Find mere om:
Sådan slipper du af med hvepsene | livsstil.guide.dk

Sådan slipper du af med hvepsene

Sensommeren er højsæson for hvepse, og der er ekstra mange af dem i år. Læs her, hvordan du får fred for dem, når du skal nyde aftensmaden på terrassen.

En mild vinter, et lunt forår og nu en varm sommer med lidt regn ind imellem. Så har du den cocktail, der giver et godt hvepseår, og i år er der rigtig mange af dem.

Forleden døde en mand fra Sønderborg således efter 5-6 hvepsestik, og skadedyrsfirmaer melder om travlhed med at fjerne hvepseboer.

Hvepse eller gedehamse, som de også hedder, er altid mest pågående sidst på sommeren og frem til frosten tager livet af dem. Her sidst på sommeren skal hvepsene ikke længere tage sig af boets larver, og så har de masser af tid til at jagte søde sager og styrer derfor direkte efter din syltetøjsmad eller glasset med cola.

Sådan laver du en hvepsefælde

Hvis hvepsene sværmer omkring dig, er det en meget dårlig idé at slå ud efter dem - det øger bare risikoen for at blive stukket. I stedet kan du lave en hvepsefælde. Du gør følgende:

hvepsefælde2 (2).jpg

1. Skær toppen af en halvanden liters sodavandsflaske. 

2. Læg madding i bunden af flasken, det kan være kød eller noget sødt, fx syltetøj eller en bananskræl.

3. Hæld lidt vand i bunden sammen med et par dråber opvaskemiddel. Opvaskemidlet bryder vandets overfladespænding, så hvepsene drukner hurtigere.

4. Sæt nu toppen af flasken omvendt på, så flaskehalsen danner en tragt, der fører ned til maddingen.

5. Maddingen vil lokke hvepsene ned i fælden, hvor de drukner, fordi de ikke kan finde ud igen. Tøm flasken og indsæt frisk madding efter behov.

Du kan også lave en sukkerfælde

1. Find nogle flasker uden prop.

2. Hæld sukkervand eller saftevand i flaskerne.

3. Hæng flaskerne op der, hvor du er generet af hvepsene. Sukkervandet lokker hvepsene ned i flaskerne, og de drukner.

LÆS OGSÅ: Kan du fange hvepse med kød?

Endelig kan du skræmme hvepsene væk ved at sprøjte vand på dem fra en vandforstøver mod hvepsene. De vil opfatte vandet som et begyndende regnvejr og søge hjem mod boet.

Inden du går i krig med hvepsene, så vær dog opmærksom på, at hvepse er nyttedyr, der bl.a. spiser både bladlus og kållarver.

Fjern hvepseboet

Det mest effektive middel til at komme hvepsene til livs, er dog at fjerne det hvepsebo, hvor hvepsene kommer fra, og det er bedst at gøre først på sommeren, mens boet stadig er småt og hvepsene endnu ikke er aggressive. Det er også vigtigt, at du fjerner boet enten tidligt om morgenen eller om aftenen, hvor hvepsene er mindre aggressive.

I denne video viser hvepsefanger Susanna Hansen, hvordan du selv kan fjerne et frithængende hvepsebo, simpelt og uden brug af gift.

SE FILM: Sådan fjerner du et hvepsebo

Det kan være svært at finde et hvepsebo, men hold øje med, hvor hvepsene flyver eller kravler hen. Men du finder typisk hvepseboer på et tørt sted, hvor der er læ - fx under tagudhæng eller brædderne i et skur, i en træstub eller i kompostbunken.

Hvis boet befinder sig i en hulmur eller et andet sted, du ikke kan komme til, må du endelig ikke stoppe hvepsenes indgange til - de finder bare en anden vej ud, og så kan du risikere at få hvepse ind i boligen.

Hvis hvepseboet er skjult, kan du i stedet for spray pudre med insektgift, der hvor hvepsene kommer ud og ind.

Guide: Hvad gør vi med al den regn?

13-07-2016: Klimaforandringer betyder mange flere voldsomme skybrud. Det har vi igen i denne sommer mærket meget til herhjemme. Her kommer nogle løsninger på de problemer, der herved opstår. Læs artikel

Guide: Sådan bliver du den skarpeste til at male

29-06-2016: Uffe Hansen er teknisk chef i Flügger, og Per Riskjær Andersen er malermester i Randers. De er begge eksperter i, hvordan man maler træværk og facader, og her giver de deres bedste råd. Læs artikel

Guide: 10 ting, der kan lette dit liv som boligejer

21-06-2016: Det kan være hårdt at være husejer. Det udvendige træværk skal males, tagrenderne renses, og sneen ryddes. Bolius har samlet 10 ting, der kan gøre livet for boligejere lidt lettere. Læs artikel

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

08-06-2016: Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her. Læs artikel

Guide: Nu starter jagtsæsonen på dræbersneglen

25-05-2016: 2016 bliver sandsynligvis endnu et gunstigt år for den iberiske skovsnegl - kendt som dræbersneglen. Derfor skal du sætte ind allerede nu. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...