Mette Midtgaard Wrang og Tom Toft Kragh er landets første til at flytte ind i et energi+ hus. De har været på kurser og er fortsat under uddannelse, så de lærer at bruge huset rigtigt. En stor del af succesen afhænger nemlig af deres adfærd.
Bag facaden gemmer sig Danmarks første hus, som producerer mere energi end det forbruger. Udefra er arkitekturen holdt stram og moderne i materialer som dobbeltbrændte blådæmpede mursten og zink. Hele vejen rundt om huset smyger sig en terrasse i træ.
En af husets spændende detaljer er loftet, som er sænket over alle opholdområderne i stue og alrum. De andre steder i rummet er der højt til loftet. Det giver en vekselvirkning i helheden, men giver også hygge de steder, hvor familien opholder sig.
For at skabe kontrast er der muret vægge op i samme slags sten, som man brugte til restaureringen af Kölner Dom.
Elementerne fra køkkenet går igen i badeværelset. Ligesom den smukke, rå skiffer også er valgt i badet.
De har været på flere kurser, inden de flyttede ind i deres nye hus. Deres bryggers bugner af en teknologi, som ingen før har set. Og så er de Danmarks første familie, som slår sig ned i et hus, der producerer mere energi, end det bruger. Mens vi andre stadig overvejer at købe en el-spareskinne, har Lone Wrang og Tom Toft Kragh tager skridtet fuldt ud mod en grønnere og mere miljøvenlig livsstil. »Vi var egentlig bare på jagt efter en byggegrund, da vi kom i kontakt med SIB Byg,« forklarer Lone Wrang. SIB Byggeri i Sønderborg er den bygge- og ingeniørvirksomhed, som fik idéen til huset, og som i samarbejde med eks. Danfoss, Grontmij Carl Bro, SydEnergi og Project Zero har udviklet det +hus, som familien er flyttet ind i. »Da vi først hørte, hvad projektet gik ud på, blev vi blev meget nysgerrige og ret tændte på idéen,« siger Lone Wrang.
Til en almindelig familie
Huset ligger inde midt i centrum af Sønderborg. Kun få minutter fra gågaden og et stenkast fra vandet. Omkring det ligger andre nyopførte huse og bagved et kvarter af lidt ældre dato. Udefra er huset opført i en stram moderne arkitektur med vægt på spændende detaljer, men ellers er det ikke lige til at se, at der er noget helt anderledes indeni. »Der er ingen af os, som er til halmhuse eller andre alternative boligformer. Og det har heller aldrig været meningen med projektet. Idéen er, at huset skal være til en helt almindelig, dansk familie,« fortæller Lone Wrang. Selv om huset er bygget til den almindelige familie, følger der dog en række ualmindelige aspekter med.
Lone Wrang og Tom Toft Kragh har f.eks. været på flere kurser, så de kan anvende husets teknologi optimalt, og uddannelsen fortsætter lidt endnu. »Det er fedt at være pioner og være med til at nå det optimale med den teknologi, som findes i dag,« siger Tom Toft Kragh.
Fremtidssikret teknologi
I bryggerset sidder al den teknologi, som huset anvender. F.eks. har familien adgang til at aflæse ikke mindre end 20 forskellige målere på alt fra vaskemaskinen og pc'en til køleskabet og opvaskemaskinen. Hver energiforbrugende enhed i huset kan nøje overvåges, og familien kan tydeligt se, hvor de enkelte kilowatt er brugt. Alle data sendes til SydEnergi og direkte til familiens egen computer. Derudover indeholder husets el-måler mulighed for at aflæse såvel forbrug som produktion af energi.
Den er tilsluttet husets solceller, der sørger for produktionen af energi. Der er installeret IHC, så familien kan indstille og slukke alle el-forbrugende enheder centralt, og huset har en varmepumpe med dobbelt kredssystem, der kan anvendes til både opvarmning via komfort-gulvvarmesystemet og til nedkøling via ventilationsanlægget, når temperaturen stiger. Det installerede ventilationsanlæg er med varmegenvinding og kan fjernstyres fra boligen. »Huset er vel 5-10 år forud for sin tid. Det er de krav, som vi vil se blive stillet til fremtidens huse,« mener Tom Toft Kragh.
Lys og luft
Huset er indrettet superenkelt. Fra entréen træder man ind i et kombineret køkken/stue-rum, der i midten adskilles af en lille mur i mørke mursten. De samme sten går igen på køkkenøens ende. »Stenene er fra Petersens Tegl og oprindeligt skabt, da Kölner Dom skulle renoveres. Vi synes, de giver en flot kontrast til det hvide rum,« siger Tom Toft Kragh. Over alle opholdsarealerne er loftet sænket for at skabe en hyggestemning og der er også monteret akustiklofter, så lyden ikke runger. Vinduespartierne mod solen er store, for at den naturlige varme kan bidrage til opvarmningen af huset. Til gengæld er vinduerne mod nord mindre. Familien har selv været med til at vælge materialerne til huset og alt er holdt i lyse, nordiske nuancer, som passer til stilen i huset. »Nu har vi boet i huset i tre uger, og vi føler os allerede hjemme. Det bliver en spændende proces at skulle bruge huset og se, hvordan vores adfærd påvirker forbruget. Vi har egentlig altid været energibevidste, men her får vi virkelig det hele testet,« siger Tom Toft Kragh.