Find mere om:
Pas på krybene i hjemmet | livsstil.guide.dk

Pas på krybene i hjemmet

Her i sommertiden er der masser af liv i haven, og nogle af dyrene finder også indenfor. Som boligejer skal du huske at tage hånd om myrer, hvepse, væggelus og andet utøj, inden de overtager boligen helt.

Du er kommet vel hjem fra ferien sydpå, kufferten er pakket ud, og endelig skal du sove i egen seng igen. Efter et par dage under hjemlige himmelstrøg opdager du en serie knopper på armen, og måske har du dem også i hovedet. Det ligner loppebid, men hverken hunden eller katten klør. Forklaringen kan have sit udspring i ferietøjet.

I denne tid vender mange turister hjem med blinde passager i form af væggelus.

JPEJNGAT270714V12L018.jpg

Ifølge Erling Holmlund, der er uddannet biolog og indehaver af DCP Skadedyrsbekæmpelse, der har hovedsæde i Aarhus, så er der stigende problemer med væggelus.

”Man har kendt til væggelusen i årtusinder, men med den øgede rejseaktivitet bringer folk flere med hjem, og lige nu er den et stort problem, fordi væggelusen er blevet resistent over for alle de midler, vi normalt har brugt mod den,” siger han.

Får du ikke gjort noget ved problemet, så vil væggelusen yngle i flæng. Erling Holmlund har oplevet boliger, hvor der har boet flere 100.000 væggelus. Dyret er aktivt om natten og bider sig fast på alt, der er uden for dynen. Efterfølgende suger væggelus blod fra offeret. Biddet er som sådan ikke giftigt, men det klør frygteligt.

”Vi bekæmper væggelusen med damp, varme og forskellige sprøjtemidler. Selvom den er resistent, så er det muligt at få bugt med væggelusen,” siger Erling Holmlund.

Under alle omstændigheder skal du i gang med at bekæmpe væggelusen, hvis du har fået den ind i huset. De små dyr er meget genstridige. De kan leve op til et år i din kuffert, og den eneste kendte løsning er at fryse kufferten, men er den ude af kufferten, er der ikke anden udvej end at tilkalde eksperterne.

Undgå invasion af myrer, mens du er på ferie

Hjemlige irritationer

Selvom du ikke har været udenlands, så kan du sagtens have andre skadedyr, der forsøger at indtage din bolig. Lige nu er der eksempelvis mange myrer. Den, du oftest ser, er almindelig sort myre. Den kommer gerne indenfor i jagten på mad, og så er det ligetil at bekæmpe den med myrelokkedåser og anden gift. Ud over den almindelige sorte myre har vi også orange og gule myrer. Den orange myre er faktisk sort, men den dufter lidt af appelsin, deraf navnet. Den er desuden kendt som en delikatesse hos restauranten Noma.

Ifølge Erling Holmlund kommer myrerne ind via sprækker i fundamentet. Det er ligetil at bekæmpe myrerne indenfor, mens det straks er sværere at gøre noget ved boet, der ofte er under huset. Både den almindelige sorte myre og den orange kommer dog op til jordoverfladen, og det gør det nemmere at bekæmpe den.

Den gule myre bor derimod permanent under jorden, og den kan skabe problemer for dig som boligejer. Myren er ikke gul, men er nærmest gennemsigtig på grund af, at den bor under jorden, og den viser sig kun i forbindelse med parringen.

”Det er myrens spredningsbiologi. Boet avler nye hanner og hunner med vinger, der skal indtage nye områder. De kommer ud af boet, når forholdene er optimale og flyver så op i luften, parrer sig, og hunnerne begiver sig så ud for at finde et nyt sted at starte et bo,” siger Erling Holmlund. Pas på: Kæmpehvepse på vej op gennem Danmark

De optimale forhold er varme og vindstille, og derfor oplever husejere af og til, at en sværm af gule myrer flakser rundt i hjemmet. Her er det bedste råd at gribe støvsugeren og få indfanget alle de flyvende dyr. Boet er et helt andet problem, og her får du brug for en skadedyrsbekæmper.

