Find mere om:
Efterisolering er en opgave, man tager.. | livsstil.guide.dk

Efterisolering er en opgave, man tager oppefra og ned

Når du vil efterisolere dit hus, så start med at tjekke loftet, og fortsæt så nedefter. Samtidig er det vigtigt at huske, at ikke al isolering kan gøres op i tilbagebetalingstider, men simpelthen handler om bedre komfort i hverdagen. Det forklarer to eksperter på området.

Måske synes du, at dit hjem virker koldere, end det burde. Måske synes du, at varmeregningen virker lidt for stor. Måske er der endda visse steder i huset, hvor du bare har vænnet dig til, at der er ikke så rart at være. Det kan alt sammen stamme fra et og samme problem. Nemlig isoleringen.

Man vil selvfølgelig gerne gå i gang med at løse problemet, men hvor starter og slutter man, og hvad skal man være særligt opmærksom på?

Start oppefra, lyder det enkle råd.

Det siger Rados Nenadovic, som er fagekspert indenfor energi hos Bolius' vidensportal for boligejere. Hvis der er for lidt isolering på loftet, kan man således forholdsvis enkelt både spare penge og opnå bedre komfort ved at efterisolere.

»Vi anbefaler altid som udgangspunkt at starte med loftet. Hvis man for eksempel har under 100 mm isolering der, giver det både godt på varmeregningen og forøger komforten i hverdagen at supplere op. Man skal bare være opmærksom på, at man for eksempel ikke smider for meget isolering derop. Taget skal kunne ånde, ellers rådner det. Sparede penge ved at gøre det selv kan godt ende med at koste mere på længere sigt,« siger Rados Nenadovic.

Samme råd er det første, der kommer fra BedreBolig-rådgiver Janus Hendrichsen: Start med loftet. Herefter kan man passende gå videre nedad og tjekke vinduerne, hvor der også kan være meget at vinde med forholdsvis enkle midler, forklarer han. Her sammenligner han ældre termoruder med en Volkswagen Golf fra 1986.

»Det var en fantastisk bil dengang, men det er jo ikke nogen moderne bil. Det samme gælder for termoruder. Det var en god opfindelse, men efterhånden har man fundet ud af, at der er masser af problemer med dem. Derfor er mit råd at skifte til energiruder. Man kan selv lave det, og glas er ret billigt i dag,« siger han og tilføjer, at det er vigtigt at huske listerne, så vinduerne er så tætte som muligt.

»Mange siger så: ”Kan det ikke blive for tæt?” Der er svaret bare, at der er ingen, der har glæde af træk. Luftudskiftning skal ske gennem ventiler i vinduer eller ventilationsanlæg - ikke gennem utætheder,« siger Janus Hendrichsen.

Næste skridt er væggene. Er der mulighed for at hulmursisolere, kan det gøres relativt nemt og billigt samt give godt igen på penge og komfort. Hvis ikke, bliver det dog straks mere besværligt, og Janus Hendrichsen anbefaler »som udgangspunkt at ringe til en isolatør.«

Hvis man bor i et ældre hus, er gulvet sin helt egen sag, og her kan tingene blive rigtig dyre, forklarer Rados Nenadovic. Uanset hvad man gør, kan man nemlig ikke få det isoleret lige så godt som i nye huse, i hvert fald ikke uden at »det koster en slags penge.«

»Når man isolerer gulvet, vil der være steder, hvor man ikke kan komme til at isolere, og så er det i øvrigt en dyrere affære end for eksempel at hulmursisolere sine ydervægge. Gulvet er i hvert fald ikke en af de lavthængende frugter,« siger Rados Nenadovic.

Isolering handler om komfort

Når man så har kigget loft, vinduer, vægge – og måske gulvet – efter, skal man huske på, at isolering ikke kun handler om, hvor længe det tager at tjene sine investeringer hjem igen. Det mener både Janus Hendrichsen og Rados Nenadovic. Janus Hendrichsen henter igen billedet med den gamle folkevogn frem.

»Forestil dig, at du kører ned på værkstedet. Der er kommet en ny motor, og du spørger, om de ikke lige kan sætte den i, og så forventer du samtidig, at motoren betaler sig tilbage via energibesparelsen. Det er jo lige lovlig optimistisk. Det er en forkert forventning, at man altid skal tjene sin investering hjem. Det handler ofte langt mere om den forbedring i komfort, man får i dagligdagen,« siger han.

B972203688Z.1_20160202125645_000+GL6QR950.1-0.jpg

Rados Nenadovic stemmer i med sine erfaringer. Når folk fortæller om den efterisolering, de har fået lavet, taler de ikke om tilbagebetalingstider, men om en bedre hverdag med et bedre indeklima, lyder det.

