Find mere om:
Vinkøleskabe redder vin-nydelsen | livsstil.guide.dk

Vinkøleskabe redder vin-nydelsen

Mange rødvine bliver drukket for varme, og for mange hvidvine for kolde. Et vinkøleskab løser problemet let og elegant, men det gør rettidig omhu også.

For at kunne nyde en vin fuldt ud, er den rigtige serveringstemperatur vigtig. Desværre bliver mange rødvine drukket for varme, mens hvidvinene er for kolde her i landet. Jo koldere en vin er, desto færre smagsnuancer er der tilbage i vinen, så kulde maskerer både de gode og dårlige sider ved vinen.

Tommelfingerreglen

På den anden side skal en vin heller ikke drikkes for varm. Hvis den er over 20 grader, kan nogle af duftene forsvinde for hurtigt. Det samme gælder alkoholen.

Den meget generelle tommelfingerregel for serveringstemperatur er, at jo yngre og simpel vinen er, desto køligere skal den serveres. Jo ældre og kompleks vinen er, desto varmere bør den være, når den serveres.

Generelt er det bedre, at en vin er noget for kold. Man kan nemlig altid hæve temperaturen. Den enkleste metode er at lægge sin hånd omkring vinglasset.

En flaske vin afkøles cirka to grader for hvert tiende minut, man har den i køleskabet, og den varmes op nogenlunde i samme takt, hvis man tager den ud af køleskabet og lader den stå i normal rumtemperatur.

Undgå chokket

Vinelskere forbander store pludselige temperaturud-sving som dem, en hurtig tur i fryseskabet eller en hvileperiode på radioatoren giver. De sværger til kølige, mørke kældre eller vinkøleskabe.

For at opnå den rigtige serveringstemperatur anbefalder www.vinforum.dk følgende på sin hjemmeside:

Hvidvin skal køles langsomt ned i et køleskab. Som alternativ kan anvendes en isspand med isvand i. Chok-køling i fryseren skal undgås - især for bedre vine, da det kan ødelægge nogle smagsstoffer.

Rødvin, som kommer fra en kølig kælder, skal langsomt bringes til serveringstemperatur, f.eks. ved at stille den i det lokale, hvor den skal nydes. Det er kun barbarer, der stiller vin på radiatoren.

I øvrigt er det en god idé, at vinen bringes til en temperatur, som er 1-2 grader lavere end den serveringstemperatur, den skal nydes ved. Det skyldes, at vinen hurtigt bliver varmere både i flaske og glas.

Hvilken temperatur til vinen? - Se grafik.

Det bedste vintermometer

  • Der findes flere gode vintermometre, som kan måle den nøjagtige vintemperatur. Hvis man investerer i sådan et, skal det være et af dem, man stikker ned i flasken. Lad være med at købe de termometre, der sidder uden på flasken. De måler i bedste fald kun flas-kens temperatur og ikke indholdet.

kilde: www.vinforum.dk

Guide: Fem råd: Sådan undgår du skimmelsvamp

30-03-2015: Der er fem steder i dit hus, hvor der ofte kan være skimmelsvampe. Se hvad du skal gøre for at undgå dem. Læs artikel

Guide: Hvorfor er min nye kælder fugtig?

15-09-2014: Mange boligkøbere bliver overrasket over, at deres nyerhvervede hus ikke er så perfekt, som tilstandsrapporten siger. Men tilstandsrapporter tager altid udgangspunkt i husets alder og type. Og man kan ikke forlange samme standard af et hus fra 30erne som af et nyt hus. Læs artikel

Guide: Kan et skrottet oliefyr give fugt i kælderen?

28-02-2014: Er der en risiko for fugtproblemer i kælderen, når oliefyret fjernes? Og hvad gør du, hvis det sker? Få gode råd her, og find ud af, om et skrottet oliefyr kan give andre problemer. Læs artikel

Guide: Ni nemme råd til at holde på varmen

03-02-2014: Hvad kan du nemt gøre for at få din bolig til at blive eller føles varmere, når det er koldt udenfor? Få svarene her. Læs artikel

Guide: Hver tredje har fugtproblemer i kælderen

21-12-2013: Hver tredje boligejer med kælder har haft fugtproblemer inden for de sidste 5 år, viser ny undersøgelse fra Bolius. Men problemer med fugt i kælderen er langt større, mener ekspert. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...