Find mere om:
Guide: Stop med at rede seng om morgenen | livsstil.guide.dk

Guide: Stop med at rede seng om morgenen

Er du opdraget med at forlade dit hjem om morgenen med en nydelig og pænt redt seng, så drop det. Derved giver du nemlig husstøvmider ekstra gode betingelser. Det vigtigste er dog, at der bliver luftet grundigt ud i soveværelset, siger indeklimaforsker.

Mange af os er opdraget med, at sengen skal være redt og dækket med et fint sengetæppe, når vi tager af stedet på arbejde om morgenen.

Men det er en faktisk en ualmindelig dårlig idé. Og det er en endnu dårligere idé at dække dyner og pude til med et tungt sengetæppe.

»Når du reder sengen lige efter, du er stået op, holder du på fugten i sengen, og det giver gode forhold for husstøvmider,« siger Bolius rengøringsekspert, husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Fugt i soveværelset

Husstøvmider trives bedst ved en relativ luftfugtighed på 55-75 pct. og en temperatur på 17-32 grader. Dit sengetøj er derfor en yndet opholdsplads for husstøvmider.

I sig selv er husstøvmider fuldstændig harmløse. Imidlertid er eller bliver nogle mennesker allergiske over for visse enzymer i husstøvmidernes ekskrementer eller over for dele af døde husstøvmider.

2 dl sved hver nat

Vi opholder os i gennemsnit 7-8 timer i soveværelset hvert eneste døgn, og det skaber store mængder fugtig luft. Et menneske sveder omkring 2 dl vand hver nat, så det er vigtigere, at din seng bliver tørret, end at den bliver redt, inden du igen kryber til køjs om aftenen.

Anne Grete Rasmussen anbefaler, at du hver morgen børster lagnet med hånden og ryster dyner og puder. Luft samtidig ud med gennemtræk i mindst 10 minutter i soveværelset.

LÆS OGSÅ: Husstøvmider

Hvis du har tid om morgenen, så ryst dynerne ud af det åbne vindue og lad dem hænge og tørre i den friske luft. Når dynen luftes, tørrer den hurtigere, så husstøvmider ikke kan leve der og aflevere deres ekskrementer.

Til sidst lægger du dynen i fodenden med undersiden op, så dynen kan tørre helt.

Termisk komfort under dynen

Professor og indeklimaforsker Lars Gunnarsen, Aalborg Universitet,  vil ikke gøre sig til dommer over, om man skal rede seng eller ej om morgenen.

»Det er nok et område med mange myter og kun lidt faktuel viden,« siger han.

»Ikke desto mindre har jeg en gang målt fugten i dynen i en lille bitte ikke publiceret undersøgelse i tre senge over nogle dage. Resultatet viste her, at der i mange tilfælde kan være mere tørt i dynen, når folk sover og holder dynen varm, end når sengen står kold og ubenyttet. Vi er jo ikke våde af sved når vi sover. Vi er i termisk komfort og afgiver langt det meste af kroppens vandtab fra luftvejene og huden, uden at vandet er frit kondenseret,« siger han.

Han påpeger også, at der kan være fordele ved en redt seng med sengetæppe.

»Det støv, der falder på sengen om dagen, sætter sig på sengetæppet og påvirker dermed i mindre grad den sovende, når sengetæppet er fjernet,« siger han.

Når det er sagt er indeklimaforskeren dog en stor tilhænger at luftning af dyner udendørs eller i åbent vindue og i direkte sol.

LÆS OGSÅ: Pas på med køligt soveværelse

»Men det er særdeles afgørende, at soverummet holdes varmt og tørt. Dyne og seng skal nok tørre ud efter almindelige belastninger, hvis man sørger for opvarmning og udluftning. Når man står op, er det en meget god ide at have det som en fast rutine at få luftet soverummet godt igennem. Man skal også overveje, hvordan ventilering og fjernelse af fugt, CO2 og andet i relation til belastninger fra de sovende personer sker om natten. Her kan det være en god idé at holde døren åben til tilstødende rum for at øge luftudskiftningen, hvis soverummet ikke er godt ventileret,« siger Lars Gunnarsen til Bolius.

Sengeredning eller ej. Ifølge indeklimaforskeren er det allervigtigste at soveværelset er opvarmet, og at der bliver luftet godt og grundigt ud hver dag.

Grundig rengøring af soveværelset

Ca. hver 14. dag kan du tage dyner og pude uden for og lade dem hænge i solen. Solen og varmen tørrer dun og fibre helt, så husstøvmider og skimmelsvamp ikke kan leve i sengen. Alternativt kan du hænge dynerne i en lun udestue eller ved vinduet.

Når du skifter sengetøj er der også en god idé at tage madras, dyner og puder udenfor og banke det hele grundigt igennem med en tæppebanker for at få støv og skidt ud. Alternativt kan du bruge en støvsuger til madrassen.

Kilde: Bolius ved husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen

Hvis du har allergi

Lider du af astma eller allergi anbefaler Astma-Allergi Danmark, at du vasker sengetøj ved 60 grader mindst hver 14 dag. Dyner og puder skal vaskes 4 gange årligt ved 60 grader og tørre i tørretumbler. Astma-Allergi Danmark Anbefaler desuden, at man som astmatiker eller allergiker bruger rullemadras, som også skal vaskes 4 gange om året ved 60 grader - så er der en barriere ned til selve madrassen, der ikke kan vaskes.

Kilde: Lise Nørgaard, kommunikationschef, Astma-Allergi Danmark

Partner

Bolius_Orange_Payoff_Small_RGBfixed.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius.
Hent mere viden og gode råd på bolius.dk

Guide: Pas på med køligt soveværelse

12-11-2014: Er dit soveværelse for køligt kan det give store problemer med skimmelsvamp. Se her, hvordan du både sover godt - og holder huset svampefrit. Læs artikel

Guide: 10 gode råd om soveværelset

16-11-2012: Hvilket gulv egner sig bedst til soveværelset? Og hvilken temperatur bør soveværelset have? Læs 10 gode råd til et bedre soveværelse her. Læs artikel

Guide: Tip til køligt soveværelse i varmen

17-08-2012: Hvordan køler du bedst soveværelset ned - og er der noget du ikke må gøre? Læs artikel

Guide: Tryl din etværelses større med fem smarte tricks

07-01-2016: Småt kan altså være rigtig godt. Se blot den her lille lækkerbisken, hvor man har brugt smarte tricks til at få lejligheden til at synes større. Læs artikel

Guide: Trylleri og snedige løsninger i bolig på 36 m2

27-09-2014: Lejligheden er på bare 36 kvadratmeter. Men den er proppet med snedige løsninger, der tryller trang plads om til et funktionelt og luftigt hjem. Kig grundigt efter, og lad dig inspirere af de gode ideer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...