Find mere om:
Hold på varmen i den kolde tid | livsstil.guide.dk

Hold på varmen i den kolde tid

Lær at styre varmeforbruget, så varmeregningen ikke løber løbsk, når kulden rammer.

Hvis huset er godt isoleret, og anlægget er så effektivt som muligt, så er der nogle ganske simple ting, der kan gøres for at spare på varmen.

Det allerførste er at sikre, at der er velfungerende radiatortermostater på alle radiatorer. Det er en god idé at ”motionere” termostaterne, hvis de ikke har været brugt i et stykke tid. Dette kan gøres ved at tage termostathovedet af og trykke nogle gange på den lille stift. Hvis den springer frem, når den er trykket ind, så er termostaten i orden.

Som tommelfingerregel bør den nederste tredjedel af radiatoren altid være kold, så radiatorvandet er helt afkølet, når det løber ud af radiatoren - også på en kold vinterdag. Radiatoren skal selvfølgelig være skruet således sammen, at det varme vand løber ud for neden, hvilket er det mest almindelige.

Sørg for jævn rumtemperatur

Når termostaterne er tjekket, så skal de indstilles. Det er vigtigt, at alle termostater står på samme trin, fx 3. Det sikrer en jævn varme. Der spares ikke noget ved, at det kun er én radiator, der er tændt. Den bruger nemlig meget mere varme end to eller tre, der kører på kvart drift.

Find en passende rumtemperatur ved at aflæse den på et termometer. For hver grad, du hæver temperaturen, bruger du 5 pct. mere energi. Temperaturen i rummet bør dog ikke komme under 14 grader, også selv om du ikke bruger rummet dagligt. Gør den det, kan det give fugtproblemer.

Luk for varmen, når du lufter ud

Husk at lukke for radiatorerne, når du lufter ud, ellers går de op på fuld styrke. Luft ud i kort tid med gennemtræk, hvor flere, gerne modsatrettede vinduer og døre holdes åbne i ca. tre-fem min. Luk herefter alle vinduerne og tænd for varmen igen.

Flyt møblerne væk fra radiatoren

Radiatoren giver mindre varme, når en sofa eller andre møbler står lige foran den. Varmen har det desuden svært ved at fordele sig ud i rummet. Det er derfor en god idé at flytte møblerne ca. 15 cm væk fra radiatoren.

Træk gardiner og persienner for

Husk at trække gardinerne for om aftenen og natten. De er med til at holde på varmen inde i rummene. Om dagen er det bedst, at du husker at trække gardiner og persienner fra igen, så solen også kan give lidt varme til rummene.

Dag- og natsænkning

Hvis der ikke er nogen hjemme i mere end seks timer i døgnet, kan det som regel godt betale sig at skrue lidt ned for varmen, mens man er væk.

Det samme gælder for natten. Du kan gøre det manuelt ved at skrue ned eller slukke (afhængig af årstiden), inden du tager hjemmefra, og skrue op igen, når du kommer hjem.

Det er også muligt at købe termostathoveder, der har indbygget reguleringsautomatik, fx et uge-ur. På disse uge-ure kan man programmere tidspunkter for sænkning af temperaturen, fx om natten.

Hold øje med forbruget

Det er altid en god idé at holde øje med sit varmeforbrug. Tjek gerne forbruget hver uge og skriv det ned i et skema, så du hurtigt kan se, hvis der sker forandringer.

Hvis forbruget ændrer sig, har du mulighed for hurtigt at sætte ind og ændre de forhold, der er ”gået galt”.

Find din/jeres måde at spare på varmen

Vi er alle sammen forskellige, og vi har forskellige behov. Nogle skal have meget varme, andre lidt. Nogle arbejder fysisk meget hjemme, andre sidder stille, når de kommer indenfor døren. Uanset hvad du og din familie foretrækker, så er der mulighed for at spare på varmen, hvis du gør en indsats for det. Hvis du holder øje med forbruget, er det nemmere at finde den bedste måde, hvorpå du sparer på varmen.

Guide: Tænd langsomt for fjernvarmen og spar ca. 2.000 kr.

20-09-2015: Det er alt for dyrt at skrue fuldt op for fjernvarmeanlægget, når du tænder det for første gang i fyringssæsonen. Læs, hvordan du på 2 minutters kan spare op til 2.000 kr. Læs artikel

Guide: Skær 1.300 kr. af varmeregningen

13-05-2014: 1.300 kroner lige ned i foret. Det kan du få, hvis du bor i parcelhus og har fjernvarme . Læs artikel

Guide: Ni nemme råd til at holde på varmen

03-02-2014: Hvad kan du nemt gøre for at få din bolig til at blive eller føles varmere, når det er koldt udenfor? Få svarene her. Læs artikel

Guide: Gå en varm vinter i møde

24-11-2013: Det behøver hverken at koste mange penge eller masser af tid at optimere din boligopvarmning – med nogle lette designmæssige og praktiske forandringer kan du sidde lunt i det vinteren over. Læs artikel

Guide: Varmepumper holder hvad de lover

22-11-2013: Test fra Teknologisk Institut viser, at jordvarmepumper og luft til-vand-varmepumper lever op til det energiforbrug, producenterne lover. Derimod er der problemer med luft til luft-varmepumper. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...