Find mere om:
Guide: Kan et skrottet oliefyr give fugt i.. | livsstil.guide.dk

Guide: Kan et skrottet oliefyr give fugt i kælderen?

Er der en risiko for fugtproblemer i kælderen, når oliefyret fjernes? Og hvad gør du, hvis det sker? Få gode råd her, og find ud af, om et skrottet oliefyr kan give andre problemer.

Oliefyr bidrager til luftgennemstrømning og opvarmning af kælderen, derfor kan din kælder nemt rammes af fugt, når du skrotter oliefyret.

Har dit gamle oliefyr stået i en uopvarmet kælder, risikerer du fugt i kælderen, når det skrottes.

Det skyldes, at mange ældre oliefyr er så dårligt isolerede, at de afgiver en stor mængde varme og samtidig suger luft ud af kælderen i forbindelse med forbrændingen.

På den måde har oliefyret både bidraget med luftgennemstrømning og opvarmning af kælderen. Det ryger, når oliefyret er væk.

Hold øje med fugt, når oliefyret er udskiftet

Hold derfor øje med fugt, når du får fyret fjernet. Og dæm op for problemerne gerne allerede inden, de opstår, da der kan gå flere år, før fugtproblemer bliver tydelige. Til den tid kan skaderne være dyre at udbedre.

Når du gennemgår kælderen for fugt, skal du være opmærksom på:

* Afskallet maling.

* Muggen lugt.

* Råd.

* Skjolder og misfarvninger på vægge og særligt i hjørnerne.

Du kan også købe en fugtmåler (hygrometer) og tjekke, hvor høj fugtigheden er i kælderen. Indendørs skal fugtigheden i luften helst være under 60-65 procent om sommeren, og under 40-45 procent om vinteren.

Tæt på væggen må luftfugtigheden ikke overstige 70 procent, da det er grænsen for vækst af skimmelsvampe.

Prisen på en fugtmåler varierer fra omkring hundrede til flere tusinder kroner. Tjek dit lokale byggemarked eller søg på nettet. Spørg evt. også om muligheden for at leje en fremfor at købe.

LÆS OGSÅ: Red dit hus - tjek det for råd og svamp

Hvad kan du gøre for at undgå fugtproblemer i kælderen?

Det helt centrale råd til at forhindre problemer med fugt i kælderen er at finde kilden til fugten.

De typiske årsager til en fugtig kælder er:

Grund- eller overfladevand trænger ind gennem ydervægge og op af gulvet pga. utætheder.

Der mangler et omfangsdræn omkring huset.

Manglende udluftning, tøjvask og tørring af vådt tøj.

SE TEMA: Udskiftning af fyr

De to første punkter kræver en eller flere af følgende løsninger:

Omfangsdræn og udvendig isolering

Den mest effektive løsning er at etablere et velfungerende omfangsdræn omkring huset, som kan lede overskydende vand væk, og i samme ombæring få isoleret ydervæggene udvendigt med fx vandtæt membran og drænplader.

LÆS OGSÅ: Sådan isolerer du kælderen

Fjern fugtfælder i kælderen

Mange kældervægge er malet med tæt plastikmaling. Det er en god idé at skrælle det af, hvis der er fugtproblemer, og i stedet male med mineralsk maling som silikat eller cementbaseret maling. Ellers kan kælderen ikke ånde og komme af med fugten. Fjern desuden tæpper og anden belægning fra gulvet.

Det bedste er at lade gulvet stå råt tilbage. Vil du behandle det, så brug diffusionsåbne (ikke tætte) materialer, fx maling, kalk eller lignende.

Skab ventilation i kælderen

Naturlig ventilation kan sikres ved hjælp af ventilationsriste i kælderens ydervægge eller via spjæld i vinduer. Særligt, hvis du tørrer tøj i kælderen, skal du lufte ud jævnligt.

Begræns dog udluftningen om sommeren, da den varme udeluft kan skabe kondens i mødet med de kølige kældervægge.

Overvej radiator eller affugter i kælderen

En radiator kan sørge for, at kælderen får noget af den varme tilført, som fyret tidligere sørgede for. Er der opstået fugt i kælderen, kan en affugter også hjælpe.

Løbesod kan komme frem, når oliefyret er væk

Fugt er ikke det eneste problem, der kan opstå i forbindelse med udskiftning af oliefyret. Når skorstenen står kold tilbage, risikerer du også, at løbesod trænger ud i væggene. Problemet opstår typisk, hvis skorstenen er gammel og uden foring.

Løbesod giver mørke skjolder på vægge og tapet og kan sprede en gennemtrængende sur lugt i hele huset.

LÆS OGSÅ: Løbesod

Fjern skorstenen og undgå løbesod

Du kan effektivt løse problemet med løbesod ved at fjerne skorstenen. Nøjes evt. med at fjerne den del, der er inde i huset, og lad skorstenspiben på taget være tilbage. Så undgår du, at husets udtryk ændres for meget.

LÆS OGSÅ: Nedlæggelse af skorsten

Specialmørtel kan holde løbesoden væk fra væggen

En mindre drastisk løsning er at fjerne de synlige spor fra løbesoden. Det gør du ved at fjerne puds og maling og udkradse mørtelfugerne mellem murstenene til en dybde af 2 cm.

Derefter skal fuger og væg pudses op med en speciel mørtel, der hindrer soden i at trænge igennem. Vandex og LIP er blandt de firmaer, der fremstiller mørtel til dette formål.

Afmeld skorstenen

Husk, at afmelde skorstenen til kommunen, når du fjerner oliefyret. Lader du skorstenen stå, selvom den ikke længere er i brug, kan du lukke den af med en cementflise på toppen. Få vejledning eller hjælp til opgaven af din skorstensfejer.

Boliga

Flere fordele end ulemper 

Selvom der kan komme både fugt og løbesod, når oliefyret er væk, så er fordelene flere.

Du slipper bl.a. for den larm og lugt, der kan sprede sig i huset, når et oliefyr kører. Og derudover vil et skifte til en ny opvarmningsform i langt de fleste tilfælde føre til store besparelser på varmeregningen.

LÆS OGSÅ: Drop oliefyret - så meget sparer du

Guide: Hver tredje har fugtproblemer i kælderen

21-12-2013: Hver tredje boligejer med kælder har haft fugtproblemer inden for de sidste 5 år, viser ny undersøgelse fra Bolius. Men problemer med fugt i kælderen er langt større, mener ekspert. Læs artikel

Guide: Fem råd: Sådan undgår du skimmelsvamp

30-03-2015: Der er fem steder i dit hus, hvor der ofte kan være skimmelsvampe. Se hvad du skal gøre for at undgå dem. Læs artikel

Guide: Hvorfor er min nye kælder fugtig?

15-09-2014: Mange boligkøbere bliver overrasket over, at deres nyerhvervede hus ikke er så perfekt, som tilstandsrapporten siger. Men tilstandsrapporter tager altid udgangspunkt i husets alder og type. Og man kan ikke forlange samme standard af et hus fra 30erne som af et nyt hus. Læs artikel

Guide: Ni nemme råd til at holde på varmen

03-02-2014: Hvad kan du nemt gøre for at få din bolig til at blive eller føles varmere, når det er koldt udenfor? Få svarene her. Læs artikel

Guide: Ni typiske problemer ved parcelhuse

08-12-2014: Mange parcelhuse er desværre født med problemer i konstruktion og funktion, der giver boligejeren problemer over tid. Læs om parcelhusets børnesygdomme her. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...