Brændeovnen er et varmt emne, når der gælder det gode indeklima. Men ved at fyre korrekt, behøver man ikke nødvendigvis at gå på kompromis med indeklimaet. Foto: PR/Rais
Vintermånederne er for mange ensbetydende med træ i brændeovnen og lyden af knitren og buldren, mens ovnen når de høje varmegrader. Brændeovnen er ikke dog ikke kun en hyggespreder, men kan være en belastning for indeklimaet.
»Brug af brændeovnen kan betyde, at der kommer partikler i indeklimaet, hvis man ikke passer på. Når man fyrer op, kommer der et pust af partikler ud i rummet, som specielt kan genere børn. Vi anbefaler derfor, at brændeovnen først og fremmest bruges til hygge,« siger Torben Sigsgaard, centerleder i Center for Sundhed og Indeklima i Boliger.
Varme er derimod en god ting, når man vil forhindre fugt i boligen. Alligevel er der grund til at bruge brændeovnen med omtanke.
»Brændeovnen giver ikke jævn varme og er ikke god at bruge som primær varmekilde, for dens varme er ikke nødvendigvis god til at forhindre fugt. Varmen er nemlig koncentreret visse steder i boligen, mens andre rum kan være køligere og dermed fugtige,« siger Torben Sigsgaard.
Et godt tip til hjemmets fyremester er at undgå, at brændet ulmer i brændeovnen. Ulmende brænde kan nemlig føre til kraftig udledning af partikler. Og der er en række råd, som den gode fyremester med fordel kan anvende.
Selv om brændeovnen kan futte det gode indeklima af, behøver man dog ikke nødvendigvis at skille sig af med den buldrende varmekilde. Ifølge Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd kan brændeovnsejere tage forholdsregler:
»Når man bruger sin brændeovn, er det vigtigt, at man blandt andet fyrer med rent træ og har et godt træk i skorstenen. På den måde kan man minimere luftforureningen indenfor og fyrre op med nogenlunde god samvittighed også i forhold til børn i boligen.«
Er boligen udstyret med mekanisk ventilation, kan ventilationen give skorstenen konkurrence.
»Den mekaniske ventilation kan trække røgen fra brændeovnen og ind i boligen, og det giver forurening i hjemmet. Det er et stort problem særligt i nye boliger,« siger Kåre Press-Kristensen.
Foruden ovenstående råd, kan brændeovnsejere sørge for at fyre med tørt træ, stable brændet korrekt og tjekke, at røgen er usynlig og ikke lugter grimt.
»Hvis man følger rådene, kan man fyre, uden at det går ud over helbreddet. Selvfølgelig forsvinder den forurenede luft ikke – den kommer op af skorstenen. Hvis naboen derfor har gang i brændeovnen, riskerer man selv at få røg ind i boligen,« fortæller Kåre Press-Kristensen.