Find mere om:
Guide: Ti nye designstole | livsstil.guide.dk

Guide: Ti nye designstole

Der er fuld gang i de danske møbelhuse, som disker op med nyt design for tiden. Men møbelhusene fornyer nu ikke bare, for også reproduktioner af gamle designklassikere er smart for tiden. Her er ti nye danske designstole.

Elegant lænestol fra Space Copenhagen

Tegnestuen Space Copenhagen har designet lænestolen “Swoon” for møbelvirksomheden Fredericia Furniture. Designduoen Signe Bindslev Henriksen og Peter Bundgaard Rützou, som står bag den nye designerstol, har haft som ambition, at skabe en mellemting mellem en lænestol og en loungestol. “Swoon” er tegnet i hånden, og det er der kommet en æstetisk og ikke mindst komfortabel skalstol ud af, som med sine bløde former fremstår både elegant og skulptuøs. Den formstøbte stol fås i otte farver, som spænder fra lyse over sarte pasteller til de mere dybe og mørke nuancer. Foruden farverne er det også muligt at vælge forskellige typer af tekstiler til “Swoon”. Den lille lænestol kom på markedet sidst i maj.

Nye farver på en gammel møbelsag

B972305285Z.1_20160601125132_000+GB8TGGMP.1-0.png

Det er i år 60 år siden, at Verner Panton skabte den ikoniske stol “Panton One” eller “Tivoli-stolen”, som den også er blevet kaldt. I anledning af stolens fødselsdag har producenterne bag den, møbelvirksomheden Montana, valgt at producere stolen i tre nye stelfarver: Black, Snow og Moulin Rouge. Hos Montana er behovet for et stelfarveskift på den velkendte designsag til dels, at tiden efterspørger neutrale farver, som det hvide og det sorte stel. Stolen af det dybe røde metal søger derimod mere tilbage i historien og udtrykker, at Verner Panton selv ofte brugte orange og rød i sine møbelkollektioner. Metalstolene, som består af cirka 100 meter snor, der er håndflettet og udgør selve stolesædet, giver en behagelig siddekomfort. Stolen kan købes i de nye farver hos forhandlerne landet over.

Praktisk, men elegant

B972305285Z.1_20160601125132_000+GB8TGGHQ.1-0.png

Designsuccesen House Doctor har de sidste år formået at sætte sit præg på danskernes indretning – og til priser, de fleste kan være med på. De tre søskende Rikke Juhl Jensen, Gitte Juhl Capel og Klaus Juhl Pedersen, som står bag den familiedrevne interiørvirksomhed, har nu lanceret den simple, men alligevel detaljerede, smukke spisebordsstol “Ace”. Stolen er lavet af egetræ, metal og PVC og er praktisk, da den let kan tørres over med en klud. “Ace” findes i to modeller – med eller uden armlæn, og så er der hele fire farver at vælge imellem: vinrød, sort, armygrøn eller hvid. Stolen kan altså passe ind i det lyse og sarte hjem, men også skabe lidt munterhed med sin grønne farve eller blot fremstå mere neutral, hvis den vælges i sort. Find den ikke kun i Danmark, men også i flere møbelforhandlere udenlands.

Klassiske Wegnerstole

“CH22” og “CH26” er navnene på to stole fra starten af 1950’erne, som er blevet relanceret af møbelhuset Carl Hansen og Søn. Det var samme møbelproducent, der sammen med den berømte møbelarkitekt Hans J. Wegner kreerede de komplicerede træstole. Sammen skabte de også den berømte Y-stol, der i dag er en verdenskendt møbelklassiker.

B972305285Z.1_20160601125132_000+GB8TGGM4.1-0.png

Begge stole var for 66 år siden yderst komplicerede at fremstille, da snedkerarbejdet var detaljeret og håndværket svært – dette anses som grunden til, at stolene kun blev produceret i en begrænset periode. Takket være moderne teknologi er det dog i dag muligt at fremstille stolene igen på mindre kompliceret vis. De organiske stole er genopstået på baggrund af de originale blyantstegninger, som producenten har lagt ind i et 3D-program. Man har kunnet købe stolene siden begyndelsen af maj.

Skyline for bagdele

B972305285Z.1_20160601125132_000+GB8TGGN9.1-0.png

Det er ikke hver dag, at man hører om en skyline-stol, men det er lige præcis, hvad “New Via57 Chair” er. Den er designet af selveste Bjarke Ingels, der har fundet inspiration i sit New York-baserede firma og i udsigten over New York. Oprindeligt var stolen designet til den første store bygning, som Bjarke Ingels’ firma Big stod bag, men stjernearkitekten blev så vild med den, at han satte den i produktion, så et bredere publikum kunne få en god siddeoplevelse. Stolen formår da også på helt unik vis at kombinere et minimalistisk, skandinavisk design med den amerikanske trang til komfort. Bjarke Ingels har lavet stolen i samarbejde med Fritz Hansen, og idéen er, at man kan købe en enkelt til hjemmet eller kombinere flere til kontoret. “New Via57 Chair” kan købes i udvalgte forretninger.

En ikke helt ringe stol

Endnu en gammel møbelsag er blevet relanceret. Tilbage i 1958 skabte designerægteparret Nanna og Jørgen Ditzel en noget usædvanlig stol.

B972305285Z.1_20160601125132_000+GB8TGGN6.1-0.png

Lænestolen “Ring Chair” havde en særpræget form og kunne fås i hidsige farver. I dag har møbelproducenten Getama atter stolen i fremstilling – dog i mere tidsrigtige farver. Stolen med det runde ryglæn er behagelig, og de kendte designere, som står bag, gik i sin tid da også op i at forme stolen, så den ergonomisk fulgte kroppens behov, når der skulle slappes af. Den polstrede stol kan fås i enten læder eller stof, og stellet kan fås i materialerne eg eller valnød. Til gengæld er der langt flere muligheder at vælge imellem, når det kommer til, hvordan stolens stel skal behandles. Det kan nemlig være enten behandlet, ubehandlet, olieret eller lakeret.

