Find mere om:
Fugt får det til at krible i dit.. | livsstil.guide.dk

Fugt får det til at krible i dit hjem

For mange er april lig med den store forårsrengøring. Og her kan det være en god idé at holde et vågent øje med en række smådyr.

Det er højsæson for den helt store omgang forårsrengøring, hvor matriklen gøres ren og lækker.

Men samtidig er det også nu, at de kedelige overraskelser dukker uventet op, når vi flytter rundt på skabe og kommoder og rydder op i køkkenskuffer og kælderværelser.

Bittesmå dyr og flyvende objekter begynder måske at vrimle frem og vidner om, at du har et - eller flere - problemer, der hvor du bor.

De små dyr - de såkaldte "indikator-arter" - fortæller nemlig ofte noget om indeklimaet i dit hjem, og derfor bør de få alarmklokkerne til at ringe hos os, hvis vi støder på dem, siger Karl-Martin Vagn Jensen, der er forskningsleder ved Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr.

Som navnet antyder, indikerer de, at der er noget galt i hjemmet.

Det drejer sig for eksempel om dyr som sølvkræ - også kendt som sølvfisk - og bænkebidere.

»Sølvkræ er helt ufarlige i sig selv. Men deres eksistens fortæller dig, at der er sted i din bolig, hvor der er alt for fugtigt. Og det skal du gøre noget ved, for fugt kan føre til råd og svampedannelse,« siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Hvad bænkebidere angår, er det et såkaldt krebsdyr, der ånder med en slags gæller.

»Så de er kun i boligen, hvis de har konstant adgang til meget fugt. Derfor bør man undersøge, hvad der kan være årsagen til, at de der,« siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Under forårsrengøringen kan du også være "heldig" at støde på nogle sværmende irritationsmomenter - svampemyg og sommerfuglemyg.

Svampemyggen dukker op, hvis du er lige lovlig gavmild med vandkanden og simpelthen overvander dine potteplanter.

Og sommerfuglemyggen - som kan kendes på sine voldsomt behårede vinger - hygger sig typisk på dit badeværelse, hvis der er for meget hår, hud og anden "snask" i dit gulvafløb.

»Et grundigt skyl eller noget afløbsrens, så er du godt på vej,« siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Pas på: Feriekryb kan koste dig en formue

Endelig så er der rengøringsklassikeren over dem alle: Edderkopperne.

Hvis du har mange af dem, så skyldes det ganske enkelt, at der er masser af føde, som de langbenede gæster kan mæske sig i, fortæller lektor Søren Toft fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

»Så selv om edderkopperne jo er ufarlige, så vidner et stort antal i boligen om, at der er gode levebetingelser for de smådyr, som edderkopperne spiser. Og de smådyr er jo så igen indikatorer på for, at du har et helt andet problem,« siger Søren Toft.

Og mens du gør hovedrent, skal der sikkert også vaskes tøj. Men hvordan vælger og bruger man nu vaskemidlet bedst og mest korrekt? Få svarene i Premiums guide herunder.

Guide: 10 svar på 10 spørgsmål om vaskemiddel

/ritzau/FOKUS

Smådyr i hjemmet - hvad skal du gøre?

  • Lokaliser kilden til fugtigt miljø. Det kan f.eks. være kondensdannelse på et ikkeisoleret vandrør. Få vandrøret isoleret.
  • Sørg for masser af ventilation. God udluftning er dårligt nyt for især edderkopper.
  • Mål eventuelt luftfugtigheden i din bolig med en fugtmåler (et hygrometer).
  • Om sommeren bør den relative luftfugtighedsprocent ligge under 60-65 procent.
  • Om vinteren bør luftfugtigheden ligge under 40-45 procent.

Kilde: Bolius.dk

Guide: Skal du lade vandet løbe, før du drikker det?

21-06-2016: Mange lader vandet løbe i lang tid, før de tager et glas vand. Men er det egentlig nødvendigt – og er det ikke bare spild af vand? Læs om, hvorfor du skal lade vandet løbe, før du drikker det, og hvordan du kan spare på vandet. Læs artikel

Guide: Test: Så meget betyder udluftning for dit indeklima

16-06-2016: Hvad sker der med dit indeklima, når du laver mad, tørrer tøj, tænder stearinlys og sover, og hvor meget betyder det, at du lufter ud? Det har Bolius’ fagekspert Rados Nenadovic testet. Se de vilde resultater. Læs artikel

Guide: Det skal du huske, inden du rejser på sommerferie

22-04-2016: Sørg for, at dit hus ser beboet ud, og få venner eller naboer til at besøge huset med jævne mellemrum. Læs artikel

Guide: Du er selv skyld i dit dårlige indeklima

07-03-2016: Luftforurening og bilos udefra betyder langt mindre for hjemmenes indeklima end tændte stearinlys og mados. Læs artikel

Guide: Efterisolering er en opgave, man tager oppefra og ned

08-02-2016: Når du vil efterisolere dit hus, så start med at tjekke loftet, og fortsæt så nedefter. Samtidig er det vigtigt at huske, at ikke al isolering kan gøres op i tilbagebetalingstider, men simpelthen handler om bedre komfort i hverdagen. Det forklarer to eksperter på området. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...