Find mere om:
Guide: Sådan får du et gennemført.. | livsstil.guide.dk

Guide: Sådan får du et gennemført hjemmekontor

Der findes i dag et hav af moderne løsninger til det gennemdesignede hjemmekontor.

Stadig flere danskere vælger at arbejde hjemmefra. Det stiller nye krav til vores indretning, for selv om det kan være fristende at smide sig i lænestolen med benene oppe og computeren i skødet, så er det altså ikke sådan, vi arbejder bedst. Nej, vi skal have rettet ryggen, fødderne ned på gulvet og albuerne op på bordet. Knap så hyggeligt, tænker du måske, men funktionalitet behøver slet ikke at være kedeligt.

Hjemmekontoret har fået høj prioritet

En undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik viser, at mere end hver fjerde dansker arbejder hjemmefra mindst én gang om måneden. Det betyder, at mange af os har fået øjnene op for kvaliteten af et godt hjemmekontor.

»Min oplevelse er, at vi i lang tid gik lidt for meget op i blot at have en blød sofa og et stort fladskærmsfjernsyn. Dermed glemte vi, at hjemmet rent faktisk kan bruges til meget mere og meget andet end at sidde og se film fredag aften. Men nu har vinden vendt. Flere og flere begynder at tage arbejdet med hjem, og i dag er det derfor slet ikke uhørt at investere i en indbydende hjemmearbejdsplads. I en årrække er køkkenet, soveværelset og stuen blevet prioriteret højst rent indretningsmæssigt, men for mange har kontoret nu fået mindst lige så stor betydning,« siger indretningsekspert Birgit Tarp, der er ejer af designstudiet Design Circus.

Overvej omgivelserne

Der er mange ting at tage højde for, når man indretter et hjemmekontor. Men frem for alt bør man tænke over sine omgivelser.

»Nogle miljøer er selvsagt mere produktive end andre. Det er f.eks. de færreste, der er i stand til at arbejde i stuen, mens fjernsynet er tændt, og børnene kravler rundt i sofaen. Derfor er det mest hensigtsmæssige, at vi indretter et arbejdsrum, som er afskærmet fra resten af hjemmet,« siger Marianne Sørensen fra Fyserhverv, der er specialiseret i fysioterapi til erhvervslivet.

B972196657Z.1_20160125114515_000+GE0QP95M.1-0.jpg

Sådan får du stilen

Hun tilføjer, at hvis vi indretter et arbejdsrum tilbagetrukket fra de øvrige rum, så får vi også lettere ved at skelne mellem arbejde og fritid. Vi ved, at når vi træder ind i hjemmekontoret, så er det for at arbejde, og når vi går ud igen, så er det for at holde fri. Men hvor der er dem, der har brug for ro og fred, så er der også dem, der arbejder bedst med liv omkring sig.

»For nogle er det vigtigt at være tæt på resten af familien, især når de arbejder hjemmefra, og derfor vælger de for eksempel at placere arbejdsbordet og kontorstolen i et hjørne i stuen. Denne løsning er slet ikke uholdbar, men afhænger naturligvis af, hvor meget man har brug for at koncentrere sig, og hvor god man er til at abstrahere,« siger Birgit Tarp og fortsætter:

»En anden mulighed kan være at lave et fælles arbejdsareal, som kommer alle familiemedlemmer til gode. Det kan være et rum, der bruges som kontor om formiddagen, som lektiehjørne om eftermiddagen og som bibliotek om aftenen. Dermed er hele familien samlet, men i en disciplineret og rolig ramme.«

Den rette position

Dernæst skal møblerne placeres og indstilles, så vi bagefter kan sætte os til rette i den bedste arbejdsstilling. Arbejdstilsynet har i den forbindelse udstukket en række retningslinjer for den gode arbejdsstilling, og de regler, der gælder på arbejdspladsen, gælder også derhjemme.

»Hvis ikke vi sidder i en god stilling, kan vi gå hen at få arbejdsskader, som hold i nakken, øm ryg og stive led,« siger Marianne Sørensen.

Made in Belgium

Derfor skal vi ikke bare vælge de møbler, der ser pænest ud, men overveje, om de rent faktisk gør noget for vores holdning.

