Find mere om:
Planterne lurer under sneen | livsstil.guide.dk

Planterne lurer under sneen

Her i begyndelsen af det nye år ligger sneen endnu. Men nedenunder de hvide dyner er der masser af planter, som bare venter på lunere og lysere tider. Heriblandt juleroserne - eller påskeklokkerne, som de også hedder.

Der findes planter, som blomstrer i de kolde vintermåneder. Nogle af dem hører til Helleborus-slægten, der igen omfatter flere arter. Det er først og fremmest Helleborus niger, som på dansk hedder almindelig julerose - og Hellerborus orientalis, som hedder påskeklokke. De ligner hinanden meget, og de danske navne bliver ofte brugt i flæng, men der er altså en lille forskel.

Julerosen er som regel hvid og blomstrer tidligst af de to, normalt fra december til marts - deraf navnet. Påskeklokken kan optræde i mange forskellige farver. Den er lidt senere og blomstrer først, når vintergækkerne er ved at være forbi og til hen i april.

En anden udbredt art er Helleborus foetidus, stinkende nyserod, der hedder sådan, fordi man har fremstillet nysepulver af roden.

Nemme og robuste

For nemheds skyld står der kun "påskeklokker" i det følgende, men oplysningerne passer også på juleroser. Der er mange gode grunde til at plante påskeklokker, for det er meget nemme, robuste og sunde planter, der ikke bliver spist af snegle. Tilmed blomstrer de på et tidspunkt, da der ikke er så meget andet i haven. Derfor kan det være en god idé at plante dem et sted tæt ved huset, så man ikke skal til havens fjerneste krog for at nyde synet af dem.

Påskeklokker bliver omkring 40 cm høje. De danner med tiden store grupper, som man ikke behøver dele eller flytte om på, men godt må. De krydser sig gerne, og på den måde kan man få nye, helt unikke eksemplarer i sin have. Blomsterne er let klokkeformede eller skålformede med bøjet hoved, men løfter man dem op og kikker ind i dem, ser man de dejligste aftegninger og farver. Paletten går fra helt hvidt over gult og limegrønt til violet og næsten sort. Nogle kronblade har prikker, andre er næsten stribede eller changerer i forskellige nuancer.

De seneste år er der kommet en række nye krydsninger frem med hver deres særpræg. Nogle har dobbelte eller helt fyldte blomster, andre har også mønstertegninger på bagsiden af blomsterne.

Ideel til skovbedet

Påskeklokker trives udmærket i let skygge, under træer og buske, og egner sig derfor godt i et skovbed. De holder af en fugtig, men veldrænet og humusrig muldjord. Jorden skal være neutral til kalkholdig. Begynder blomstringen på ældre planter at svigte, kan man prøve at give dem lidt ekstra kalk. Påskeklokker tåler fint frosten. Stænglerne vil dog klaske sammen, men de retter sig igen, når temperaturen når op over frysepunktet. De er delvis stedsegrønne - dvs., at de beholder bladene størstedelen af året. Det er dog en god idé at klippe de gamle blade af, inden blomsterne skyder frem. Dels kommer det gamle løv efterhånden til at se lidt trist ud, dels mindskes risikoen for at overføre svampesygdomme til de nye blade. Alle dele af påskeklokkerne er let giftige, og saften kan virke hudirriterende.

I potter og vaser

Påskeklokker egner sig fint til at plante i potter og krukker. Man kan købe dem på planteskolen eller selv grave en klump op ude i haven og plante den over i krukke. Hvis man har et drivhus, kold udestue eller vindfang med glasruder, kan man få planterne i blomst lidt hurtigere end på friland.

Blomsterne kan også bruges til afskæring, men stænglerne har tendens til at blive bløde og slatne. Tag en vase med vand med ud i haven og stik straks de afklippede stængler ned i vandet, så holder de sig bedre.

For at undgå bløde stængler giver Claus Dalby et godt råd i sin bog "Juleroser og påskeklokker"; man laver rids i stænglerne på langs, så de bedre kan suge vand. Ellers kan man nøjes med at nippe hovederne af og lægge dem i et fad.

De skønne krydsninger

Påskeklokker krydser sig meget villigt, så hvis man har plantet flere forskellige sorter i haven, vil man i løbet af nogle år få udvidet bestanden helt automatisk med de skønneste, helt unikke eksemplarer! Efter nogle uger kommer der grønne frøbælge i midten af blomsten, og så er det blot at lade planterne smide frøene. Der går dog cirka tre år, før de små nye planter begynder at blomstre - så man må væbne sig med tålmodighed!

Her kan du købe juleroser og påskeklokker:

  • Gartneriet Spiren, www.gartnerietspiren.dk
  • The Plant Explorer, www.theplantexplorer.com
  • Pine Knot Farms, www.pineknotfarms.com

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

08-06-2016: Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her. Læs artikel

Guide: Kunsten at komponere et staudebed

19-05-2016: Af alle havens områder er staudebedet måske det, der giver haveejerne flest panderynker. Men det behøver nu ikke at være så svært. Læs artikel

Guide: Gå bare i frø!

03-04-2016: Det er tilladt at “gå helt i frø“ i disse tider, for sæsonen for såning er over os – både ude og inde. Læs artikel

Guide: Skyd foråret i gang

04-03-2016: Nu er foråret endelig kommet efter en lang vinterperiode. Det betyder, at de sovende skud på havens grene, og alle de små spirer under træer og i bede endelig er godt på vej. Læs artikel

Guide: Altanejer? Sådan får du en frodig altanhave

25-02-2016: Drømmer du om en sand planteeksplosion på din altan til sommer, så er det nu, du skal finde havehandskerne frem. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...