Find mere om:
Trækøkkenet er tilbage | livsstil.guide.dk

Trækøkkenet er tilbage

Det klassiske, hvide køkken har været danskernes foretrukne i mange år - og er det stadig. Men nu må det alligevel træde lidt til side og gøre plads til den nye stjerne i køkkenet: træet.

Når det kommer til vores køkkener, er vi danskere et ret konservativt folkefærd. Det klassiske, hvide køkken med grebsfri låger har domineret vores køkken-alrum de sidste mange år, og omkring 90 pct. af de nye køkkener, der bliver solgt i Danmark, er i den sikre, hvide farve. Men det ser ud til at ændre sig nu, lyder det fra arkitekt hos Svane Køkkenet, Rolf Birk.

»Vi har haft godt 10 år med overvejende hvide, minimalistiske køkkener i Danmark, men naturen er over en årrække kommet snigende. Træ og andre naturmaterialer såsom granit, kobber og messing – de lidt mere ædle materialer, vi har set i boligindretningen de seneste år – er også kommet ind i køkkenet,« siger han og fortsætter:

»Man kan sige, at vi er på vej mod en form for boligmaksimalisme i stedet for minimalisme. Vi har underspillet i rigtig lang tid, og alt er næsten bare blevet hvidt. Maksimalismen er en reaktion på det, og vi skruer nu op for materialer, udtryk og farver.«

Træets comeback

Det er især træet, der har fået et comeback i køkkenet. Svanes nye køkken, MS12, er f.eks. klædt i lyst asketræ, og en lang række andre producenter - bl.a. Ikea, som netop har lanceret et køkken klædt i træ fra top til bund - har gjort det samme. Men det betyder alligevel ikke, at retrobølgen er skyllet ind i køkkenrummet, fordi trækøkkenet fra 60'erne og 90'erne, er tilbage.

»Den slags ting kommer altid tilbage i en ny sammenhæng og med et nyt udtryk. Det handler i dag om kontraster og om at mikse det skarpe hvide med det bløde, naturlige træ. Det er en lidt mere subtil kombination og langt fra det gamle cigaræske-udtryk,« siger Rolf Birk.

Men vigtigst af alt, så fortæller det en anden historie, når man mikser naturen ind i alt det hvide. Og det er noget, vi gerne vil have i dag.

»Det hvide køkken uden detaljer er ret neutralt i sin grundtone, men i dag vil vi gerne skille os lidt ud. Vi vil gerne have håndværket ind i køkkenet. Og det ligger underbevidst i vores fortolkning af f.eks. træ som materiale, at det er forbundet med håndværk og kvalitet. Generelt bor vi i Danmark meget hvidt, og rigtig mange vil i dag gerne blande lidt kontraster ind og få køkkenet til at stå frem,« lyder det fra Rolf Birk.

Farver og funktion

Det er ikke kun hos Svane, at de oplever en stigende efterspørgsel på køkkener, der ikke bare er klassiske, nedtonede og hvide. Vi danskere er begyndt at blive mere og mere modige, når vi vælger køkkener, også når det kommer til at bryde den hvide mur.

»Vi ser nu, at farverne vender tilbage efter mange år, hvor det hvide køkken har været et sikkert hit. Det er det for så vidt stadig, for det er let lige at krydre med nogle pangfarver – det er sværere at tone et postkasserødt køkken ned. Men ikke desto mindre er farverne på vej. Vi har bl.a. valgt at tage nogle markante farver ind, som også ses på tværs i den generelle boligindretning, bl.a. en dyb mørkeblå og en ferskennuance,« siger Jacob Mortensen, der er marketingchef hos køkkenfirmaet Designa og fortsætter:

»Derudover er funktionalitet blevet meget centralt i køkkenet. For år tilbage var køkkenet en kende sterilt og poleret og var et udstillingsvindue, der skulle afspejle det perfekte liv. I dag handler det om at få rummet tilpasset de mange funktioner, som køkkenet har i dag, hvoraf madlavningen bare er en af dem. Køkkenet bliver med rette ofte kaldt hjemmets banegård, for det er her meget af vores hverdag udspiller sig. Det er virkelig smeltet sammen med stuen og resten af boligen, så man kan lige så godt sidde ved sin køkkenø og se fjernsyn, som i sofaen.«

Sådan får du et gennemført hjemmekontor

Det store fokus på funktionalitet betyder, at vi i langt højere grad end før ønsker at tilpasse køkkenet til vores personlige måde at bruge rummet på. Vi vil ikke længere have standardløsningen, men søger et køkken med individuelle løsninger. Og dermed også et individuelt design.

