Find mere om:
Guide: Overblik: Sådan bruger du.. | livsstil.guide.dk

Guide: Overblik: Sådan bruger du brændeovnen og pejsen korrekt

Der er omkring 750.000 brændeovne i Danmark. Men det er langt fra alle brændeovnsejere, der ved, hvordan brændeovnen bruges rigtigt.

Der er en række regler og love, som gælder for opsætning af brændeovne og pejse, som du har pligt til at følge - hvad enten brændeovnen er ny eller brugt. Bolius’ Fagekspert Tine R. Sode gennemgår, hvad du skal være opmærksom på her.

Bygningsreglementet stiller bl.a. krav til brandisoleringen mellem brændeovn, vægge og lofter, krav om, at gulvet omkring brændeovnen skal være af ubrændbart materiale, og om at der skal være et røgspjæld, der kan reguleres manuelt.

  • Når det gælder lukket en brændeovn, skal pladen være af ubrændbart materiale, den skal ligge under hele ovnen og være mindst 30 cm foran ovnen samt mindst 15 cm til hver side.
  • Hvis der er tale om en pejs (åbent ildsted) gælder det, at pladen skal dække mindst 15 cm til hver side og at den dækker mindst 50 cm foran pejsens åbning. Derudover gælder afhængigt af ovntypen visse krav om minimumsafstande til brændbare materialer på væg og loft.
  • Et ildsted skal holdes i en afstand af mindst 50 cm fra brændbart materiale og på samme måde skal røgrør holdes i en afstand af mindst 30 cm fra brændbart materiale. Det gælder i væg og loft og fra evt. fast inventar. Ildstedet bør naturligvis også holdes i sikker afstand fra løst inventar.

Læs også: 4 ting, du ikke må fyre med i din brændeovn

De generelle regler kan dog fraviges, hvis der opstilles visse nyere en pejse eller en brændeovne. Den krævede mindsteafstand til brændbart materiale vil så fremgå af kontrolmærket.  

Brændeovnsbekendtgørelsen indeholder krav om prøvningsattest. Denne attest er din dokumentation for at fyringsanlægget overholder miljøkravene. Fra 2008 er det et krav at brændeovnene er blevet testet på et laboratorium for at se om de lever op til grænseværdierne for blandt andet partikelforurening.

Hvis du køber en brugt brændeovn skal du være sikker på at der er en prøvningsattest. Ellers må du ikke få den installeret. Derudover er der krav om, at brændeovne i dag (2015) må udlede højst 5 gram partikler per kilo afbrændt træ. Svanemærket højst må udlede 3 g/kg

I 2017 forventes stramninger yderligere til 4 gram. Svanemærkede brændeovne der i dag må udlede 3 gram, bliver ligeledes strammet til 2 gram i 2017.  Læs mere om prøvningsattesten på miljøstyrelsens hjemmeside.

Må du selv installere en brændeovn?

Der er ingen regler, som forbyder, at flittige gør det selv-folk selv opsætter deres brændeovn eller pejs. Tine R. Sode anbefaler dog at tage fagfolk med på råd.

Det er vigtigt, at bestemmelserne både for brændeovn og skorstenen bliver overholdt. Som husejer, den tekniske rådgiver og som håndværker er man forpligtet til at overholde retningslinjerne. Du kan fx søge rådgivning hos den lokale skorstensfejer eller hos den forhandler, hvor du har tænkt dig at købe din nye brændeovn eller pejs.

Læs også: Sundhedsproblemer ved brændeovne og pejse

Når du installerer en ny - eller brugt - brændeovn, skal skorstensfejeren under alle omstændigheder godkende installationen i sin helhed, inden at du tager den i brug. Der skal ikke søges om byggetilladelse ved opsættelse af pejs eller brændeovn i enfamiliehuse, men installationen skal godkendes af skorstensfejeren inden den tages i brug, og af hensyn til skorstensfejning skal kommunen underrettes.

I bygningsreglementet inkl. tillæg findes mere detaljerede oplysninger om, hvordan ildsteder og skorstene installeres, så bestemmelserne overholdes.

Skorsten og skorstensfejning

Tine R. Sode understreger, at du skal sikre dig, at din skorsten fungerer og er egnet til den brændeovn, du vælger.

Skorstenen skal renses jævnligt, normalt cirka 1 gang om året. Det kan dog være nødvendigt at få skorstenen renset oftere, hvis der er flere ovne tilsluttet samme skorsten, eller hvis brændeovnen bruges meget. Det er din skorstensfejer, der vurderer, hvor ofte skorstenen skal renses.

Du skal selv melde skorstensfejning til og fra, alt efter om du bruger skorstenen eller ej. Skorstensfejning betales i langt de fleste kommuner sammen med ejendomsskatten.

Det er en god idé at ringe til dit forsikringsselskab og fortælle at du har opsat en brændeovn.

Læs mere: Gå helt i dybden når du køber brændeovn eller pejs.

Partner

Bolius_Orange_Payoff_Small_RGBfixed.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius.
Hent mere viden og gode råd på bolius.dk

Guide: Brændeovnen er fast inventar i danske sommerhuse

08-10-2014: Brændeovnen har været udskældt de seneste år som miljøsynder, men det har ikke gjort den mindre populær hos danskerne. Og især i vores sommerhuse er vi glade for hyggesprederen. Over hver anden dansker har nemlig en brændeovn i sommerhuset. Læs artikel

Guide: Godt indeklima trods brændeovn

13-02-2014: Lyden af en knitrende brændeovn kan være romantisk og hyggelig. Knap så hyggelig er brændeovnen for indeklimaet, men der er gode råd at hente for brændeovnsejere, der vil have et godt indeklima. Læs artikel

Guide: Tænd rigtigt op i brændeovnen - og foruren mindre

31-01-2014: Vidste du, at du skal tænde op i toppen af din brændeopstilling og ikke i bunden? Læs artikel

Guide: Få fyrer rigtigt op i brændeovnen

19-08-2013: Adskillige undersøgelser har vist, at røgen fra brændeovne volder både sundhedsmæssige og miljømæssige problemer. Det er dog ikke brændeovnene, der er problemet, men snarere brugerne. Det mener lektor fra Aalborg Universitet Lasse Rosendahl. Læs artikel

Guide: Sådan varmer du bedst huset op i efteråret

21-09-2012: Skal du tænde for varmeanlægget, når det begynder at blive koldt, og hvad gør du, hvis du har gulvvarme? Få gode råd om, hvad du gør med varmen lige før, det kolde vejr for alvor sætter ind. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...