Find mere om:
Træ giver huset varme | livsstil.guide.dk

Træ giver huset varme

Ved et tilfælde fandt Harald Husted Sørensen og familien en kuperet grund i Strib med udsigt over Lillebælt. Hertil tegnede og byggede han drømmeboligen, der endte som en fusion mellem beton, jern, mosaikker og flere bejdsede træsorter.

Efter 18 år som tømrer og byggeleder i Norge vendte Jane og Harald Husted Sørensen hjem til Danmark for at få datteren Camilla i dansk skole og være tæt på familien igen. Bortset fra Sjælland, som var en bro for langt væk, lå hele landet åbent, da familien var rundt for at kigge på huse og lokaliteter.

Valget faldt i første omgang på et parcelhus i Mariager, som Harald Husted Sørensen selv renoverede.

»Vi måtte erkende, at arbejdet ikke hang på træerne i den del af landet, så vi satte huset til salg. Det var om at finde et nyt arbejde et andet sted, så heldigvis fik vi solgt hurtigt og kunne kigge mod Fyn og især Svendborg, som vi havde et kærligt øje til. Tilfældigt kom vi dog til Strib ved Lillebælt, hvor vi lejede et stråtækt hus, som var vores hjem i tre år,« fortæller Harald Husted Sørensen, som er salgschef for Pavillon Danmark, der sælger havepavilloner, drivhuse, lysthuse og orangerier fra hovedkvarteret i Odense.

»Det kunne være dejligt at bygge et hus til os selv, for det har jeg aldrig prøvet før. Så vi satte en seddel op i Brugsen og blev hurtigt tilbudt en 1.100 kvm smukt beliggende grund midt i Strib og med sti til stranden. Det kuperede terræn mindede os lidt om Norges fjelde,« husker Harald Husted Sørensen.

Boligreportage: Brandstationen blev familiebolig

B97710131Z.1_20140424185121_000+GTGBQNFC.2-0.jpg

Helt på bar bund, men med inspiration fra alle de huse han har set og arbejdet på i tidens løb, tegnede han på tre måneder huset i to fulde plan.

En entreprenør gravede ud og støbte fundament. Gulv, bærende stålkonstruktioner, vvs og el blev der hyret håndværkere til, men tømrer-, murer- og malerarbejde klarede Harald Husted Sørensen selv. Og efter hele tre års arbejde om aftenen og i weekender var huset endelig klar til indflytning.

Huset er godkendt i lavenergiklasse 2, så der kun bruges for 16.000 kr. varme årligt. Opvarmningen sker ved hjælp af varmepumpe, installeret i et teknisk rum, så den ikke ses udenpå huset.

B97710131Z.1_20140424185121_000+GBKBQN9F.2-0.jpg

Boligreportage: Kunstsamlernes tip til at få moderne kunst ind i lejligheden

I ét med naturen

Ideen var, at huset skulle falde naturligt ind i omgivelserne, bygget ind i skråningen. Familien lagde vægt på at bevare stedet og ville derfor ikke planere for at anlægge en traditionel have. Grunden er derfor i høj grad en naturgrund, men med en 100 kvm terrasse i sibirisk lærk med udgang fra første sal. Der står også et drivhus i sort pulverlakeret aluminium, tegnet af Harald Husted Sørensen selv. Det forlænger sæsonen i begge ender, når terrassen bliver for forblæst at være på forår og efterår.

B97710131Z.1_20140424185121_000+GF6C8IO8.2-0.jpg

»Vi er meget tilfredse med hus og indretning samt det skønne kig over Lillebælt og Fredericia. Og så værdsætter vi terrassen, som vi bruger meget, og de gode naboer, som har taget godt imod os tilflyttere,« fortæller Harald Husted Sørensen, som sammen med sin kone har valgt at bruge de møbler og lamper, de havde i forvejen. Kun noget ekstra belysning er indkøbt.

Huset er moderne i udtrykket og har betongulve. Derfor valgte Harald Husted Sørensen at bruge træ for at bløde de hårde materialer op.

»De generelt hvide danske hjem kan virke sterile. For at bringe varme ind, valgte vi træ på visse lofter, vægge og døre. Vi har valgt den gyldne middelvej for heller ikke at lande i en for tung stil med træ overalt, som vi har set det i Norge. Af samme grund valgte vi trægulve fra for bedre at kunne bruge mere træ andre steder i huset,« slutter han.

Læser du med fra mobilen kan du se flere billeder her

Her bor

  • Harald Husted Sørensen, 50 år, salgschef.
  • Jane Husted Sørensen, 51 år, receptionsleder.
  • Camilla Olivia Husted Sørensen, 19 år, gymnasieelev.

Hårdt og blødt

  • Huset er på 270 kvm spredt over to fulde plan. Det er bygget i 2005 på en 1.100 kvm højtbeliggende, kuperet grund i Strib ved Middelfart. Det er tegnet og til dels opført af ejeren.
  • Her er slebne og forseglede betongulve og udvalgte vægge med bejdset birkefiner i hvert rum. Stålkonstruktioner bærer huset.
  • Partier af bejdset fyrretræ på lofterne giver rummene varme. Bag brændeovnen er et parti beklædt med beton.
  • Udvendig beklædning er af sorte fibercementplader fra Cembrit.
  • Vinduer og døre med træ indvendigt og aluminium udvendigt er fra Pro Tec.

Guide: Sådan sikrer du det optimale lys i din lampe

19-11-2015: »Vi skal ikke købe dyre designerlamper for at få et godt lys i vores hjem. Det er pærerne, vi sætter i lamperne, der er altafgørende for det gode lys,« siger belysningsekspert Lone Lings. Læs artikel

Nyhed: Paradoks: Vi vil spare energi, men skruer samtidig op for varmen

13-07-2016: Danskerne energirenoverer deres gamle huse som aldrig før, men indsatsen får ikke den forventede effekt på forbruget, fordi vi samtidig vælger at skrue godt op for varmen. Læs artikel

Guide: Sådan snød man sig til ekstra plads i boligen på 35 kvm

03-07-2016: To smarte løsninger har gjort den her mini-lejlighed til en ganske rummelig bolig. Læs artikel

Guide: Sådan får du støtte til at energirenovere din bolig

27-04-2016: Kunne du tænke dig at spare på strømmen eller nedbringe din varmeregning? Så er det måske tid til at give dit hjem en energivenlig optimering. Jyllands-Posten guider dig igennem søgeprocessen. Læs artikel

Guide: Spar penge med energirenovering

27-04-2016: Hvis man holder tungen lige i munden, er der store økonomiske fordele ved at energirenovere. »Der er en økonomisk gevinst ved at søge støtten,« siger en ekspert. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...