»Det er vigtigt at huske på, at vores arbejdsstilling afhænger af mange individuelle faktorer.. F.eks. skal vi tage højde for, om vi bruger briller, og om vi skal tale i telefon, lave tasteopgaver, læse eller noget helt andet,« siger Marianne Sørensen.

Der findes dog et par tommelfingerregler, som vi kan starte med at rette os efter. Når vi f.eks. sætter os ved bordet, skal armene hvile på bordoverfladen med sænkede skuldre. Dette kan vi sikre ved at indstille højden på enten bordet eller stolen. Arbejder man på computer, er det vigtigt, at tastaturet kan skråtstilles og adskilles fra skærmen, såvel som at skærmen kan vippes og drejes efter behov. Derudover er det altid en god ide at bevæge sig og skifte mellem forskellige stillinger. Prøv f.eks. skiftevis at sidde tilbage i stolen og fremme på stolen, placere fødderne fladt på gulvet og så hæve dem op på stolens stel.

Orden i sagerne

Mens de fleste sætter en dyd i at holde spisebordet, sofabordet og køkkenbordet ryddeligt, så er det helt okay at lade papirerne ligge fremme på skrivebordet. Men der er forskel på en organiseret papirstak og en rodet papirstak.

»Undgår vi rod omkring vores arbejdsplads, får vi bedre overblik og bedre energi. Derfor kan det betale sig at investere i opbevaringsmoduler, såsom bokse og brevholdere. Og igen gælder det, at æstetikken ikke nødvendigvis behøver at lide under funktionaliteten,« siger Birgit Tarp.

I dag bugner flere og flere butikker nemlig med lækkert tilbehør til det moderne hjemmekontor, som mappen Plissé fra Hay, papirbakken i plexiglas fra Nomess Copenhagen eller blyantsholderen Pen Pen fra Essey. Dermed kan du nemt skabe et både pænt og ryddeligt arbejdsmiljø.

Hvis hjemmekontoret stadig skal være hjemligt og ikke blive for kontor-agtigt, kan design hjælpe på ved. Eames-parret har f.eks. givet deres gennemdesignede bud på den klassiske kontorstol med denne polstrede version af Plastic Armchair på hjul.

Godt arbejdsmiljø – også derhjemme

Arbejdsmiljøloven gælder også for såkaldt distancearbejde, hvis du f.eks. har en hjemmearbejdsplads.

Læs mere om reglerne på Videnscenter for Abejdsmiljøs hjemmeside:

www.arbejdsmiljoviden.dk

Få gode tips til at indrette hjemmkontoret på:

www.arbejdsmiljoweb.dk

Guide: Et gennemdesignet hjemmekontor

03-03-2015: Lækre kontorstole i læder, moderne jalousiskabe i glade farver, dekorative ringbind og flotte papirbakker i plexiglas. For designelskeren er det en sand leg at indrette sit eget hjemmekontor. Læs artikel

Guide: Forny boligen for det halve

10-07-2016: At gå på udsalg er en “sport”, som de fleste kvinder godt kan lide. Blogger Louise Otto fra ’Livingonabudget.dk’ giver her tip til, hvordan man kan bruge udsalget til at forny boligen. Læs artikel

Guide: Møblernes mekka

25-04-2016: Den italienske storby Milano er omdrejningpunkt for design fra hele verden. I april mødtes over 400.000 designinteresserede til verdens største møbel- og designmesse Salone del Mobile, hvor det nyeste møbeldesign kunne opleves. Læs artikel

Guide: Designet krymper

28-03-2016: I en verden, hvor plads er en mangelvare, downsizing vinder frem og en singletilværelse ikke længere er uset, stiger efterspørgslen på design, som kan opfylde flere behov. Læs artikel

Guide: Victoriansk villa med dansk kunst og design

27-02-2016: Dansk design og aktuel dansk kunst står hjertet nær hos en udenlandsdansker i London. Herskabsvillaen fra omkring 1900 er kun den ydre ramme om den kunstsamling, som Jyllands-Posten har fået lov til at opleve. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...