Find mere om:
Guide: Pas på havens dyr, når du trimmer.. | livsstil.guide.dk

Guide: Pas på havens dyr, når du trimmer hæk

Kortklippet græs, ingen ukrudt og en snorlige hæk er ikke godt for alle i din have. Læs her, hvordan du kan tage hensyn til havens dyreliv.

Et smugkig ind igennem hækken hos den gennemsnitlige parcelhusejer viser, at vi er en nation af folk, der gerne går op i at holde haven pæn.

Men vores trang til pæne bede, flade græsplæner og snorlige hække er hård kost for det dyreliv, vi også sætter stor pris på, siger zoolog hos Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen.

- Flere benytter forsommeren til at foretage de helt store tiltag i haven så som at fælde træer og klippe hække og buske i bund, men det kan blive fatalt for dyrenes unger. Vi modtager en del opkald på denne årstid fra folk, der er kommet til at fælde træer, der viste sig at være hjem for både egern- og fugleunger, siger han.

Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man venter med grovbeskæringen, til ynglesæsonen er ovre.

Træer bør fældes fra oktober til februar, anbefaler han.

I haven, der tilhører Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, lader man gerne en del af træet stå, når man har fældet det, hvilket er ren guf for mange insekter.

- Det er jo de insekter, fuglene i haven lever af, siger Lars Birck, der teamleder på instituttet.

Mange fjerner også nedfalden frugt, da det rådner og tiltrækker hvepse, men det er også mad for dyr som pindsvin og humlebier, påpeger han.

- Derfor bør man lade noget af frugten ligge eller måske bare smide det i hjørnet af et bed, råder Lars Birck.

Trænger hækken til at blive klippet grundigt, behøver du ikke vente til vinter, men det er en god idé bare at studse den indtil sensommeren, for her har havens fugle forladt deres reder med ungerne.

- Fugle kan være ganske lydløse og meget diskrete, så du opdager dem ikke, før du er ved at save dem midtover med hækkeklipperen. Ofte forlader fuglene ikke reden, selv om man er tæt på dem, for ungerne dør, hvis æggene ikke ruges, forklarer Michael Carlsen.

Sådan gøder du din køkkenhave

Mange af os bruger meget tid og mange kræfter på at få en flot græsplæne uden mos og ukrudt, men en flad, kortklippet græsplæne i engelsk stil er en død græsplæne for havens dyr, mener Lars Birck.

- Dyrene lever af den ukrudt og det mos, der naturligt vil være i en græsplæne, så jeg synes, at man skal holde sig fra alt, hvad der hedder plænerens, og så er det godt at lade plænen gro lidt, inden man klipper den, fortæller han.

Når bunken af græs, grene og andet haveaffald samles sammen, er det vigtigt, at du fylder det i poser samme dag.

Få ram på mos og ukrudt uden sprøjtemidler

Det er nemlig et godt bosted for mange af havens dyr som salamandere, pindsvin eller skrubtudser, der dermed risikerer at komme med på genbrugsstationen.

/ritzau/FOKUS

Sådan dyrker du dyrelivet i haven

  • Det er ikke de eksotiske planter fra planteskolen, dyrene i haven lever af - det er de planter, der vokser naturligt i haven. Vil du eksempelvis gerne have flere sommerfugle i din have, bør du lade nogle af brændenælderne stå.
  • Lad bare græsset i sommerhuset vokse, men husk at slå det indimellem. På den måde er det både godt som gemmested for mus, men samtidigt kan blomsterne vokse, og haren og fuglene kan finde mad.
  • Lad bladene ligge i bare et enkelt bed. Solsorten lever af de dyr, der lever nedenunder.

Guide: Hvad gør vi med al den regn?

13-07-2016: Klimaforandringer betyder mange flere voldsomme skybrud. Det har vi igen i denne sommer mærket meget til herhjemme. Her kommer nogle løsninger på de problemer, der herved opstår. Læs artikel

Guide: Nu starter jagtsæsonen på dræbersneglen

25-05-2016: 2016 bliver sandsynligvis endnu et gunstigt år for den iberiske skovsnegl - kendt som dræbersneglen. Derfor skal du sætte ind allerede nu. Læs artikel

Guide: Saml snegleæg nu og få færre dræbersnegle næste år

27-09-2015: Hvis du gør en indsats nu, kan du minimere antallet af dræbersnegle i din have næste år. Læs, hvor du finder æg fra dræbersnegle, og hvad du gør med dem. Læs artikel

Guide: Giver høns i haven rotter?

27-08-2015: Læs her, hvad der tiltrækker rotter, og hvad du skal gøre for at undgå dem, når du har høns. Læs artikel

Guide: Pas på: Dit legehustårn kan være ulovligt

21-08-2015: Det kan få konsekvenser, hvis du opfører et stort legehustårn i haven. Læs her hvorfor, og få styr på reglerne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...