Find mere om:
Detaljen i fokus | livsstil.guide.dk

Detaljen i fokus

Det er nuancerne, som skiller godt design fra dårligt. Designer Erik Bagger mestrer detaljen.

Tag et kig i dit køkkenskab, og du vil sandsynligvis finde noget, som Erik Bagger har designet. For den travle designer har gennem de seneste 20 år lagt navn til et tocifret million antal gafler, knive, skeer, glas, vinpropper, tallerkener, kopper, vaser, brevåbnere, oplukkere, fluesmækker, askebægre, karafler - ja, forsæt selv listen over ting, som Erik Bagger har formgivet til danskernes hverdag.

Det store gennembrud som designer fik Erik Bagger med serien Grand Cru i samarbejde med firmaet Rosendahl. En kegleformet prop i stål og gummi til de vinflasker, der dengang i stigende mængder blev sat på de danske middagsborde, grundlagde en sand salgssucces og er i dag en ægte klassiker og forløber for en hel serie af vintilbehør af samme navn.

Samarbejdet varede ni år. Efter en ikke-lykkelig skilsmisse med Rosendahl gik Erik Bagger 2003 sammen med Frederik Oluf Brønnum og etablerede egen virksomhed eb erik bagger as. Frederik Oluf Brønnum er i familie med Oluf Brønnum og Co., som driver én af landets største storkøkkenvirksomheder, og sammen har de to udgjort et stærkt makkerpar, der på kort tid har opnået resultater, som andre kun kan drømme om. I august i år overlod Erik Bagger firmaets administrerede direktørstol til sin makker, så han selv kunne hellige sig eb's design og kreative udtryk.

»Det var det bedste, jeg nogensinde har gjort. Det var fantastisk, hvor meget kreativ energi, der blev frigivet, da jeg ikke skulle tænke på alt det andet også. Efterfølgende har jeg arbejdet uafbrudt i to måneder og har haft en fantastisk produktiv periode, og næste år bliver et af mine allerbedste med hensyn til nye design,« siger han med slet skjult stolthed.

International kollektion
Vi sidder ved et langt konferencebord i hvid korian i erik bagger as, Allerød. Firmaets nye hovedsæde, som stod færdigt for et år siden. Overalt i den stilrene bygning ses Erik Baggers design, og det er en imponerende eb kollektion, der allerede indeholder flere internationale klassikere. Blandt andet glasset, som Erik Bagger designede til Operaen i København, og som det prestigefyldte Museum for Modern Art, MoMa, i New York også har købt til deres restauranter. Også porcelæn og bestik har fået det blå stempel, og senest har en ny termokande indtaget Operaens kaffeborde.

»Vi ser det som et kvalitetsstempel, at to så prestigefyldte kulturinstitutioner har valgt vore ting. Andre tænker måske, at når det er godt nok til Operaen, så er det også godt nok til dem!«

Erik Bagger peger også på opgaven med vinglasset som den, der har givet ham den største tilfredsstillelse i hans lange karriere. I et helt år samarbejdede han med restauratøren og andre vineksperter for at finde den funktion, som gør mest muligt for vinen. Og det gør ham stolt, når restauratør Kristian Vøttrup har udtalt, at glasset er det bedste glas, han nogensinde har haft - både i form og kvalitet.

»Vi har fundet frem til, at når glasset fyldes en tredjedel, så er balancen perfekt,« forklarer Erik Bagger.

Mens navnet Erik Bagger nærmest var synonymt med stringente, lige linjer i tiden sammen med Rosendahl, er de organiske former blevet fremtrædende i de nye kollektioner.

»Jeg har jo arbejdet hos Georg Jensen, blandt andet sammen med Henning Koppel, der blev et forbillede for mig. Han er mesteren og har været en stor inspiration for mig,« siger Erik Bagger, der peger på formsproget som én af årsagerne til, at erik bagger as er slået godt igennem i udlandet.

»De organiske former har vist sig at appellere til europæere, og vi har fået at vide, at vores kollektion er meget international.«

Erik Bagger lægger ikke skjul på, at firmaet har høje mål og er parat til at satse på udlandet.

»Vi har brugt de første år til at opbygge en solid og bæredygtig kollektion, men vort mål er, at eb bliver et internationalt kendt kvalitetsbrand, så kunderne om få år opfatter os som et designhus på samme måde, som man tænker på brandet "Georg Jensen".«

Erik Bagger

Erik Bagger er født i 1949. Uddannet guldsmed og juveler i 1970.

Ansat hos Georg Jensen fra 1972 til 1987, da han etablerede "Form Function".

Arbejdede for Rosendahl fra 1993 til 2002.

Etablerede i 2003 erik bagger as sammen med Frederik Oluf Brønnum.

Spørgsmål til Erik Bagger

Hvor får du din inspiration fra? Jeg har levet så længe med design, at jeg ikke længere tænker over det. Men jeg lader mig inspirere af gode oplevelser og livets mangfoldighed. Og så de behov, jeg kan se, at folk har i deres hverdag. Et eksempel er vinproppen af gummi, som opfyldte et behov, da det blev normalt at drikke vin til hverdag, hvor man bare skulle have et enkelt glas eller to, og vandkaraflen, som jeg lavede på et tidspunkt, da de unge kvinder begyndte at drikke vand af flasker.

Hvordan vil du selv beskrive dit design? En organisk form med et skandinavisk præg. Uanset hvad, så er vi danskere minimalister og går op i designkvalitet.

Hvilke krav skal være opfyldt, for at et design er godt? Der skal være tale om en lødig formgivning; alle linjer skal hænge sammen. Kvaliteten skal være optimal i forhold til det mulige, og funktionen skal naturligvis være i orden. Brugerne skal med tiden helst blive gladere for produktet.

Hvad betyder det for dig, at dine produkter er blandt de mest solgte i landet? Jeg er meget stolt! Da jeg startede som designer, var der næsten kun Georg Jensen og Stelton på markedet, og design var så dyrt, at det kun var for overklassen. Jeg er stolt af at have været med til at ændre det og gøre kvalitetsprodukter tilgængelige for alle. En designfilosofi, som er videreført i erik bagger as.

Hvad er forklaringen på din succes? Det har været et spørgsmål om at være på rette sted på det rigtige tidspunkt. Og så har min håndværksmæssige baggrund og formsans haft stor betydning for mit arbejde. Jeg har sans for detaljen. Der skal være en rød tråd, og her har detaljerne stor betydning. Giver man efter på en enkelt detalje, kan det betyde, at hele projektet skrider.

Nyhed: Nostalgi i køkkenet

01-02-2012: Det vrimler med relanceringer og nyfortolkninger af gammelt service og tilbehør til køkkenet. Læs artikel

Guide: Margretheskålen - opkaldt efter dronningen

18-01-2012: Det tog kun Jacob Jensen et par dage at tegne Margretheskålen, der sælges verden over. Læs artikel

Anmeldelse: Mægtig madlavning

20-10-2009: Induktion, ”grønne” slip let-overflader, damp og slow food er vejen frem til nem, sund og grøn mad. Bliv inspireret af de nyeste tendenser inden for gryder, pander, ovne og kogeplader. Læs artikel

Anmeldelse: »Vi tør tage chancer«

20-10-2009: Opsigtsvækkende og gedigen møbel- og brugskunst designet og produceret i Danmark. Det er opskriften bag designvirksomheden Normann Copenhagens aktuelle kollektion ”New Danish Modern”. Jan Andersen og Poul Madsen, der står bag, håber, de har skabt designklassikere, der kan sælge langt ud i fremtiden. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...