I anledning af Le Creusets 90 års jubilæum lanceres fire nye design i farven Volcanic: En bistropande, en saucier, en buffetgryde og en roaster. Foto: PR
De fleste herhjemme kender navnet Le Creuset. Både de farvestrålende støbejernsgryder, men måske især de ligeså kulørte tallerkener, krus og kander i stentøj er at finde i ikke så få danske hjem.
Mange ved måske også, at de stammer fra Frankrig, men faktisk starter Le Creusets historie i nabolandet Belgien.
Her mødtes de to belgiske erhvervsfolk, støbejernsspecialisten Armand Desaegher og lakeringsspecialisten Octave Aubecq, på en messe, og det møde førte til åbningen af Le Creusets fabrik i den nordfranske by Fresnoy-le-Grand i 1925, hvor de ville fremstille emaljeret køkkenudstyr i støbejern. Og det gør de stadig. På samme fabrik endda.
Le Creuset fejrer deres 90 års jubilæum med fire nye design i den originale farve, der klædte deres første støbejernsgryder. Den klare, orange farve hedder Volcanic og er inspireret af støbeprocessen, hvor det glohede, smeltede jern opnår en dyb orange farve, der minder om den farve, lava har, når det løber ud af en vulkan. Deraf navnet Volcanic, som også er Le Creusets signaturfarve.
Op igennem 1930’erne og frem til 2. verdenskrig udvidede de to belgiere firmaet og blev hjulpet godt på vej af en stigende interesse for gastronomi, bl.a. med Michelin-guidens indtog.
Pålægsmaskinen - hvor blev den af?
Først efter krigen blev gryderne rigtigt bredt ud til resten af Europa og USA. I dag er de repræsenteret verden over og producerer 10.000 støbejerns-produkter i over 100 farver på verdensplan.
Vidste du at?