Find mere om:
Ni typiske problemer ved parcelhuse | livsstil.guide.dk

Ni typiske problemer ved parcelhuse

Mange parcelhuse er desværre født med problemer i konstruktion og funktion, der giver boligejeren problemer over tid. Læs om parcelhusets børnesygdomme her.

1. De store vinduespartier er ofte en del af den bærende konstruktion, hvilket vanskeliggør udskiftning. Det kan dog afhjælpes ved at forstærke remmen og supplere med ekstra understøttelse af fx stål- eller træstolper.

Vær især opmærksom, hvis vinduernes rammer er kraftige, og tagremmen ligger direkte på oversiden af vinduerne (så der ikke er mur over vinduerne).

LÆS OGSÅ: Pas på: Parcelhuset kan tage skade, når du skifter vinduer

2. Kloakledninger under huset øger risikoen for vandskader og vanskeliggør reparationer. Afløb skal helst føres væk og løbe langs huset.

Med de stadig større regnmasser kan det betale sig at vedligeholde din kloak.

LÆS OGSÅ: Pas godt på din kloak

3. Asbest i taget skal ved udskiftning håndteres korrekt og forsigtigt, da asbesten ved bearbejdning frigiver fibre, der er farlige at indånde for mennesker.

Mange får ovenlysvinduer installeret i deres parcelhuse - især her skal du være opmærksom.

LÆS OGSÅ: Asbest i boliger

COLOURBOX568150.jpg

4. Rumfordelingen i parcelhuse er tit små værelser og et lille, selvstændigt køkken. Læg evt. vægge ned ved ombygning, og skab åbne rum.

Undersøg dog altid, hvilke vægge der er bærende - ellers risikerer du, huset styrter sammen.

LÆS OGSÅ: Bærende vægge

5. Tagudhænget beskytter facaden, men stjæler dagslys til rummene. Optimér dagslysforhold ved at udvide vinduespartier eller alternativt minimere tagudhæng ved udskiftning af tag.

Hav det med i dine overvejelser, når du skal have nye vinduer.

LÆS OGSÅ: Køb og valg af nye vinduer

6. Kuldebroer kan især forekomme mellem overgangen mellem ydervægge og fundament, hvilket vil vise sig som en mørkfarvning af væggen. Især områder bag skabe og møbler uden fri luftpassage kan blive angrebet. På sigt kan kuldebroer give skimmelsvamp og en større varmeregning.

Isolér fx hulmuren og krybekælderen for at fjerne kuldebroer.

LÆS OGSÅ: Fjern husets kuldebroer

5360359.jpg

7. Lav rumhøjde og mørk pistolgang kan lysnes ved ombygning – lav lysskakter i loftet eller isæt tagvinduer ved loft til kip. Især sidstnævnte giver en markant forøgelse af boligens rummelighed, selv om det kræver en fagmand ind over.

LÆS OGSÅ: Loft til kip

8. Krybekælderen kan danne fugt i fundamentet, hvis ventilationsristene er tilstoppede. Sørg for, at krybekælderen er tør og ikke lugter af ’kælder’ ved at holde den ventilleret – husk især dette, hvis krybekælderen isoleres.

LÆS OGSÅ: Hold krybekælderen ventileret

9. Dampspærre er langt fra standard - og på niveau med nutidens krav - i de fleste parcelhuse. Hvis du skal efterisolere dit loft, og især med mere end 15 cm isolering, så sørg for at etablere en tæt dampspærre, så der ikke opstår fugt og potentielt skimmelsvamp i konstruktionen.

LÆS OGSÅ: Dampspærre

Guide: 10 typiske gør det selv-brølere

31-08-2013: Vægge der revner, eller taglapninger der lækker. Der er en række ting, der tit går galt for gør det selv-folk. Se listen over gør det selv-fejl – og hvordan du undgår at lave dem. Læs artikel

Guide: Pas på: Efterisolering kan give store skader

25-02-2014: Forkert efterisolering af dit hus kan give fugtskader, så du taber penge i stedet for at spare. Læs, hvordan du undgår fejl, når du efterisolerer fx loft og mur. Læs artikel

Guide: Efterisolering er en opgave, man tager oppefra og ned

08-02-2016: Når du vil efterisolere dit hus, så start med at tjekke loftet, og fortsæt så nedefter. Samtidig er det vigtigt at huske, at ikke al isolering kan gøres op i tilbagebetalingstider, men simpelthen handler om bedre komfort i hverdagen. Det forklarer to eksperter på området. Læs artikel

Guide: Pas på faldgruberne ved efterisolering

15-10-2012: Her er 10 ting, som du IKKE skal gøre, hvis du selv efterisolerer loftet. Læs artikel

Guide: Sådan klæder du din bolig på til vinter

28-10-2014: Oktober og november er sidste udkald, hvis du vil sikre at din helårsbolig er klar til at modstå vinterens hårde vejr og lave temperaturer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...