Find mere om:
Sådan tjekker du husets brønde | livsstil.guide.dk

Sådan tjekker du husets brønde

Hvis du vil undgå vandskader, bør du vedligeholde og gennemgå brøndene på din grund to gange om året. Men hvordan gør du? Find ud af det her.

For at undgå vandskader bør du vedligeholde og gennemgå brøndene på din grund to gange om året.

Når du skal tjekke husets brønde er der en række generelle retningslinjer, du kan følge:

 • Fjern dækslet eller risten fra brønden. Brug en form for krog eller metalstang, som du stikker ned i det hul, der er i dækslet. Det kan fx være en skruetrækker. Det kan ikke anbefales at bruge en nøgle, da den knækker let. Prøv heller ikke at løfte dækslet med din finger, du risikerer, at den sidder fast.
 • Brug en kloakrenser til at opsamle eventuelt snavs på brøndens bund.
 • Spul sider og bund med en haveslange, hvis der er aflejringer, som skal fjernes. Aflejringer kan forringe brøndens kapacitet og i sidste ende føre til tilstopninger. Du kan med fordel bruge en kost til at børste kanterne rene med og derefter spule efter med haveslangen. Brug evt. en højtryksrenser, hvis der er fastgroet skidt, som er svært at få af.
 • Fjern snavs og skidt fra dæksel og karmene, hvor dækslet ligger, og tjek, at begge dele er intakte og uden skader.
 • Tjek, at der ikke er skader eller frostsprængninger på siderne i brønden, så den ikke er tæt. Du kan reparere mindre skader med såkaldt koldasfalt.
 • Luk brønden forsvarligt til igen.

Nedløbsbrønd

 • Rens tagrenderne, da skidtet herfra kan stoppe nedløbsrør og i sidste ende nedløbsbrønden.
 • Tøm nedløbsbrøndens sandfang mindst 1 gang om året for at undgå, at brønden stopper til og svømmer over ved kraftige regnskyl.

Pumpebrønd

 • Kontrollér pumpebrønden ved at løfte niveauvipperen op, så du sikrer dig, at den virker, som den skal. Dette vil sætte pumpen i gang, så brønden tømmes for det slam, der ligger i bunden.
 • Vær sikker på, at der er strøm på pumpen. Ellers vil pumpebrønden ikke starte, når den er fyldt med vand, men alarmen vil heller ikke advare dig.
 • Få foretaget service rutinemæssigt i overensstemmelse med pumpefabrikantens anvisninger. Se i pumpebrøndens brugsanvisning, hvor ofte det er nødvendigt.

LÆS OGSÅ: Tjek husets brønde og undgå vandskader, hvis du er i tvivl om, hvilke brønde, du har på din grund, hvilken funktion brøndene har, eller hvad du gør, hvis du opdager alvorlige skader.

LÆS OGSÅ: Husets Kalender - vedligehold hus og have året rundt

Guide: Sådan undgår du rotter efter skybrud

13-05-2015: Rotter trænger ofte ind i boliger efter skybrud. Læs hvorfor, og hvordan du forhindrer rotter i dit hus ved oversvømmelse. Læs artikel

Guide: Sådan klæder du din bolig på til vinter

28-10-2014: Oktober og november er sidste udkald, hvis du vil sikre at din helårsbolig er klar til at modstå vinterens hårde vejr og lave temperaturer. Læs artikel

Guide: 10 typiske gør det selv-brølere

31-08-2013: Vægge der revner, eller taglapninger der lækker. Der er en række ting, der tit går galt for gør det selv-folk. Se listen over gør det selv-fejl – og hvordan du undgår at lave dem. Læs artikel

Guide: Gulvafløbet er stoppet – hvad gør du?

18-04-2013: Løbet vandet pludselig ud på gulvet fra dit afløb, når du er i bad? Læs, hvad du skal gøre. Læs artikel

Guide: Håndvasken er stoppet – hvad gør du?

26-03-2013: De fleste oplever på et eller andet tidspunkt, at håndvasken stopper til. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...