Find mere om:
Guide: Pas på med køligt soveværelse | livsstil.guide.dk

Guide: Pas på med køligt soveværelse

Er dit soveværelse for køligt kan det give store problemer med skimmelsvamp. Se her, hvordan du både sover godt - og holder huset svampefrit.

Er du en af dem, der godt kan lide at sove køligt? Så er du ikke alene, for vi mennesker sover bare bedre, når vi sover køligt.

Men sover vi for køligt, kan temperaturforskellen mellem det kølige soveværelse og de omkringliggende rum i din bolig, give fugtproblemer og skimmelsvamp.

LÆS OGSÅ: Hvordan undgår du kondens på indersiden af vinduerne?

Ifølge Bolius’ energivejleder Jeanette Standly Mikkelsen bør soveværelset ideelt set have en konstant temperatur på 20-22 grader - ligesom resten af huset.

Bliver temperaturen i soveværelset mere end 5 grader lavere end i resten af huset, risikerer du kondensdannelse på overfladerne i rummet, når den varme luft fra resten af boligen søger ind i det kolde soveværelse – også selv om du holder døren til soveværelset lukket.

SE FILMEN: Sådan undgår du skimmelsvamp

Og så snart, der er fugt og organisk materiale som støv, tapet eller træ til stede, kan skimmelsvamp leve og vokse.

SE TEMA: Skimmelsvamp

Du kan dog godt natsænke temperaturen i soveværelse til 18 grader uden risiko for skimmelsvamp, så længe du følger nogle enkle retningslinjer.

Og så skal du hæve temperaturen igen, når du står op om morgenen.

Man skelner nemlig mellem kølig luft og kølige overflader i rummet. Når overfladerne - altså vinduer og vægge - bliver kolde, dannes der kondens. Men du kan sagtens køle luften ned om natten.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om udluftning om vinteren

Der må dog maksimalt være ca. 5 graders forskel på temperaturen i de forskellige rum i huset, da der ellers er risiko for, at der dannes kondens i det kølige rum.

Sådan sover du køligt - uden at fodre skimmelsvampen

  • Skru ned for varmen om natten, og skru op igen, når du står op om morgenen.
  • Luft ud inden sengetid. Det er ok at køle luften i soveværelset ned, når du skal sove. Når du har skruet ned for varmen inden sengetid, skal du lufte ud med gennemtræk i 5-10 minutter. Gør det fx, mens du børster tænder.
  • Sæt temperaturen til 18 grader i soveværelset om dagen. Det er ok, at soveværelset ikke er helt ligeså varmt som stuen i løbet af dagen, så længe temperaturforskellen højst er 5 grader. Står termostaten fx på 4 i stuen, kan du stille den på 2,5 i soveværelset i løbet af dagen - så holder du rumtemperaturen på ca. 18 grader i soveværelset.
  • Tænk dig om, hvis du sover med åbent vindue. Det er ok at sove med åbent vindue om natten, så længe der ikke er alt for koldt udenfor. Når du sover med åbent vindue, køler du dog ikke kun luften men også overfladerne i rummet ned, og derfor er det vigtigt, at du varmer rummet op igen i løbet af dagen. Men er det så koldt udenfor, at temperaturen i soveværelset sænkes til 5-10 grader, vil det koste for meget på varmeregningen at hæve temperaturen til 20 grader igen - så hold vinduet lukket, når der er meget køligt udenfor.
  • Luft ud hver morgen. Om morgenen er det vigtigt at lufte ud, så du slipper af med den fugtige luft i soveværelset – særligt, hvis du sover med lukkede vinduer. Og så kan du hæve rumtemperaturen igen.
  • Hold afstand fra møbler til ydervæg. Hvis du har en dårligt isoleret ydervæg, er det en god idé at holde ca. 10 cm afstand fra fx seng og skabe til væggen. På den måde kan frisk luft komme ind til væggen og mindske risikoen for skimmelsvamp.
  • Tør fugt af overfladerne. Hvis der i løbet af natten er dannet kondens på indersiden af dine ruder, skal du tørre det væk med en tør klud, så du mindsker grobund for skimmelsvamp.

16-17 grader

Det er generelt bedre at sove lidt køligere end den normale stuetemperatur, og den ideelle sovetemperatur er 16-17 grader.

Kilde: Jan Ovesen, overlæge og specialist i søvnmedicin

Guide: Stop med at rede seng om morgenen

20-09-2015: Er du opdraget med at forlade dit hjem om morgenen med en nydelig og pænt redt seng, så drop det. Derved giver du nemlig husstøvmider ekstra gode betingelser. Det vigtigste er dog, at der bliver luftet grundigt ud i soveværelset, siger indeklimaforsker. Læs artikel

Guide: 10 gode råd om soveværelset

16-11-2012: Hvilket gulv egner sig bedst til soveværelset? Og hvilken temperatur bør soveværelset have? Læs 10 gode råd til et bedre soveværelse her. Læs artikel

Guide: Tip til køligt soveværelse i varmen

17-08-2012: Hvordan køler du bedst soveværelset ned - og er der noget du ikke må gøre? Læs artikel

Guide: Test: Så meget betyder udluftning for dit indeklima

16-06-2016: Hvad sker der med dit indeklima, når du laver mad, tørrer tøj, tænder stearinlys og sover, og hvor meget betyder det, at du lufter ud? Det har Bolius’ fagekspert Rados Nenadovic testet. Se de vilde resultater. Læs artikel

Guide: Det skal du huske, inden du rejser på sommerferie

22-04-2016: Sørg for, at dit hus ser beboet ud, og få venner eller naboer til at besøge huset med jævne mellemrum. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...