Find mere om:
Guide: Det skal du huske, inden du rejser.. | livsstil.guide.dk

Guide: Det skal du huske, inden du rejser på sommerferie

Sørg for, at dit hus ser beboet ud, og få venner eller naboer til at besøge huset med jævne mellemrum.

Når familien skal af sted på sommerferie, er der en række forholdsregler, du bør tage for at undgå ubehagelige overraskelser, når du kommer hjem.

Det kan være i småtingsafdelingen som en vissen plante, men du kan også gøre en aktiv indsats for at forebygge indbrud, mens I er bortrejst.

Jeanette Standly Mikkelsen er fagekspert hos Bolius, og ifølge hende er det vigtigste, når man tager på sommerferie at sikre huset.

Man skal sørge for at alle vinduer og døre er lukket og låst, og hvis man har hasper og ekstralåse, er det nu de skal i brug.

»Kontakt dit alarmselskab, så de ved, at du ikke er hjemme, og så er det en god idé at gå ind og lave en aftale med naboerne om, at de holder øje med huset, mens I er væk. De kan for eksempel bruge din skraldespand, så man har en fornemmelse af, at der ikke er fuldstændigt dødt inde i huset,« siger hun.

Huset skal se beboet ud

Daniel Thiesen er overassistent hos Nabohjælp fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

Ifølge ham er der ikke noget let måde at undgå indbrud, men et af de bedste tricks er, at man får sit hus til at se ud som om, der er nogen hjemme.

»Huset skal se ud, som det plejer. Der er selvfølgelig forskel på, hvor tæt man er med sine naboer, men hvis man har nogen, som godt må komme ind i huset, så er det en god idé at bede dem ændre på belysningen, og hvordan huset ser ud i løbet af en dag,« forklarer han.

B972265358Z.1_20160415131725_000+GRSSHVRC.1-0.jpg

Her kan elektroniske hjælpemidler også være en stor hjælp i dag. For eksempel kan man have timere på sin belysning eller sit fjernsyn, så det tænder og slukker af sig selv i løbet af dagen.

Han råder desuden til ikke at rydde alt for grundigt op, inden man tager af sted – hverken inde eller ude.

På den anden side skal man selvfølgelig ikke have genstande liggende, som tyve kan bruge til at komme ind i huset. Høje hække rundt om huset kan også være med til at give indbrudstyve arbejdsro.

Hjemmesiden Nabohjælp.dk fungerer, ved at man kan oprette sig som bruger og danne netværk med de personer, man ønsker.

»Der er både det nære netværk. Det er dem, man normalt vil betro sin nøgle til, og som man stoler på at bede om at gøre noget, mens man er væk. Så har vi en funktion, vi kalder ’nærområde’, der er et system, hvor man kan sende advarsler ud til et større område i en radius omkring ens bopæl, hvis man ser noget mistænkeligt. På den måde får andre besked og kan holde øjne og ører åbne,« siger Daniel Thiesen.

Ifølge ham betyder det meget, at naboerne kan være med til at skabe lidt liv i området omkring huset, så indbrudstyven fornemmer, at de ikke kan få fred.

Spar penge på strømmen

Det er selvfølgelig også andre ting, man bør tænke over, når man rejser på ferie end risikoen for indbrud. For eksempel er det en god idé at slukke cirkulationspumpen, der får vandet i dit varmeanlæg til at cirkulere rundt i radiatorerne. Der er også al mulig god grund til at slukke for gulvvarmen og al elektronik i huset, der bruger standby-strøm. Hvis man er væk i meget lang tid, kan man også overveje at tømme og rengøre fryseren for at spare strøm og undgå en ubehagelig våd og ildelugtende overraskelse, hvis strømmen går, mens man er på ferie.

Jeanette Standly Mikkelsen, fagekspert i Bolius, ville dog selv foretrække at få nogle venner eller naboer til at kigge forbi og se til fryseren, medmindre hun skulle på ferie i meget lang tid.

»Aftal eventuelt med nogle, at du kan ringe til dem, hvis du får en melding om, at strømmen er gået, så kan de tage ud og tømme fryseren. På den måde undgår du at komme hjem til det. Mange har en ret fyldt fryser, og så kan det være ret ubelejligt, og hvis man er væk i 14 dage, går det nok,« siger hun.

B972265358Z.1_20160415131725_000+G04SHPBJ.1-0.png

Allier dig med naboerne

Mange husejere med have har udendørs vandhaner, og det kan være en rigtig god idé at lukke for vandet indefra, hvis det er muligt.

»Nu er det ikke os alle, der bor et sted, hvor sådan en hane er fristende for naboens børn. Men bor du for eksempel i et rækkehuskvarter, kunne det være, at nogle syntes, det var sjovt at gå hen og tænde den. Det kan man undgå ved at slukke den inde i huset – det er der mulighed for i langt de fleste huse,« siger Jeanette Standly Mikkelsen.

Selvfølgelig er det også vigtigt at gå ud med skraldeposer og sådan noget, så der ikke lugter, når du kommer hjem. Hvis du er væk i længere tid, er det også en idé at få nogen til at slå græsset, så det ikke ser fuldstændig ubeboet ud.

»Generelt set er det godt givet ud at alliere sig med naboerne på alle punkter. Både for at lave noget sikring mod indbrud, men skulle uheldet ske, så har du nogle, der holder øje med dit hus. Du har også nogle, der kan vande dine blomster og bare generelt holde lidt øje. Sker der noget, så har de dit nummer,« siger hun.

