Find mere om:
Flere vil have epoxygulve | livsstil.guide.dk

Flere vil have epoxygulve

Stor slidstyrke, fugefri overflade og mange farvemuligheder, gør epoxygulve populært blandt danskerne for tiden. Læs mere om epoxygulve, og hvilke alternativer der er.

Måske har du set det i tv-programmet Nybyggerne på TV2 eller lagt mærke til det på en af de mere moderne restauranter eller butikker: Det spejlblanke gulv i stærke farver, der næsten ligner en skøjtebane af maling.

Epoxygulve, som de kaldes, er velkendte i industriel sammenhæng og bruges på grund af deres store slidstyrke og hårdførhed, og fordi de er lette at gøre rent. Epoxy er såkaldt kunstharpiks, der kan være giftigt i flydende tilstand at få på huden, men er ufarligt, når det først er hærdet, ifølge Areo, en virksomhed nær Silkeborg, der har specialiseret sig i epoxygulve.

Epoxygulve er New Yorker-stil

Men epoxygulve er også ved at vinde indpas hos private, fortæller livsstilsekspert og direktør i kommunikationsbureauet Drømmefabrikken, Helle Lundsgaard.

- Epoxygulve passer godt ind i en moderene indretningsstil. Looket må gerne være råt og lidt industrielt, som epoxygulvene netop er, og det passer godt til det der New Yorker-look, der er ret populært, siger Helle Lundsgaard.

SE TEMA: Gulve

Epoxygulve bedst i køkken, badeværelse og bryggers

Også arkitekt Morten Dalsgaard fra m3 arkitekter oplever, at flere private boligejere efterspørger epoxygulve.

- Epoxygulvene kan i princippet bruges i alle rum, men det er måske især et godt alternativ til fx fliser i køkkenet, badeværelset og i bryggerset, mener Morten Dalsgaard.

Leg med epoxygulv

- Grunden til, at det er så populært, er, at man virkelig kan lege med det. Der er mange muligheder for at få det i forskellige farver, og man kan lave sine egne mønstre i det, fx en hinkebane til børn. Samtidig er det meget let at holde rent, fordi der ikke er fuger i det, og man kan let tørre op, hvis man spilder væske på det, siger Morten Dalsgaard.

LÆS OGSÅ: Typiske skader på gulve

Læg ikke selv epoxygulve

Hvis du overvejer at få et epoxygulv, er det ikke noget, du selv skal rode med, da epoxy er et tokomponentmateriale, der skal blandes i de rette mængder og desuden hærder hurtigt, når det hældes på den overflade, det skal dække.

Et epoxygulv koster +500 kr./m2 at få lagt, men prisen varierer alt efter tykkelse og egenskaber, fx om der skal sand i for at gøre det skridsikkert.

Flere former for hærdeplast som gulv

Epoxy ikke den eneste mulighed, hvis du vil have et blankt, fugefrit og slidstærkt gulv i stærke farver.

Du kan også vælge gulve af polyurethan og acryl, der har de samme egenskaber og går under fællesbetegnelsen hærdeplast. Normalt bliver de forskellige gulve af hærdeplast lagt på cementgulv, men det kan også lade sig gøre på træ- og stengulve.

Herudover kan du bruge såkaldt selvnivellerende beton, der også kan pudses og giver samme rå udtryk, men det har dog ikke hærdeplastens skrigende farver.

Se billedserien "Gulve"

Lergulv kan også være spændende

Helle Lundsgaard gør også opmærksom på en helt anden mulighed, hvis du er mere til naturmaterialer.

Lergulve er nemlig baseret på rene naturmaterialer, men kan alligevel gøres helt blanke og indfarves i rødlige og orange farver. Lergulvet overfladebehandles med linolie et par gange, hvorefter det pudses med bivoks, så gulvet får en blank overflade. Firmaer som egenvinding.dk og logik.dk lægger dem.

Lergulve gode for indeklimaet

Lergulvet er langt fra så trykstærkt som gulve af hærdeplast, men kan sagtens holde til almindeligt hjemmebrug. Lergulvet har en såkaldt faseskiftende overflade og optager og afgiver fugt alt efter luftfugtigheden i rummet og skulle være godt for indeklimaet. Samtidig skulle det være meget behageligt at gå på, og lige som med hærdeplastgulvene kan det lægges oven på gulvvarme.

Ifølge egenvinding.dk kan et lergulv lægges for omkring 380 kr./m2.

Guide: Råt, naturligt og praktisk gulv

18-03-2015: Gulvet er i dag blevet en vigtig del af hjemmets udtryk, og mulighederne er mange. Det er eksperimenternes tid, når det kommer til boligens underlag, og alt er tilladt, lyder det fra eksperterne. Læs artikel

Guide: Trægulve får nyt liv med maling

16-03-2015: Det er forholdsvis nemt at forny dine gamle trægulve med maling, men før du går i gang, er det dog vigtigt, at du sætter dig ind i sagerne. Få farveekspertens bedste råd her. Læs artikel

Guide: Sådan vælger du gulv, når du har hund eller kat

20-11-2013: Kløer fra katte og hunde kan hurtigt ridse et nyt, blankt gulv, og det snavs, dyrene slæber med ind, skraber som sandpapir på gulvet. Læs her, hvordan du vælger en gulvtype, der egner sig til både fødder og poter. Læs artikel

Guide: Gode råd før du køber trægulv

20-09-2013: 80 procent af danskerne har et trægulv, 60 procent har selv lagt det, og 20 procent vil snart have et nyt, viser ny undersøgelse. Bolius’ fagekspert giver gode råd om, hvad du skal gå efter, når du køber nyt trægulv. Læs artikel

Nyhed: Naturen skal ses i trægulvet

26-06-2013: Trægulve i massivt egetræ pryder mange danske hjem. Især hvis knasterne i træet er synlige, for det rustikke og naturlige hitter. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...