”Du kan sprøjte rundt om husets sokkel, men det dræber ikke boet. Her er det nødvendigt at finde en vej til at give gift direkte ned i boet,” siger Erling Holmlund.

Han har oplevet, at det har været nødvendigt at brække gulvet op for at nå myrerne. De kan ikke gøre skade på en støbt sokkel, men er der tale om et sommerhus med træfundament eller lignende, så kan myrerne skabe store skader.

”I gamle huse er de lidt ligesom termitter. De laver gangsystemer i træet og kan nedbryde træet,” siger Erling Holmlund.

Derudover slæber myrerne vand ind i boet, og derved kan der gå råd i trækonstruktionen.

Sådan slipper du af med møl i madvarer

Sommerens flyvende plager

På kontoret hos DCP Skadedyrsbekæmpelse kimer telefonen konstant. Sommeren er højsæson for firmaet, og der er mange, der har brug for hjælp til at få bugt med forskellige skadedyr.

”Når folk ringer, giver vi gerne gode råd til gør det selv-folket, men aldrig om bier, hvepse, humlebier og væggelus,” siger Erling Holmlund.

Ifølge Erling Holmlund er der alt for mange boligejere, der er kommet til skade, når de har forsøgt at udrydde bier, hvepse og humlebier. Nogle har brændt deres huse ned. Andre har oplevet at blive jagtet af en vred sværm, som man ser det i tegneserierne.

10582970.jpg

”Lige nu er hvepsene jægere, og de fanger mange fluer. Senere på sommeren går de efter sukker, og der bliver de ofte til en plage for mange,” siger han.

Som boligejer kan du selv gøre meget for at forhindre, at de stikkende bæster bygger bo i dit hus. Har du en krybekælder, skal du have sat insektnet op ved udluftningen. Det er sværere at sikre tagudhænget, men allerede ved begyndelsen af sæsonen skal du holde øje med, om der er nogle, der er i gang med at bygge bo, og så få lukket hullet til.

Bier, hvepse og humlebier bygger typisk et bo, men der findes også murbier, der graver gange i husets fuger. Murbien er et varsel om større problemer, for bien kan kun grave gange i fuger, der i forvejen er af dårlig kvalitet. Så opdager du murbier i boligen, er det tid til at få skrabet fugerne ud.

Hvordan slipper du for hvepse i haven?

Som boligejer må du lære at leve med, at dit hjem er en eftertragtet bolig for mange dyr, men blot du holder øje med krybene, kan du sagtens holde bestandene nede, så du forbliver herre i eget hus.

Guide: Overblik: Sådan bruger du brændeovnen og pejsen korrekt

07-01-2016: Der er omkring 750.000 brændeovne i Danmark. Men det er langt fra alle brændeovnsejere, der ved, hvordan brændeovnen bruges rigtigt. Læs artikel

Guide: Fem råd: Sådan undgår du skimmelsvamp

30-03-2015: Der er fem steder i dit hus, hvor der ofte kan være skimmelsvampe. Se hvad du skal gøre for at undgå dem. Læs artikel

Guide: Efterisolering: 10 ting du IKKE skal gøre

13-03-2015: Du kan sagtens efterisolere dit loft selv og spare tusindvis af kroner. Men er du ikke opmærksom på faldgruberne, kan du i værste fald ende med skimmelsvamp og kuldebroer. Se her 10 ting du IKKE må gøre. Læs artikel

Guide: Gør dit hus klar til vinteren

05-10-2013: Tjek dit hus grundigt for revner og sprækker, inden frosten kommer, hvis du vil undgå et dårligt indeklima og et ødelagt hus. Læs artikel

Guide: Gode råd før du køber trægulv

20-09-2013: 80 procent af danskerne har et trægulv, 60 procent har selv lagt det, og 20 procent vil snart have et nyt, viser ny undersøgelse. Bolius’ fagekspert giver gode råd om, hvad du skal gå efter, når du køber nyt trægulv. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...