»Vi oplever, at mange gerne vil udfordre de løsninger, vi kender fra det klassiske køkkendesign. Hvorfor skal den dybe skuffe til gryder f.eks. altid være nederst under kogepladen - hvorfor kan den ikke være øverst? Mange vil gerne kunne skille det ad og sætte det sammen på deres egen måde. Have frihed til at udvikle deres eget design,« siger Jacob Mortensen.

Møbel med mere

Derfor har Designa netop præsenteret køkkenet Bricks, som gør op med den traditionelle måde, man normalvis bygger køkkener på. I stedet for at køkkenmodulerne er skabe, man sætter ved siden af hinanden, er Bricks bygget op af skuffemoduler, som man kan placere lige dér, hvor man vil, og på den måde i højere grad bygge sit eget individuelle køkken. Det er designet af den unge møbeldesigner Malene Ejsing Nørgaard og videreudviklet af Designa, og netop at se køkkenet som et møbel er i høj grad en af tidens - og fremtidens – store trends. Både hvis man spørger Rolf Birk og Jacob Kjærsgaard.

I takt med at køkkenet er blevet integreret med stuen og har fået flere funktioner, tænker vi det ind i resten af indretningen i hjemmet. Og det har været med til at give køkkenmøblet et gevaldigt kvalitetsløft.

B972202473Z.1_20160201095514_000+GHHQTEPR.2-0.png

B972202473Z.1_20160201095514_000+GHHQTEPP.2-0.jpg

Det er i hvert fald erfaringen hos køkkenproducenten Aubo, som i december kunne fejre sit 30-års jubilæum.

»I 1985 var et køkken et standardkøkken med ganske få elementer, og en skuffe var noget, der kørte på en pind. I dag skal alt vi laver være med soft-luk, skufferne skal kunne trækkes helt ud og højskabene skal ikke bare have hylder, men indmad der kan trækkes helt ud. Så generelt kan man sige, at der er sket et voldsomt kvalitetsløft,« siger Jens B. Bertelsen, som grundlagde Aubo i 1985 sammen med sin kone i den vestjyske by Aulum, hvor produktionen stadig ligger.

Debatskabende design

Han kan sagtens genkende de begyndende tendenser, som både Svane og Designa melder om, til at danskerne så småt kaster sig ud i mere farverige køkkener - grå er dog stadig den mest populære farve efter hvid, indskyder han. Og også træets genkomst kan han genkende.

B972202473Z.1_20160201095514_000+GHHQTEPV.2-0.png

»I 1980’erne var bare 40 pct. af de køkkener, vi solgte, hvide. I dag er det omkring 80 pct. Dengang var resten trækøkkener af den ene eller anden art. Det er kun en lille procentdel af vores kunder, der vælger træ i dag, men det er ved at udvikle sig. Designerne, vi møder i Italien, hvor vi finder meget inspiration til vores køkkener, prøver at forklare os, at det er nu, vi skal til at satse på træ,« fortæller Jens B. Bertelsen og fortsætter:

»Men det er ikke bordpladerne. Her hitter vedligeholdelsesfrie materialer som laminat og komposit. Træet kommer på skabssider og fronter, og herhjemme er det stort set udelukkende lyst, europæisk egetræ. Det er det, folk efterspørger.«

Køkkenrevolutioner, før og nu

Den største køkkenrevolution, siden hans indtog i køkkenbranchen i 1980’erne, er og bliver dog køkkenøen, som blev opfundet af Kvik Køkkeners tidligere ejer, Knud B. Troelsen.

»Det var en stor inspirator, da han præsenterede køkkenø-løsningen, som han kaldte samtalekøkkenet, i slutningen af 1990’erne. Det ændrede tankegangen i forhold til, hvordan man kan sætte et køkken sammen. At køkkenet ikke kun var til at lave mad i, er nok den største køkkenrevolution, jeg har oplevet, og der er mange, der har bygget videre fra den tankegang,« siger Jens B. Bertelsen.

