Find mere om:
Reportage: Otium i fugleperspektiv | livsstil.guide.dk

Reportage: Otium i fugleperspektiv

VIRKLUND Nanna og Vagn Nørgaard fandt inspiration i deres baghave og i en rejse til Alaska, da de skulle bygge hus til deres otium. Som en hule i træerne ligger det amerikanske bjælkehus med udsigt over et alpelignende terræn i det midtjyske.

Et par småfugle og en and frekventerer foderbrættet. Rådyrene derimod spiller kostbare, som om de udmærket ved, at lige netop i dag kommer avisen på besøg, og hvem vil paparazzi-fotograferes på skovens mest eksklusive VIP-restaurant?

Nanna og Vagn Nørgaard har flere steder indrettet fodersteder til dyrene, så de kan følge dyrelivet fra terrassen, som ligger højt på bakkerne ved Virklund lige oven for Thorsø. Et område, som de nøje har udvalgt til at danne ramme om et særdeles aktivt otium. Flere gange om året rejser de ud, og det var da også på en rejse til British Columbia, at de fik idéen til det nye bjælkehus, der gemmer sig på de skovklædte bakker.

»Der oplevede vi de karakteristiske bjælkehuse. Sådan et hus passede simpelthen perfekt ind i vores omgivelser. Også fordi vi i baghaven har nogle af Danmarks ældste Douglas-graner,« fortæller Vagn Nørgaard.

Egentlig boede parret i huset på nabogrunden, men da ejeren af den fantastiske udsigtsgrund skulle flytte, blev de tilbudt at købe den.

»Vi sad tit og talte om, hvad vi skulle bruge den til. Men efter turen til Alaska blev det helt klart for os, at vi skulle bygge et bjælkehus i stil med dem, vi havde oplevet på vores rejse,« siger Vagn Nørgaard.

Researchen gik i gang. Parret kørte rundt og så forskellige muligheder, men valget faldt på et bjælkehus fra AmerLog.

»Det var det tætteste, vi kunne komme, på et rigtigt bjælkehus, som kan overholde den danske lovgivning, og som samtidig gav mulighed for individuelle løsninger,« forklarer han.

Praktisk og fremtidssikret

Parret har været med gennem hele byggeprocessen og sat deres egne fingeraftryk på det færdige resultat. Blandt andet har Vagn Nørgaard selv styret det indvendige tømrearbejde, ligesom et par detaljer er føjet til.

»Det er jo ikke vores første hus, så vi har samlet en masse erfaring, som vi har brugt for at opnå det bedste resultat,« siger Nanna Nørgaard.

»Arkitekten fra AmerLog blev fra begyndelsen gjort opmærksom på, at det skal være et handicapvenligt hus. Det betyder, at her ikke er nogen dørtrin, at brusekabinen er gjort bredere, og at huset er nemt at rengøre. En dag skal vi måske have rolator med, når vi skal rundt i huset.«

Centrum i huset udgøres af et stort kombineret stue-køkken-rum. Et stort bryggers har også været en topprioritet, da parret er aktive brugere af naturen og har brug for at kunne opbevare overtøj, gummistøvler, og hvad der ellers hører til, når man bor i skoven. Huset har kælder med viktualierum. Derudover indeholder det et gæstetoilet, et kontor, et soveværelse med tilhørende badeværelse og walk-in closet.

»Vi har ikke bygget huset til andre end os selv. Det er et rent egoist-hus,« siger Nanna Nørgaard. For parret er det vigtigt, at dets kostbare tid ikke skal bruges på at nusse rundt i haven, male hus og tørre støv af.

»Haven udgøres kun af ganske få bed foran huset; ellers har vi jo en naturgrund. Huset er opført i Douglas-gran, som kræver minimal vedligeholdelse,« forklarer Vagn Nørgaard.

Alt er nyt

Indvendigt er indretningen holdt i lyse farver tilsat gråt og sort som kontrast og for at skabe varme og hygge. På alle gulve er der for eksempel lagt mørkegrå kinesisk skiffer med spor af fossiler.

»Når man har så lyst et hus, skal det groundes med nogle mørkere farver,« siger Nanna Nørgaard.

Næsten alle møbler er købt til huset, da parrets tidligere hus lejes møbleret ud til sommergæster.

»Gennem hele livet har vi jo haft masser af ting, så i vores alder, er det en kunst at begrænse sig. Indretningen skulle være minimalistisk, og det har været fantastisk at gå ud og købe nyt,« siger hun.

»Den dag, initiativet viger for minderne, dør du.«

Det grå, sorte og naturlige er tilsat forskelligt glaskunst, som Nanna Nørgaard selv har skabt. Desuden har forskellige Madonna-figurer en plads i huset for at tilføre en mere åndelig dimension, som betyder meget for hende. For at skabe liv er rød blevet brugt som en gennemgående pang-farve.

»Vi glæder os hver dag over huset og over, at man står op om morgenen til en udsigt af bare træer og højt til himlen,« siger Nanna Nørgaard.

Reportage: Arkitektens bæredygtige familiehus

20-10-2009: Betongulve, jordvarme og genbrugte materialer - Ann Porsmoses miljøvenlige tankegang har resulteret i et både unikt og nærmest vedligeholdelsesfrit helårshus med plads til to familier. Læs artikel

Reportage: Et omskifteligt hjem

20-10-2009: Henriette Staib og Claus Gerners gæster er altid spændte på, hvordan huset i Holte ser ud, når de kommer på besøg. Og det sker, at de tager noget af indboet med sig, når de går. Læs artikel

Reportage: Fra ruin til idyl

20-10-2009: Mikkel Askmans erhverv som bådebygger afspejler sig i hans sans for detaljer i det hus i Espergærde, han har opbygget til sig selv og sine børn. Her er alle detaljer perfekte og nøje gennemtænkte af den kræsne ejer, der gerne tyr til genbrug af både byggematerialer og gamle møbler, som han maler og bygger om. Læs artikel

Reportage: Et hvidt hjem

20-10-2009: Andreas Bo Pedersen har det bedst med enkle linjer og masser af hvide vægge. Læs artikel

Reportage: Nyt liv til 60'er huset

20-10-2009: Familien Bangs hjem var højeste mode i arkitekturen, da det blev bygget i 1963. I dag er huset udvidet til begge sider, taget er forhøjet, murstenene pudset, køkken og bad helt forandret, og de oprindelige parketgulvet er erstattet med bambus. De store glaspartier er der stadig, men med nye vinduer i. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...