 

Hvis din nabo skal på ferie, så hjælp ved at

Fylde lidt affald i skraldespanden.

Parkere din bil eller cykel i indkørslen.

Slå græsset, flytte havemøblerne og hænge lidt vasketøj op.

Lave fodspor i sneen og rydde for sne ved indgangen.

Flytte på gardinerne ind i mellem.

Tænde og slukke lys forskellige steder.

Holde øje med markeringer på postkassen.

Hilse på dem, du møder på vejen. Spørg fx om du kan hjælpe med noget - den slags bryder en tyv sig ikke om.

Kilde: Nabohjælp.dk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden

 

Spar strøm og penge

Sluk cirkulationspumpen. Cirkulationspumpen får vandet i dit varmeanlæg til at cirkulere rundt i radiatorerne og sidder ved dit fyr, din fjernvarme eller gulvvarme. Du kan slukke på selve stikkontakten, hvor pumpen et tilsluttet.

Sluk fryseren. Tøm den og gør den ren, så den ikke kommer til at lugte.

Sluk for gulvvarmen.

Sluk al elektronik på kontakten, så det ikke bruger standby-strøm. Det gælder:

 • Spillekonsoller som Playstation og X-Box
 • Tv
 • Stereoanlæg
 • Computer
 • Router
 • Modem
 

Hold haveog potteplanter friske

Lav aftaler med naboen. Få naboen til at:

 • Vande potteplanter
 • Vande have
 • Saml potteplanter ét sted, så er de nemmere at vande for naboen.
 • Stil evt. de udendørs krukker i skygge
 • Sørg for automatisk vanding.

Kilde: Bolius

 

Undgå indbrud

Luk vinduer og døre.

Hasp vinduerne til, hvis de har hasper.

Sæt tænd-sluk-ure til, så lyset bliver tændt med mellemrum.

Slå græsset i haven, lige inden du tager af sted.

Luk garageporten, så det ikke kan ses, at bilen mangler.

Afmeld avisen.

Undgå post i postkassen. Få naboen til at tømme postkassen eller postkontoret til at opbevare din post.

Lav aftaler med naboerne. Få naboerne til at holde øje med huset og få dem evt. til at:

 • Slå græs.
 • Fylde din skraldespand.
 • Parkere deres bil i din indkørsel.

Informér alarmfirma. Fortæl dit alarmfirma, at du er væk. Hvis alarmen aktiveres, eller der sker indbrud, så rykker de ud uden at kontakte dig først.

Gem værdifulde ting. Gem smykker og andre ting, du holder af. Sørg for, at bærbare computere, mobiltelefoner og lign. ikke kan ses udefra.

Lav lidt rod. Lad hus og have se beboet ud - det må gerne rode lidt hist og her.

 

Kom hjem til et rart indeklima

Fjern mad. Fjern frugt, tomater og lign. fra skåle på bordene.

Ryd ud i køleskabet, men gem evt. lidt langtidsholdbar mad, så du har lidt at komme hjem til.

Gå ud med skraldeposerne.

 

Undgå vandskader og -spild

Tjek tagrender. Fjern blade og snavs i tagrende, tagnedløb og tagbrønde.

Luk for hovedhanen, hvis vandhaner eller bruser drypper, eller toilettet løber.

Fjern ting fra udsatte steder. Har du f.eks. tidligere oplevet utætheder eller oversvømmelse bestemte steder i huset, er det en god idé at fjerne ting herfra.

 

Kæledyr

Få dyrene passet.

Gerne ved naboer, der selv har dyr - så kan du hjælpe dem en anden gang.

Sæt dyremad frem til dem, der skal passe kæledyrene.

Guide: Skal du lade vandet løbe, før du drikker det?

21-06-2016: Mange lader vandet løbe i lang tid, før de tager et glas vand. Men er det egentlig nødvendigt – og er det ikke bare spild af vand? Læs om, hvorfor du skal lade vandet løbe, før du drikker det, og hvordan du kan spare på vandet. Læs artikel

Guide: Test: Så meget betyder udluftning for dit indeklima

16-06-2016: Hvad sker der med dit indeklima, når du laver mad, tørrer tøj, tænder stearinlys og sover, og hvor meget betyder det, at du lufter ud? Det har Bolius’ fagekspert Rados Nenadovic testet. Se de vilde resultater. Læs artikel

Guide: Du er selv skyld i dit dårlige indeklima

07-03-2016: Luftforurening og bilos udefra betyder langt mindre for hjemmenes indeklima end tændte stearinlys og mados. Læs artikel

Guide: Efterisolering er en opgave, man tager oppefra og ned

08-02-2016: Når du vil efterisolere dit hus, så start med at tjekke loftet, og fortsæt så nedefter. Samtidig er det vigtigt at huske, at ikke al isolering kan gøres op i tilbagebetalingstider, men simpelthen handler om bedre komfort i hverdagen. Det forklarer to eksperter på området. Læs artikel

Guide: »Hvornår har du sidst tænkt på, om din laptop er dårlig for indeklimaet?«

03-02-2016: Et godt indeklima afhænger af gode vaner i forhold til opvarmning og udluftning samt omtanke, når det gælder materialerne i din bolig. To eksperter på området giver gode råd. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...