejendom skal sikre sine indretninger, således man ikke pålægger gener, der overstiger den almindelige naboretlige tålegrænse.

Men det kan blive både dyrt, langtrukkent og besværligt at føre retssag, så inden du når så langt, er det en god idé at tage andre midler i brug.

Det siger reglerne om den naboretlige tålegrænse

Naborettens lovregler om skel, hegn m.v. suppleres af naborettens almindelige uskrevne regler, som er opstillet i retspraksis.

Efter den almindelige naboretlige regel skal en grundejer ikke affinde sig med ulemper fra naboejendommen, der går væsentlig ud over, hvad der efter kvarterets beskaffenhed og ejendommenes beliggenhed er rimeligt, og som grundejeren må være forberedt på. Der er tale om en helt konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde.

LÆS OGSÅ: Må du plante høje træer i skellet til din nabo?

Overstiger ulempen, hvad der efter forholdene er rimeligt, skal ulempen normalt reduceres til et acceptabelt niveau, den naboretlige "tålegrænse".

Bortset fra hegnslovens regler om grene findes der ikke lovregler om ulemper fra træer og anden beplantning. Ulemper imødegås ved anvendelsen af den almindelige naboretlige regel, og tvister afgøres ved sagsanlæg ved de almindelige domstole.

Kilde: Hegnsloven.dk

Tilbyd naboen en hjælpende hånd med træet

I stedet for at gå den lange, slidsomme vej gennem rettet kan du ved det næste kraftige blæsevejr invitere naboen på en kop kaffe, så han eller hun selv kan se, hvordan træet ser ud inde fra din have.

Du kan her på en pæn måde fortælle, at du er bange for, at træet vælter og kan gøre skade på enten dit eller naboens hus. Du kan også tilbyde naboen at give en hjælpende hånd med at fjerne træet.

csm_Kan_du_kraeve_at_naboen_faelder_sit_vakkelvorne_trae_pic1_d377718ae9.jpg

Find en mægler

Hvis din nabo ikke er til at tale med, er det en god idé at forsøge at løse konflikten ved at finde en person, der kan fungere som mægler. Det kan fx være en anden nabo, grundejerforeningens formand eller en gartner.

Fortæl dit forsikringsselskab om træet

Hvis det heller ikke virker, er næste skridt at sende et brev til dit forsikringsselskab med kopi til naboen. Her skal du skrive, at du uden held har forsøgt at få naboen til at fælde træet, som du mener, er til fare for din familie og dit hus. Det kan have betydning for en senere forsikringssag.

LÆS OGSÅ: Få professionel hjælp til nabokonflikten prøv en mediator

Tag et foto af træet, så du har det som bevis. Når først træet er væltet, er det for sent at bevise, at naboen har forsømt sine pligter.

Hvis det er helt indlysende, at naboen har forsømt sine pligter, kan han blive ansvarlig for de skader, der sker, hvis træet vælter.

Din forsikring dækker skaderne på huset

Det er din egen husforsikring, der dækker, hvis naboens træ vælter og laver skader på dit hus. Men hvis naboen vidste, at træet fx var råddent og ikke har gjort noget, og du kan bevise det, så kan dit forsikringsselskab gøre regres mod naboens forsikringsselskab.

Regres betyder, at dit forsikringsselskab kan få naboens forsikringsselskab til at betale udgifterne til at reparere skaderne på dit hus. På nogle husforsikringer er der en selvrisiko, og den kan du i så fald slippe for at betale, hvis du kan bevise, at naboen har forsømt sine pligter.

Hvis naboen er blevet gjort bekendt med, at træet er til fare uden at reagere, og der sker et uheld, kan naboen dog også risikere, at hans ansvarsforsikring ikke vil dække under henvisning til grov uagtsomhed, og i så fald skal naboen selv betale. Det er dog meget sjældent, at man henviser til grov uagtsomhed.

Guide: Pas på: Dit legehustårn kan være ulovligt

21-08-2015: Det kan få konsekvenser, hvis du opfører et stort legehustårn i haven. Læs her hvorfor, og få styr på reglerne. Læs artikel

Guide: Hvad gør vi med al den regn?

13-07-2016: Klimaforandringer betyder mange flere voldsomme skybrud. Det har vi igen i denne sommer mærket meget til herhjemme. Her kommer nogle løsninger på de problemer, der herved opstår. Læs artikel

Guide: Nu starter jagtsæsonen på dræbersneglen

25-05-2016: 2016 bliver sandsynligvis endnu et gunstigt år for den iberiske skovsnegl - kendt som dræbersneglen. Derfor skal du sætte ind allerede nu. Læs artikel

Guide: Pas på havens dyr, når du trimmer hæk

23-05-2016: Kortklippet græs, ingen ukrudt og en snorlige hæk er ikke godt for alle i din have. Læs her, hvordan du kan tage hensyn til havens dyreliv. Læs artikel

Guide: Saml snegleæg nu og få færre dræbersnegle næste år

27-09-2015: Hvis du gør en indsats nu, kan du minimere antallet af dræbersnegle i din have næste år. Læs, hvor du finder æg fra dræbersnegle, og hvad du gør med dem. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...