Blå og pink vinter

Flere farver, naturmaterialer og individuelt tilpassede køkkener er altså de trends, der kendetegner 2016’s køkken. Men det hvide køkken forgår ikke så let. Det er og bliver det mest populære blandt os danskere - også hvis vi ser lidt ud over 2016. Den digitale udvikling har til gengæld fuld fart på i køkkenet, og her vil vi sandsynligvis se en stor forandring fremover .

»Uden at jeg skal lege spåmand, så kan vi se, at der sker rigtig meget på den digitale front omkring os. Især når det kommer til hvidevarerne. Hvis du køber en ovn i dag, vil der typisk ligge et utal af opskrifter i touch-displayet, og der findes app'er, som kan fortælle, hvad der er i dit køleskab, når du står i supermarkedet. Men jeg tror også, der kommer en modreaktion på det, som kommer til at eksistere sammen med alt det digitale, så der sker en sammensmeltning mellem de rå materialer og naturlige udtryk og det digitale.«

Køkkentrends gennem årene

1980’erne

Årtiet, hvor de glaskeramiske kogeplader, lørdagskyllingen og vinreolen regerede i køkkenet. Det var en kort overgang også populært at plastre køkkenet til med væg til væg-tæpper - knap så praktisk en trend. Endelig var det årtiet, hvor opvaskemaskinen for alvor indtog danskernes køkkener.

1990’erne

Årtiet, hvor kirsebærtræet blev et kæmpe hit sammen med induktionskogeplader og ikke mindst den revolutionerende kogeø. Det var også årtiet barstolene fik fast plads i køkkenet, og baldakiner med overskabe og indbygget lys var største mode.

00’erne

Årtiet, hvor det store amerikanerkøleskab med dobbeltlåger, isterningemaskine og vandkøler og trofæ-køkkener, der ikke rigtig blev lavet mad i, vandt frem. Vinreolen blev erstattet af vinkøleskabet, og kontoret rykkede ud i køkkenet - sammen med bordplader i træ, gerne af den eksotiske slags.

2010’erne

Årtiet, hvor de grebsfrie låger, den minimalistiske indretning og farven hvid, har overtaget køkkenet. Samtidig har den nye nordiske bølge bragt madlavningen tilbage i køkkenværkstedet, mens de digitale landvindinger har erstattet kogebogen med tabletten og gjort det muligt at tale med dit køleskab.

Kilde: Aubo Køkkener

Guide: Pift køkkenet og spisestuen op med nye lækre designs

17-09-2015: Hvad enten du er til det lyse og farverige eller rå og naturlige look, så har vi her samlet inspiration, så du nemt kan opgradere din spisestue og dit køkken med nyt og cool design. Læs artikel

Guide: Køkkentendenser anno 2015

15-06-2015: Køkkenet skal i dag betragtes som et møbel, som hænger sammen med resten af indretningen. Her skal der være mulighed for at sylte og dampe, for vi vil gerne signalere, at tingene godt må tage tid. Læs artikel

Guide: Det italienske kendis-køkken

25-01-2015: Madonna har et. Leonardo DiCaprio har et. Mediemogulen Rupert Murdoch har også et og endda stjernearkitekten Philippe Starck laver mad i et Boffi-køkken. Jyllands-Posten tog til Milano for at lære det italienske luksuskøkken-firma bedre at kende og mødte en 80-årig i fuld vigør med en stjernebesat rolleliste, også designmæssigt. Læs artikel

Reportage: Sort træ og rå beton i det store familiekøkken

14-11-2014: God plads, praktisk indretning og utraditionelle materialer er nøgleordene i dette køkken, der er indrettet, så dagligdagen bliver så let som mulig for en familie med to børn. Læs artikel

Nyhed: Sig goddag til den nye trend i køkkenet: Madværkstedet - med kødgrydernes comeback

30-09-2014: Køkkenet har altid været familiens holdepunkt, men som vi ændrer vores madvaner, følger køkkenet også med. Køkkenet skal derfor nu – igen – være et værksted, hvor vi skal lave “rigtig” og autentisk mad. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...