Find mere om:
Guide: God gulvkomfort giver varme fødder.. | livsstil.guide.dk

Guide: God gulvkomfort giver varme fødder og sparer penge

Er dit hus udstyret med en uisoleret krybekælder, er der mange penge at spare ved at få kælderen isoleret.

Som en ekstra gevinst får man et dejligt lunt gulv og øget komfort i hele boligen.

Hvorfor krybekældre?

Krybekældre blev i sin tid lavet sammen med centralvarmeanlægget for at skabe plads til husets varmerør. Husets sokkel blev udstyret med ventilationshuller, som udlufter krybekælderen med luft udefra og forhindrer fugten fra kælderen at stige op i huset. I mange gamle huse har det dog resulteret i meget kolde gulve i fyringssæsonen.

Isolering af krybekælder

En krybekælder kan efterisoleres på flere måder.

Metode 1: Isoleringsmåtter

Den mest gængse måde at udføre arbejdet på er at isolere nedefra med isoleringsmåtter. Her er det en god idé at bruge fuld isoleringstykkelse på 200 mm, når man alligevel er i gang. Under måtterne vil der stadig være plads til, at den kolde luft kan passere og tage kælderfugt med sig. Denne efterisoleringsmetode kræver dog plads - minimum 50 cm fra bjælker til kældergulvet.

Det kan være besværligt selv at kravle rundt nede i krybekælderen med ståltråd og isoleringsmåtter. Dertil kan man finde isoleringsfirmaer, som er specialister i dette arbejde. Henvisninger til dem kan man ofte finde på de store isoleringsproducenters hjemmesider.

I tilfælde af, at frihøjden mellem bjælker og kældergulvet er mindre end 50 cm, er løsningen at fjerne gulvbrædderne og så isolere oppefra. Det er en dyrere løsning, men her kan man udnytte muligheden og udbedre evt. knirkende brædder i ganglinierne.

Metode 2: Indblæsning af granulat – anbefales ikke!

Hvis kælderen er tør, kan det være muligt at efterisolere ved at indblæse granulat eller andet materiale i hele krybekælderen. Dette anbefales generelt ikke, da risikoen for, at der opstår fugtproblemer i huset, er for stor. Tjek altid med dit forsikringsselskab, hvordan de vil dække eventuelle skader som følge af en efterisolering.

Metode 3: Terrændæk

Den sidste og dyreste løsning er at etablere et egentligt terrændæk ved at fylde krybekælderen med cement. På denne måde cementeres fugten også væk - bogstaveligt talt.

Besparelser, der varmer

Isolerer man en helt uisoleret krybekælder med 200 mm isolering, kan man spare omkring 70 kWh pr. m2 om året i varme. Er kælderen på fx 130 m2, svarer det til en besparelse på ca. 9100 kWh, eller ca. 8.827 kr. for en god gas- eller oliekedel.

Derudover kan der spares yderligere på varmeregningen, for når fødder og kroppen har det komfortabelt, vil det give anledning til at sænke rumtemperaturen i boligen. Hvis man fx kan sænke temperaturen fra 23 grader ned til 21 grader, sparer man ca. 6-10 % oveni den direkte besparelse, som efterisoleringen vil give.

Guide: Hvordan undgår du, at der bliver fodkoldt?

14-03-2013: Bliver der nogle gange fodkoldt i dit hus? Se seks ting, du kan gøre for at slippe af med kulden. Læs artikel

Guide: Derfor bør du få fikset utæthederne i dit loft

17-01-2016: Trækker det fra loftet, skal du enten tætne de utætte områder – eller efterisolere hele loftet - til gengæld får du større komfort i dit hjem og sparer spildte varmekroner. Læs artikel

Guide: Energierichtiges Bauen muss geil sein

10-05-2014: Schweizisk-fødte Olav Langenkamp var den første arkitekt, der tegnede og byggede et passivhus i Danmark. Han har nu boet i det i seks år sammen med sin familie. Læs artikel

Guide: Ny bolig: Hvorfor er varmeregningen så stor?

16-01-2013: Mange bruger meget mere varme, end de forventede, når de flytter ind i nyt hus eller lejlighed. Læs hvad du skal være opmærksom på, så du undgår en grim overraskelse. Læs artikel

Guide: Forsmag på fremtidens boliger

09-03-2012: Lovkravene til isolering i nye lavenergihuse er så høje, at det ikke kan betale sig at investere flere penge i at gøre ydervægge tykkere for bedre at modstå kulde, vind og varme. Derfor bør nybyggere fokusere på alternative løsninger i boligen for at spare mest muligt på energi for færrest penge. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...