Find mere om:
Godt indeklima trods brændeovn | livsstil.guide.dk

Godt indeklima trods brændeovn

Lyden af en knitrende brændeovn kan være romantisk og hyggelig. Knap så hyggelig er brændeovnen for indeklimaet, men der er gode råd at hente for brændeovnsejere, der vil have et godt indeklima.

Vintermånederne er for mange ensbetydende med træ i brændeovnen og lyden af knitren og buldren, mens ovnen når de høje varmegrader. Brændeovnen er ikke dog ikke kun en hyggespreder, men kan være en belastning for indeklimaet.

»Brug af brændeovnen kan betyde, at der kommer partikler i indeklimaet, hvis man ikke passer på. Når man fyrer op, kommer der et pust af partikler ud i rummet, som specielt kan genere børn. Vi anbefaler derfor, at brændeovnen først og fremmest bruges til hygge,« siger Torben Sigsgaard, centerleder i Center for Sundhed og Indeklima i Boliger.

Brug brændeovnen med omtanke

Varme er derimod en god ting, når man vil forhindre fugt i boligen. Alligevel er der grund til at bruge brændeovnen med omtanke.

»Brændeovnen giver ikke jævn varme og er ikke god at bruge som primær varmekilde, for dens varme er ikke nødvendigvis god til at forhindre fugt. Varmen er nemlig koncentreret visse steder i boligen, mens andre rum kan være køligere og dermed fugtige,« siger Torben Sigsgaard.

Et godt tip til hjemmets fyremester er at undgå, at brændet ulmer i brændeovnen. Ulmende brænde kan nemlig føre til kraftig udledning af partikler. Og der er en række råd, som den gode fyremester med fordel kan anvende.

Følg fyre-reglerne

Selv om brændeovnen kan futte det gode indeklima af, behøver man dog ikke nødvendigvis at skille sig af med den buldrende varmekilde. Ifølge Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd kan brændeovnsejere tage forholdsregler:

B97544619Z.1_20140210194609_000+G8LAEJ4P.1-0.jpg

»Når man bruger sin brændeovn, er det vigtigt, at man blandt andet fyrer med rent træ og har et godt træk i skorstenen. På den måde kan man minimere luftforureningen indenfor og fyrre op med nogenlunde god samvittighed også i forhold til børn i boligen.«

Er boligen udstyret med mekanisk ventilation, kan ventilationen give skorstenen konkurrence.

»Den mekaniske ventilation kan trække røgen fra brændeovnen og ind i boligen, og det giver forurening i hjemmet. Det er et stort problem særligt i nye boliger,« siger Kåre Press-Kristensen.

Foruden ovenstående råd, kan brændeovnsejere sørge for at fyre med tørt træ, stable brændet korrekt og tjekke, at røgen er usynlig og ikke lugter grimt.

»Hvis man følger rådene, kan man fyre, uden at det går ud over helbreddet. Selvfølgelig forsvinder den forurenede luft ikke – den kommer op af skorstenen. Hvis naboen derfor har gang i brændeovnen, riskerer man selv at få røg ind i boligen,« fortæller Kåre Press-Kristensen.

Guide: Overblik: Sådan bruger du brændeovnen og pejsen korrekt

07-01-2016: Der er omkring 750.000 brændeovne i Danmark. Men det er langt fra alle brændeovnsejere, der ved, hvordan brændeovnen bruges rigtigt. Læs artikel

Guide: Brændeovnen er fast inventar i danske sommerhuse

08-10-2014: Brændeovnen har været udskældt de seneste år som miljøsynder, men det har ikke gjort den mindre populær hos danskerne. Og især i vores sommerhuse er vi glade for hyggesprederen. Over hver anden dansker har nemlig en brændeovn i sommerhuset. Læs artikel

Guide: Tænd rigtigt op i brændeovnen - og foruren mindre

31-01-2014: Vidste du, at du skal tænde op i toppen af din brændeopstilling og ikke i bunden? Læs artikel

Guide: Få fyrer rigtigt op i brændeovnen

19-08-2013: Adskillige undersøgelser har vist, at røgen fra brændeovne volder både sundhedsmæssige og miljømæssige problemer. Det er dog ikke brændeovnene, der er problemet, men snarere brugerne. Det mener lektor fra Aalborg Universitet Lasse Rosendahl. Læs artikel

Guide: Sådan varmer du bedst huset op i efteråret

21-09-2012: Skal du tænde for varmeanlægget, når det begynder at blive koldt, og hvad gør du, hvis du har gulvvarme? Få gode råd om, hvad du gør med varmen lige før, det kolde vejr for alvor sætter ind. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...