Find mere om:
Guide: Det vidste du ikke om skimmelsvamp | livsstil.guide.dk

Guide: Det vidste du ikke om skimmelsvamp

Hvor farlig er en pink skimmelsvamp? Æder skimmelsvamp hurtigt hele huset op?

Carsten Johansen er ekspert i skimmelsvampe hos Teknologisk Institut, og han afslører her fem finurlige ting om skimmelsvampe, du garanteret ikke vidste i forvejen.

Er den pink skimmelsvamp farligst?

- Farven på skimmelsvampen siger intet om, hvor farlig den er. Der findes utrolig mange arter, og farven varierer alt efter, hvilken svamp, der er tale om – og hvad svampen vokser på. Der findes 12-14 bygningsrelaterede skimmelsvampe, der alle kan give fysisk ubehag. Og tre af dem kan producere svampetoksiner, altså gift, der giver et særdeles stort ubehag ved berøring og forværrer vores indeklimasituation, siger Carsten Johansen.

LÆS OGSÅ: Fakta om skimmelsvamp

Hvor mange danske boliger har skimmelsvamp?

Der er skimmelmateriale i alle huse, men der er langtfra skimmelvækst i alle huse. Det er vigtigt at skelne mellem de to, da der naturligt er skimmelmateriale i udeluften og derfor også i vores indeklima – men skimmelvækst, altså lokalt voksende skimmelsvampe i din bolig, er en helt anden sag.

- Hvis skimmelsvampen fx er 30 gange 30 centimeter, så er det klart, at den er et større problem i et soveværelse på seks kvadratmeter end i et loft højt oppe i en sportshal på flere tusinde kvadratmeter. Så skimmelsvampes effekt skal derfor altid ses i relation til, hvor den forekommer, siger Carsten Johansen.

Bliver alle syge af skimmelsvamp i boligen?

- Mennesker reagerer forskelligt på skimmelsvampe – og nogle reagerer slet ikke. Virkeligheden er, at nogle af os kan bo i en bolig angrebet af skimmelsvamp i 80 år, mens andre kan mærke fysisk ubehag i det øjeblik, de træder ind i et rum eller et hus med skimmelsvamp, fortæller Carsten Johansen.

Skimmelsvamp kan fremkalde forskellige symptomer, fx irriterede slimhinder, åndedrætsbesvær, kløe på huden, hovedpine og koncentrationsbesvær.

LÆS OGSÅ: Sådan fjernes skimmelsvamp i din bolig

Kan skimmelsvamp sprede sig til hele huset?

Skimmelsvamps vækstbetingelser kræver en luftfugtighed på over 75 pct. i  luft og på materialeoverflader. Og den spreder sig kun, hvis den betingelse er opfyldt.

- Skimmelsvampens vækst foregår, hvor betingelserne er – fx omkring en kuldebro, hvor der er kondens pga. temperaturforskellen mellem ude og inde samt varme fra stuens indeklima. Herfra kan sporer og andre partikler spredes til resten af din bolig, lyder ekspertens forklaring.

Nedbryder skimmelsvamp mit hus?

Skimmelsvampe ødelægger eller nedbryder ikke dit hus, siger Carsten Johansen, men de kan påvirke og ødelægge dit indeklima.

– En ting er støv i din bolig. Men fakta er, at der kun vokser skimmelsvampe i din bolig, når der er fugtmæssige problemer. Så sørg for, at dit hus er tæt og tørt, for uden fugt – ingen skimmelvækst.

Kan gæster give skimmelsvamp i din bolig?

Guide: Få styr på dit indeklima

28-11-2013: Et godt indeklima er vigtigt for vores trivsel, og du kan selv gøre meget for at forbedre det. Læs artikel

Guide: Tip til køligt soveværelse i varmen

17-08-2012: Hvordan køler du bedst soveværelset ned - og er der noget du ikke må gøre? Læs artikel

Guide: Tjek dit nye hus for radon

11-05-2012: Gasarten radon er hvert år medskyldig i 300 tilfælde af lungekræft. Det er bygherrens ansvar, at et nybygget hus lever op til lovkravene på området, men det er ejerens ansvar, når kommunen i sidste ende skal godkende byggeriet. Læs artikel

Guide: Nye huse kan ikke blive for tætte

03-03-2011: Kilden til dårligt indeklima skal ikke findes i husenes tæthed, men i udluftningen. Læs artikel

Guide: Skal du lade vandet løbe, før du drikker det?

21-06-2016: Mange lader vandet løbe i lang tid, før de tager et glas vand. Men er det egentlig nødvendigt – og er det ikke bare spild af vand? Læs om, hvorfor du skal lade vandet løbe, før du drikker det, og hvordan du kan spare på vandet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...