»Som udgangspunkt skal man sige: ”Jeg smider penge efter komforten” - ikke ”Jeg vil spare 10.000 kroner om året”,« siger Rados Nenadovic.

Man skal samtidig huske, at man naturligt tilpasser sin adfærd til årstiden og sit hus' isoleringsevne, siger Rados Nenadovic. Det betyder for eksempel, at folk paradoksalt nok kan være meget sparsommelige, når vinteren er virkelig kold, men ikke når den så er varmere.

»Så tænker man ”sidste år havde jeg uldsokker på indenfor. Det gider jeg ikke i år”, og så skruer man i stedet op for varmen, og så bliver varmeregningen jo selvfølgelig større,« siger Rados Nenadovic.

B972203688Z.1_20160202125645_000+GL6QR94T.1-0.jpg

Hverken komfort eller varmeregning bør som udgangspunkt være en bekymring, hvis man bor i en nybygget bolig, da kravene er blevet skærpet med årene. Hvis der er dårlig isolering, er det, fordi boligen er bygget forkert, siger Janus Hendrichsen.

»Moderne huse bruger stort set ikke varme. Bare den varme, du afgiver fra kroppen, kan trække en væsentlig del af varmebehovet. Hvis du tænder et stearinlys, er der varmt.«

Faldgruberne ved efterisolering

Her er nogle af de mest almindelige fejl, der kan gemme sig i huset – eller man selv kan komme til at begå – når man kigger på opvarmning og efterisolering:

  • Isolering på ubeboet loftsrum. Man må ikke lægge ting oven på isoleringen på loftet. Det får isoleringen til at klappe sammen. Dermed mister det isoleringsevne, da det er den stillestående luft inden i det spændstige materiale, der isolerer. En anden fejl, man typisk ser, er, at folk kommer for meget isolering på loftet, hvormed taget ikke får lov at ånde, men kan risikere at rådne.
  • Vægge. Hvis man ikke har mulighed for at hulmursisolere, bliver det hurtigt en dyr – og svær – procedure, og man skal virkelig tænke sig om, inden man selv går i gang. »Som udgangspunkt vil jeg anbefale, at man ringer til en isolatør. Nogle får det til at virke, men andre kommer til at ødelægge deres hus,« siger Janus Hendrichsen, BedreBolig-rådgiver.
  • Gamle radiatorer. På gamle radiatorer kan det ske, at varmen ikke flyder optimalt igennem. Samtidig er de nogle gange simpelthen for små ift. de rigtig kolde temperaturer om vinteren. Overvej at udskifte dem, hvis det er tilfældet.
  • Gamle termostater. Er termostaterne i ens hjem 25-30 år gamle, kan følerelementet stoppe med at virke ordentligt. Man kan selv skifte føleren, og det kan gøres relativt billigt.

Kilder: Janus Hendrichsen, BedreBolig-rådgiver; Rados Nenadovic, fagekspert inden for energi hos Bolius.

Huskeliste til efterisolering

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal tjekke isoleringen i din bolig, lyder det typiske råd at starte oppefra og så arbejde sig nedefter.

Loft.:

  • Hvis isoleringen på loftet er dårlig, kan man her relativt nemt og billigt opnå stor gevinst på både varmeregning og komfort ved at efterisolere. Jo mindre isolering, der er i forvejen, jo bedre kan det betale sig at lave forbedringer. Har man 100 mm eller mindre på loftet, er det en god idé et tilføje mere.

Vinduer:

  • Hvis der er gamle (25-30 år) termoruder i din bolig, er det en god idé at udskifte dem med energiruder. Det er også vigtigt at tjekke tætningslisterne rundt om dine vinduer efter.

Vægge:

  • Hvis man har mulighed for at isolere hulmur, kan det gøres relativt billigt, og det giver godt igen på varmeregningen. Samtidig lader det dig bedre udnytte dine kvadratmeter, da du får en varmere bagvæg.

Kilder: Janus Hendrichsen, BedreBolig-rådgiver; Rados Nenadovic, fagekspert inden for energi hos Bolius.

Guide: 10 gode råd om efterisolering

26-11-2012: Læs her, om du bør efterisolere - og hvor og hvordan. Læs artikel

Guide: Blæsten afslører utætte huse

09-01-2012: Det kan fordyre varmeregningen med op til 10-30 pct., lyder det fra Energitjenesten. Læs artikel

Guide: Pas på faldgruberne ved efterisolering

15-10-2012: Her er 10 ting, som du IKKE skal gøre, hvis du selv efterisolerer loftet. Læs artikel

Guide: Undgå fælderne ved renovering

04-05-2011: Skal huset have nyt badeværelse eller nyt køkken? Få først styr på de nye regler. Læs artikel

Nyhed: Nye bygningskrav på vej

26-01-2010: Nyt tag, isolering, køkken eller vinduer? Der er nye krav på vej til husejerne i 2010. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...