Barstol i flere højder

B972305285Z.1_20160601125132_000+GB8TGGMM.1-0.png

“Move” er den danske designvirksomhed Muubs’ sidste skud på stammen. Stolen, der er produceret i Danmark, er med sit høje stel kategoriseret som en barstol. Barstolen fås i tre størrelser og passer derfor til alle slags borde – høje som lave. Med sit massive jernstel har stolen et råt udtryk. Dette opvejes dog af et patinafyldt egetræssæde med smuk struktur og tydelige årer. Muubs’ barstol er således både rå og elegant på én og samme tid – en ting, der karakteriserer den forholdsvis nye danske møbelvirksomhed, som udelukkende anvender rå og naturlige materialer til deres fremstilling af boliginteriør. “Move” kan fås i flere forskellige farvekombinationer. Metalbenene kan enten vælges i hvid eller sort, mens sædet findes i lys eller røget eg.

Øreklapstol i flet

Det hyggelige navn “Teddy” er benævnelsen for en stol, som snart kommer på møbelmarkedet. Stolen er ikke en nyhed, men derimod en reproduktion af møbelarkitekten Viggo Boesens øreklapstol, som ikke har været i produktion i flere årtier.

B972305285Z.1_20160601125132_000+GB8TGHKM.1-0.jpg

Stolen “Teddy” bliver produceret af danske Sika-Design, der siden 1950 har produceret håndlavede møbler med øje for bæredygtighed og komfort. I kollektionen af fletstole er også hvilestolen “Fox”, der er af samme designer og som blev belønnet med en designpris. Den kommende stol er oprindeligt tegnet i 1941 og er en organisk formet øreklapstol af materialet rattan. Til den kommende møbelnyhed følger også en fodskammel. Sika-Design er de første, der fremstiller Viggo Boesens organiske fletmøbler. Stolen “Teddy” vil i en nær fremtid kunne købes til hjemmet.

Ace Lounge Chair

B972305285Z.1_20160601125132_000+GB8TGGMH.1-0.png

Det har allerede skabt international opmærksomhed, at danskeren Hans Hornemann har designet denne rundrykkede stol for Normann Copenhagen. Stolen er både stilsikker og enkel, og det har da også været designer og producents pointe med stolen, at den fremstår behagelig med et tydeligt strejf af flot design. Derfor er “Ace Lounge Chair” da også en langt mere “hyggelig” stol, end man ellers forbinder med loungestemning. Den skulle gerne kunne benyttes af unge og urbane typer, og for designeren har det været afgørende, at stolen afspejler den stemning, som han selv har i sit eget liv i København. Derfor er der også blevet brugt en helt speciel væveteknik for at få stolen til at fremstå som noget, man aldrig har set før, men ved, at man har lyst til at sidde i. “Ace Lounge Chair” er en del af en kollektion og er i handlen nu.

En stol for hyggerøve

Ferm Living har skabt denne stilrene stol, hvis stel og træudtryk går hånd i hånd. Herman-stolen er komfortabel og kan både bruges til spisebord og kontorplads. Det særlige ved møblet er nemlig, at det har en oval form, hvilket giver din ryg mange flere muligheder for at have det godt.

B972305285Z.1_20160601125132_000+GB8TGGLV.1-0.png

Stolen er skabt i et fleksibelt materiale, der gør, at den kan bevæge sig en smule, hvilket betyder, at ens siddestilling ikke bliver alt for stationær. Samtidig gør designet det muligt at hænge stolen op under et bord, så den ikke er i vejen for hverken fejning eller gulvvask. Men det er nu ikke kun af praktiske grunde, at Herman-stolen er populær. Det grovlakerede, sorte metal rammer tidens råhedsbehov og træet fås i flere varianter. Den er designet af Herman Studio og kan købes nu.

Guide: Møblernes mekka

25-04-2016: Den italienske storby Milano er omdrejningpunkt for design fra hele verden. I april mødtes over 400.000 designinteresserede til verdens største møbel- og designmesse Salone del Mobile, hvor det nyeste møbeldesign kunne opleves. Læs artikel

Reportage: Sådan bor designeren bag det populære tøjmærke Les Deux

30-09-2015: Kom med indenfor hos Mathias Jensen, der er kreativ direktør og designer i det populære modehus Les Deux. På bare 56 m2 er der blevet plads til både stilrene og grafiske løsninger – og hyggeligt familieliv. Læs artikel

Nyhed: Designtalenter udfordrer med nye metoder

25-04-2015: 15 designspirer fra Singapore har med inspiration fra de gamle alkymister og en italiensk 70’er-bevægelse forsøgt at finde magien i moderne design. Læs artikel

Guide: Naturen sætter præg på vores interiør

25-04-2015: Det manifesterer sig blandt andet i en leg med elementerne vand, luft, jord og ild. Læs artikel

Guide: Dansk design med amerikanske armbevægelser

18-02-2015: Danske Søren Rose rystede for fem år siden karriereposen og forfulgte en livslang passion for design og indretning. I dag driver han sit eget designstudio i New York – med en produktportefølje, der tæller flere end 50 design, og en grundopskrift, der lyder på lige dele dansk dna og amerikanske armbevægelser. Jyllands-Posten mødte ham i New York til en snak om at stå tidligt op, om at være fascinereret af det store i det små – og om at lade sig inspirere af dristige forgængere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...