Find mere om:
Oxchair - forud for sin tid | livsstil.guide.dk

Oxchair - forud for sin tid

Pøllestolen er Hans J. Wegners mest dristige, markante og skulpturelle værk.

Som flere andre møbler, der i dag har klassikerstatus, var Pøllestolen - eller Oxchair, som den nu kaldes - forud for sin tid, da Hans J. Wegner præsenterede den i 1960. Med overlegne håndværksmæssige færdigheder havde Wegner skabt en avanceret konstruktion, som datidens møbelproduktion ikke kunne magte. Derfor blev stolen kun produceret i en meget kort periode af AP Stolen og siden taget ud af produktion indtil 1989, hvor Erik Jørgensen blev kontaktet af Wegner, der ønskede at vække Oxchair til live.

Det blev til et frugtbart samarbejde med nye produktionsmuligheder, og Oxchair laves stadig af Erik Jørgensens Møbelfabrik i Svendborg.

Meget tilbagelænet

På dansk hedder stolen Pøllestolen på grund af den voluminøse nakkepølle, der helt erstatter øreklapperne, der ellers er almindelige i en hvilestol. Stolen stammer fra en tid, da Wegner eksperimenterede med store polstrede tyre- og bøffelkarmstole, derfra det engelske navn Oxchair.

Pøllestolen er ligesom Flaglinestolen meget tilbagelænet med forskellige siddemuligheder. De store pøllearmlæn gør det muligt at svinge benene hen over armlænet og alligevel sidde komfortabelt.

Pøllestolens hårdtpumpede overkrop minder nærmest om en skulptur af Henry Moore, og det er op til beskueren at fortolke, om man sætter sig i en stor menneskekrop med overskårne ben og arme, på bagsmækken af et amerikansk dollargrin eller på et flodhestelignende fabeldyr, der bæres af tynde, næsten usynlige stålben. Stolen er både humoristisk og provokerende og gør op med den danske pænhed og snusfornuft, som Wegner var opdraget til på Kunsthåndværkerskolen. Pøllestolen var Wegners favorit hjemme i stuen.

Oxchair og prisen

Man kan være heldig at falde over en brugt Oxchair, lavet af AP Stolen, på auktion. Ofte er den meget slidt og med størknet polstring - og kun noget værd for samlere. En nyere Erik Jørgensen model vil som brugt koste 16.000-25.000 kr. alt efter stand.

En ny stol fra Erik Jørgensens Møbelfabrik i Svendborg koster omkring 54.000 kr.

I anledning af Oxchairs 50-års fødselsdag sidste år lavede Erik Jørgensen en eksklusiv limited edition. Jubilæumsstolen er udført i udsøgt vegetabilsk garvet naturlæder i farverne sort, natur og bourgognerød. Stolene er nummereret og mærket med en speciel jubilæums-tag. Pris 58.110 kr. og 13.520 kr. for skamlen.

Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 6221 5300 eller www.erik-joergensen.com

Guide: Tilbagelænet design

03-09-2013: Fritz Hansens nye lænestol RO er – som navnet indikerer – designet til at give ro og afslapning i hverdagen. Den nyfortolkede øreklapstol er allerede blevet populær, og noget kunne tyde på, at lænestolen som møbel på vej mod en ny storhedstid. Læs artikel

Guide: J16 - god til kager

28-02-2012: Hans J. Wegner havde en forkærlighed for gyngestole, og det var der en særlig grund til. Læs artikel

Guide: Jagtstolen - den lave

01-11-2011: Man sidder næsten på gulvet i Børge Mogensens klassiker Jagtstolen. Læs artikel

Guide: Corona - den sene succes

26-10-2011: Da Corona blev præsenteret i 1964, var stolen måske for dristig, for succesen lod vente på sig. Læs artikel

Guide: Påfuglestolen - den første dyrestol

28-09-2011: Flere af Hans J. Wegners stole har fået navne efter dyr. Påfuglestolen var den første. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...