Find mere om:
Du er selv skyld i dit dårlige indeklima | livsstil.guide.dk

Du er selv skyld i dit dårlige indeklima

Luftforurening og bilos udefra betyder langt mindre for hjemmenes indeklima end tændte stearinlys og mados.

Stearinlys og madlavning er ifølge danske forskere de største forurenere af indeklimaet. Et lys kan give flere sodpartikler, end der er ved en meget trafikeret vej. Men omvendt gør rigtig grundig udluftning også en markant forskel.

De seneste fem år har Center for Indeklima og Sundhed i Boliger (Cisbo) med millionstøtte fra fonden Realdania arbejdet på at stoppe nogle af de store huller i den hidtidige viden om indeklimaet og dets effekt på helbredet.

»Hvornår har du sidst tænkt på, om din laptop er dårlig for indeklimaet?«

»De fleste kilder til forureningen af indeklimaet er indendørs, og det meste bærer vi selv ind.«

Det slår professor Steffen Loft fra Institut fra Folkesundhed fast i en rapport, der samler resultaterne fra det femårige projekt op.

To tredjedel af vores tid opholder vi os i hjemmet, som dermed spiller en stor rolle for vores sundhed.

Steffen Loft peger især på partikelforureningen fra stearinlys, rygning, madlavning, elektriske apparater og brændeovne, men også afdampning fra byggematerialer, møbler og rengøringsmidler.

Ifølge en europæisk ekspertgruppe tabes der i Danmark årligt cirka 22.000 såkaldt sygdomsjusterede leveår på grund af dårligt indeklima på grund af især hjerte-kar-sygdomme.

Professor Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet har været centerleder på Cisbo.

»Vi mangler stadig beregninger på, hvad indeklimaet koster økonomisk på folkesundheden. Men vi er blevet meget klogere på en række områder og har fået sat fokus på, at der er konkrete muligheder for at gøre noget selv for et bedre indeklima,« siger han.

Et nemt råd er at lufte ud. Ikke mindst i den mørke, triste vinterperiode, hvor danskerne hygger sig mest hjemme med stearinlys og god mad med tilhørende mados.

Men et enkelt vindue på klem er ifølge forsøg ikke nok. Lufter man ud med gennemtræk, så fjernes tre gange så meget af forureningen som via ét vindue.

Øvelsen skal helst gentages flere gange dagligt ikke mindst i ældre huse uden mekanisk ventilation.

/ritzau/

Guide: Skal du lade vandet løbe, før du drikker det?

21-06-2016: Mange lader vandet løbe i lang tid, før de tager et glas vand. Men er det egentlig nødvendigt – og er det ikke bare spild af vand? Læs om, hvorfor du skal lade vandet løbe, før du drikker det, og hvordan du kan spare på vandet. Læs artikel

Guide: Det skal du huske, inden du rejser på sommerferie

22-04-2016: Sørg for, at dit hus ser beboet ud, og få venner eller naboer til at besøge huset med jævne mellemrum. Læs artikel

Guide: »Hvornår har du sidst tænkt på, om din laptop er dårlig for indeklimaet?«

03-02-2016: Et godt indeklima afhænger af gode vaner i forhold til opvarmning og udluftning samt omtanke, når det gælder materialerne i din bolig. To eksperter på området giver gode råd. Læs artikel

Guide: Hunde kan snuse sig frem til skimmelsvamp i huse

05-12-2015: Nu trækker Danmarks måske mest effektive skimmelsvampeekspert i arbejdstøjet for første gang. Han har fire ben og en snude, lyder navnet Gipsy og er en af Danmarks første skimmelsporhunde. Læs artikel

Guide: Pas på for høj luftfugtighed i din bolig

19-03-2015: For høj luftfugtighed i dit hjem kan bl.a. give hovedpine og allergi og føre til skimmelsvamp og dyre fugtskader. Læs, hvordan du måler luftfugtigheden, hvad den bør være, og hvordan du får den ned. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...