Find mere om:
Ikea: Her er fremtidens køkken | livsstil.guide.dk

Ikea: Her er fremtidens køkken

Vore køkkener anno 2040 vil gøre livet så let for os, som var vi spædbørn igen - i 3D og med remote control.

Forestil dig en ikke så fjern fremtid som familiens kok, hvor komfuret kan selv, køleskabet vil instruere dig i, hvordan du skal gå til aftenens middag med bistand fra en skærm i 3D format, en talende ernæringscoach vil lære dig at vælge de rigtige ting.

Fremtidens køkken anno ifølge Ikea kommer i tre udgaver - tilpasset tre forskellige forbrugertyper og kundekrav. Fælles for alle tre er, at højteknologien spiller hovedrollen, og at vi i 2040 kan se frem til at skulle bruge minimal tankevirksomhed, initiativ og energi på at frembringe gode og lødige måltider til vores kære.

Det er krystalkuglekiggere fra The Future Laboratory i London, som for snart hele klodens møbelleverandør, Ikea, har udarbejdet de tre bud på fremtidens køkken og bedt britiske forbrugere udpege deres favorit. Det køkken, som flest af de adspurgte, 41 pct, udpeger som mest sandsynligt er det intuitive køkken.

Dit intuitive køkken

Det intuitive køkkens primære funktion er som en kærlig moder at hjælpe dig bedst muligt gennem madlavningsprocessen. Stemningsskabende LED-lys, aromaterapi-dyser, som kan skrue op for din energi og sindsstemning og sensorer, som registrerer dit humør, sørger for at bringe dig godt gennem processen.

Der vil være hjælp til morgenmadsmulighederne, aftensmåltidets sammensætning eller dit daglige behov fra vitaminer og mineraler via højtaleren i køleskabet, og når du kommer træt hjem fra job om aftenen vil et hologram på væggen af en virtuel køkkenchef guide dig godt gennem dagens opskrift.

Det naturlige køkken

Det elementære køkken, grønne eller naturlige køkken er et andet fremtidsscenarie. Her er målet at spare mest mulig energi og bringe brugeren i en stemning af "tilbage til gamle dage". Her dyrker man sine egne råvarer, som bliver holdt kolde og friske ved hjælp af en gammeldags og energineutral viktualiekælder.

I dette bæredygtige køkken er alt indrettet med køkkenredskaber, som anvender mindst mulig strøm. De hårde hvidevarer der findes, er energiklasse A - naturligvis, fortæller Carole Reddish, viceadministrerende direktør for Ikea Storbritannien og Irland, til netmagasinet Gizmodo.

Det smarte køkken

Det mest avancerede af de tre fremtidskøkkener er højteknologisk. Her betjenes brugeren af synkroniserede køkkenapparater, som ved hjælp af et enkelt tryk på en knap kan hjælpe brugeren gennem madlavningen i en sammenhængende, nøje orkestreret proces.

Det skarpe eller smarte køkken vil også være indrettet med hensyntagen til miljøet, bl.a. via udstyr der kontrollerer køkkenaktiviteternes CO2-belastning og stemme- og fingeraftryksstyrede termostater. Både madlavning og rengøring kan - om ønsket - ske automatisk ved hjælp af et tryk på en knap.

Hvad de fantastiske fremtidskøkkener kommer til at stå i, fortæller fremtidsrapporten ikke noget om. Men med Ikea som krystalkuglekigger og fremtidspilot må FPN formode, at prisniveauet vil blive tilgængeligt for hele folket.

Reportage: Sort træ og rå beton i det store familiekøkken

14-11-2014: God plads, praktisk indretning og utraditionelle materialer er nøgleordene i dette køkken, der er indrettet, så dagligdagen bliver så let som mulig for en familie med to børn. Læs artikel

Nyhed: Sig goddag til den nye trend i køkkenet: Madværkstedet - med kødgrydernes comeback

30-09-2014: Køkkenet har altid været familiens holdepunkt, men som vi ændrer vores madvaner, følger køkkenet også med. Køkkenet skal derfor nu – igen – være et værksted, hvor vi skal lave “rigtig” og autentisk mad. Læs artikel

Guide: Trylleri og snedige løsninger i bolig på 36 m2

27-09-2014: Lejligheden er på bare 36 kvadratmeter. Men den er proppet med snedige løsninger, der tryller trang plads om til et funktionelt og luftigt hjem. Kig grundigt efter, og lad dig inspirere af de gode ideer. Læs artikel

Guide: Kreativ indretning i lille bolig på 45 kvm

08-09-2014: Hvor der er en vilje, er der en vej, synes mottoet at være i denne lille bolig, hvor finurlige detaljer går hånd i hånd med funktionalitet. Læs artikel

Guide: »En drøm, der gik i opfyldelse«

05-08-2014: Morten Asbjørn Jensen slapper bedst af ved at skabe noget, og i det gamle hus på Møn var der så rigeligt at tage fat i, inden drømmen om et sommerhus var færdigt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...