Find mere om:
Hver tredje har fugtproblemer i kælderen | livsstil.guide.dk

Hver tredje har fugtproblemer i kælderen

Hver tredje boligejer med kælder har haft fugtproblemer inden for de sidste 5 år, viser ny undersøgelse fra Bolius. Men problemer med fugt i kælderen er langt større, mener ekspert.

Hver tredje boligejer med kælder har haft problemer med fugt i kælderen inden for de seneste 5 år.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Bolius Boligejernes Videncenter.

Tilsvarende melder 2 ud af 3, at de ikke har fugtproblemer i kælderen.

Boligejere overser fugt i kælderen

Når flertallet af boligejere med kælder tilsyneladende slipper for bulede gulve, afskallende vægge og andre fugtproblemer, skyldes det dog næppe, at de er blevet bedre til at håndtere fugt i kælderen.

Det er mere sandsynligt, at boligejerne blot ikke har opdaget kælderens fugtproblemer, mener fagekspert i Bolius, Tine R. Sode.

- Jeg har ikke været i en kælder endnu, hvor jeg ikke har kunnet måle forhøjet fugt i vægge og gulve i forhold til resten af huset, siger hun.

- Men det overrasker mig ikke, at der ikke er flere, der melder om fugtproblemer, for folk opdager ikke problemet selv.

SE TEMA: Kælderen

Din kælder er IKKE tør

- Der findes mange mennesker, der siger, at de har en helt tør kælder – men det har de ikke. Og problemet med at tro, at man har en tør kælder, er, at man måske tror, man kan bruge den som et helt almindeligt rum i stueplan. Og det kan man ikke, uddyber fageksperten.

Hvis en kælder bruges og indrettes forkert, kan lidt kulde og kondens på ydervæggene nemlig hurtigt udvikle sig til større angreb af skimmelsvamp. Det gælder fx, hvis du lægger tæppe eller trægulv på kældergulvet, eller hvis du placerer skabe og reoler med bagbeklædning direkte op ad kolde ydervægge.

Fugtproblemerne vokser også hurtigt, hvis du indretter sove- eller teenageværelse i kælderen.

LÆS OGSÅ: 110.000 danskere bor ulovligt i kældre

Boligejere reagerer hurtigere på akutte fugtproblemer Bolius’ og YouGovs undersøgelse viser også, at boligejerne er bedre til at reagere på akutte vandskader end mere generelle fugtproblemer, der udvikler sig langsomt.

En tredjedel af de, der har generelle fugtproblemer i kælderen, svarer, at de ikke har foretaget sig noget, mens kun 9 % af de fugtplagede ikke har reageret på fugtproblemer, der er opstået efter en vandskade.

Dyrt at slippe af med fugt i kælder

Når en tredjedel af de boligejere, der har en fugtig kælder, vælger at lade stå til, skyldes det ifølge Tine R. Sode, at det både er dyrt, besværligt og meget omfattende at komme fugtproblemet til livs.

- Det er så hamrende dyrt at løse dybereliggende fugtproblemer i kælderen, fordi gulvet måske skal graves op, eller der skal graves ud omkring kælderydervæggene. Det kan hurtigt koste 100.000 kr. og det er ikke penge, man får igen, siger hun.

LÆS OGSÅ: Slip for fugt: 3 trin til en tør kælder.

Det viser undersøgelsen om kældre

    34 % af de boligejere, der har kælder, har oplevet fugtproblemer i kælderen inden for de seneste 5 år. 16 % har ordnet problemet, 8 % har problemet under behandling, og 10 % har ikke foretaget sig yderligere.

    33 % af boligejerne med kælder har oplevet fugtproblemer som følge af en tidligere vandskade (fx utæt vandrør eller oversvømmelse). 25 % har ordnet problemet, 5 % har problemet under behandling, og 3 % har ikke foretaget sig yderligere.

Kilde: Undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Bolius blandt 1.014 boligejere i oktober 2013

SE I KÆLDEREN

Det skal du se efter på væggene i kælderen:

    Puds og maling, der skaller.

    Saltudblomstringer.

    Mørke plamager.

    Maling, der bobler op.

    Skimmel på bagsiden af evt. plader eller beklædning på væggene.

Det skal du se efter på indboet i kælderen:

    Mørke pletter og plamager.

    Fugt i træværk.

    Fugtskader på kasser, reoler m.m.

Det skal du se efter

  • Stoppede afløb.
  • Bobler i gulvmalingen.
  • Skimmel på bagsiden af evt. gulvbelægning.
  • Mørke plamager. Det skal du se efter på loftet i kælderen: 
  • Fugtskjolder.

LUGT

  • Lugter der muggent?

FØL

  • Er kælderens ydervægge fugtige og kolde? Tjek øverst oppe ved loftet.

Guide: Kan et skrottet oliefyr give fugt i kælderen?

28-02-2014: Er der en risiko for fugtproblemer i kælderen, når oliefyret fjernes? Og hvad gør du, hvis det sker? Få gode råd her, og find ud af, om et skrottet oliefyr kan give andre problemer. Læs artikel

Guide: Fem råd: Sådan undgår du skimmelsvamp

30-03-2015: Der er fem steder i dit hus, hvor der ofte kan være skimmelsvampe. Se hvad du skal gøre for at undgå dem. Læs artikel

Guide: Hvorfor er min nye kælder fugtig?

15-09-2014: Mange boligkøbere bliver overrasket over, at deres nyerhvervede hus ikke er så perfekt, som tilstandsrapporten siger. Men tilstandsrapporter tager altid udgangspunkt i husets alder og type. Og man kan ikke forlange samme standard af et hus fra 30erne som af et nyt hus. Læs artikel

Guide: Ni nemme råd til at holde på varmen

03-02-2014: Hvad kan du nemt gøre for at få din bolig til at blive eller føles varmere, når det er koldt udenfor? Få svarene her. Læs artikel

Guide: Ni typiske problemer ved parcelhuse

08-12-2014: Mange parcelhuse er desværre født med problemer i konstruktion og funktion, der giver boligejeren problemer over tid. Læs om parcelhusets børnesygdomme her. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...