Find mere om:
Tre minutter er lang tid for en tyv | livsstil.guide.dk

Tre minutter er lang tid for en tyv

SikkerhedsBranchen vil have indført nye krav i bygningsreglementet, så det skal tage mindst tre minutter at bryde ind i et hjem. Lige nu er danske hjem pivåbne for indbrud.

Dit hjem er ikke din borg.

Faktisk er Danmark et af de lande i Europa med flest indbrud i private hjem. Det skyldes bl.a., at danske huse og lejligheder er så dårligt sikrede, at et indbrud kan klares på et halvt minut, hvis man har det rette værktøj.

»Danske boliger er simpelthen pivåbne, men udenlandske erfaringer viser, at lovkrav kan ændre på den kedelige statistik,« siger Kasper Skov-Mikkelsen, direktør for SikkerhedsBranchen, som er den danske brancheforening for sikkerhed og sikring.

Derfor vil SikkerhedsBranchen have indført nye krav i bygningsreglementet, som fastsætter alle regler og krav vedr. bygning af danske hjem, så det skal tage mindst tre minutter at bryde ind i et hjem.

Krav til materialer og montering

I Holland har der i mange år været krav om at indbrudssikre døre og vinduer i nybyggeri, så de kan holde til at blive udsat for indbrudsforsøg i tre minutter, og alene denne ændring har haft en stor effekt på både antallet af indbrud, som er faldet med 50 pct. i nybyggeri, og på trygheden i Holland, fortæller Kasper Skov-Mikkelsen.

»Der er både en samfundsmæssig og en personlig gevinst for borgerne ved at tage det her alvorligt. I Danmark bruges hvert år 160 betjentes årsværk på at optage rapport og lave papirarbejde i forbindelse med indbrud. Men derudover er det også et stort overgreb og en væsentlig krænkelse at være udsat for indbrud, som bestemt ikke skal undervurderes,« siger han.

Ud over de nye lovkrav har hollænderne indført en frivillig certifikatordning, hvor politiet, der står for ordningen, også vurderer omgivelserne. Oplagte flugtveje, dårlig belysning og lign. må ikke gøre området attraktivt for tyvene.

B971983656Z.1_20150520114228_000+G9VKJ2AK.1-0.jpg

Indtil videre har mere end en halv mio. hollandske boliger fået papir på sikkerheden, og resultaterne viser, at nye, certificerede boliger havde over 90 pct. færre indbrud end ikkecertificerede boliger bygget før lovændringen.

Det er de erfaringer, som SikkerhedsBranchen gerne vil have overført til Danmark – i første omgang ved at stille krav til, hvilke materialer man må anvende, når man bygger huse, og til, hvordan de skal monteres.

»I dag har vi f.eks. mange eksempler på, at gode materialer monteres dårligt, så de gode egenskaber forsvinder. F.eks. skal ruder limes fast, men det sker ofte ikke i dag. Og på samme måde nytter det ikke at sætte en solid sikringsdør i en dørkarm, der kan splittes ad med et koben på et øjeblik,« forklarer Kasper Skov-Mikkelsen.

Igangsat undersøgelse

Det er Energistyrelsen, som er ansvarlig for bygningsreglementet, og her fortæller kontorchef Maria Dall Winther, at styrelsen er bekendt med, at der i Holland er gennemført en bred kriminalpræventiv indsats, som også indeholder krav om sikring af vinduer og døre.

»Den hollandske model omfatter dog mange tiltag ud over krav til fysisk indbrudssikring, og der er derfor behov for en nærmere afdækning af de erfaringer, man i Holland har med netop dette tiltag,« siger hun.

Lad vinduerne stå åbne og undgå indbrud

Energistyrelsen har derfor igangsat en undersøgelse, som skal se nærmere på de hollandske krav til fysisk indbrudssikring af bygninger og vurdere, i hvilket omfang erfaringerne kan overføres til danske forhold. I undersøgelsen indgår også, at de relevante interessenter fra byggebranchen inviteres til at komme med deres synspunkter.

»Vi har behov for en grundig afdækning af de økonomiske og lovgivningsmæssige konsekvenser, før vi kan vurdere, om det er hensigtsmæssigt at stille krav om indbrudssikring af døre og vinduer i bygningsreglementet,« siger hun.

I 2010 blev et vejledende afsnit om indbrudssikring tilføjet i det danske bygningsreglement. Men det er fortsat valgfrit, om man vil følge rådene.

Guide: Sådan forsikrer du dit huskøb

06-04-2016: Det er ikke nemt, at finde hoved og hale i forsikringsjunglen, når du skal købe hus. Her guider Jyllands-Posten dig til, hvad du skal være opmærksom på. Læs artikel

Guide: Pas på: Dit legehustårn kan være ulovligt

21-08-2015: Det kan få konsekvenser, hvis du opfører et stort legehustårn i haven. Læs her hvorfor, og få styr på reglerne. Læs artikel

Guide: 10 ting din husforsikring ikke dækker

06-03-2015: Selvom du måske forventer det, er der flere ting en standard-husforsikring ikke dækker. Læs, hvilke 10 ting der ikke er med. Læs artikel

Guide: Kan du kræve, at naboen fælder sit vakkelvorne træ?

09-11-2014: Svajer naboens træ faretruende tæt på dit tag, når det blæser? Og mener du, at naboen bør fælde det af sikkerhedsmæssige hensyn? Se her, om du har ret til at bede naboen fælde sit træ. Læs artikel

Guide: Bliv oplyst om tinglysning

06-10-2014: Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater, kaster lys over tinglysningen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...