Find mere om:
Sådan monterer du let tætningslister | livsstil.guide.dk

Sådan monterer du let tætningslister

Jo koldere det bliver udenfor, jo værre bliver træk fra døre og vinduer. Lær her, hvordan du let undgår træk og spildte varmekroner ved at montere tætningslister.

Dine tætningslister sidder rigtigt, hvis de sidder moderat i spænd i trærammen omkring døren eller vinduet.

BILLEDSERIE: 10 billede. Åben hele serien

Det er imidlertid vigtigt, at døren og vinduet ikke skraber hen over listen, eller at listen bliver for mast, for så bliver den deform med tiden og mister sin funktion. Tætningslisterne må heller ikke være for store, for så deformeres henholdsvis dør eller vindue over tid.

LÆS OGSÅ: Alt om vinduer og døre

Det skal du bruge:

  • Tætningslister
  • Hammer
  • Små søm
  • Geringssaks
  • Stanleykniv
  • Modellervoks
  • Limskraber
  • Målebånd/tommestok

Sådan gør du

1. Find utætte steder og mål falsen

Find ud af, hvor der er behov for tætningslister. Brug et mindre stykke modellervoks og anbring dette i falsen på døren eller vinduet og luk til. Nu har du et præcist aftryk af mellemrummet og ved, hvor tyk sprækken er og dermed hvor bred, tætningslisten skal være. Gå efter en tætningsliste i korrekt tykkelse og dimension og vælg ikke for tykke lister for at være på den sikre side. Er listerne for brede, bliver dør og vindue deforme med tiden og kræver endnu større tætningslister.

2. Opmål listemeter

Opmål, hvor mange meter tætningsliste, du skal bruge. Brug et målebånd og ikke en tommestok, så du kan komme helt ud i hjørnerne. Mål alle vinduesfalse, så du bruger ét sammenhængende stykke tætningsliste til hver fals. Du behøver ikke tætningslister i hele falsen, hvis den kun gaber enkelte steder. Vinduet har ikke godt af at få monteret et ekstra pres-element på steder, hvor vinduet i forvejen slutter fint til.

LÆS OGSÅ: Typiske skader på vinduer og døre

3. Pres listen på falsen

Tag en fals ad gangen. Mål op, hvor meget tætningsliste, du skal bruge og klip listen til. Husk at give den ende, der skal mødes med den anden liste, et skråt snit, så de mødes perfekt i hjørnet over døren eller vinduet. Sørg for, at alle flader på dør eller vindue er renset og rengjort inden montering. Fjern dernæst den folie, der beskytter den selvklæbende side af listen. Pres listen på vinduesfalsen og pres på listen, indtil den sidder fast. Du kan evt. påføre alle tætningslisterne et lille søm, der giver yderligere sikkerhed for, at listen bliver, hvor den skal.

4. Tjek det færdige arbejde

Tjek, at alle listerne sidder, som de skal. De skal hverken være helt klemt eller være omgivet af for meget luft, så de ingen effekt har.

Tætningslister fås i mange forskellige udgaver, nogle bedre end andre. Du skal være opmærksom på, at der er meget forskellig holdbarhed på de forskellige typer. De billige af hvidt/sort skum, holder normalt ikke meget mere end en-to sæsoner og skal så igen skiftes. Den lidt dyrere type af blødt gummi holder normalt fire-seks år. Silikone-typen, som er den dyreste, holder dog op imod 10 år og er klart at anbefale – både fordi du over tid sparer penge til nye tætningslister, men også fordi du så ikke hvert andet år skal montere nye lister.

LÆS OGSÅ: Husets Kalender - vedligehold hus og have året rundt

Ni nemme råd til at holde på varmen 

Bolius.

Guide: De 10 bedste malertips - indendørs

21-04-2014: Mange små ting afgør, om du får et flot resultat, når du maler indendørs. Få gode råd til, hvad du skal gøre før, og når du maler. Læs artikel

Guide: Hvad gør du, hvis døren binder?

12-09-2012: Binder døren, skyldes det, at enten døren eller hængslerne skal rettes. Læs, hvordan du får døren til at lukke ordentligt op og i igen. Læs artikel

Guide: Sæt en strikkepind i tagisoleringen

14-10-2009: Det er ikke altid nødvendigt at bruge dyrt, teknisk udstyr, hvis du skal finde ud af, om dit hus er isoleret godt nok. Læs artikel

Guide: Nabohjælp skræmmer tyvene

24-05-2015: Nabohjælp skaber så megen utryghed for tyvene, at det forebygger op til hvert fjerde indbrud. Læs artikel

Guide: Sådan klæder du din bolig på til vinter

28-10-2014: Oktober og november er sidste udkald, hvis du vil sikre at din helårsbolig er klar til at modstå vinterens hårde vejr og lave temperaturer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...