Find mere om:
Energikonsulentens grønne drøm | livsstil.guide.dk

Energikonsulentens grønne drøm

Efter halvandet års byggeri flyttede Kim L. Tygesen og hans familie ind i deres drømmehus i september 2012. Det grønne såkaldte plushus er endt med at være så energisparende, at familien har droppet det ellers planlagte solcelleanlæg på taget.

Elregningen på knap 8.000 kr. om året får ikke rynkerne frem hos familien Tygesen, der blev færdige med deres nye 291 kvm store hus i Tønder i september 2012. Huset er proppet til randen med grøn teknologi, såsom et intelligent ventilationssystem, jordvarme og en varmepumpe, der sikrer familien et konstant lavt energiforbrug – og en varmeregning på nul kroner.

Helt fra begyndelsen var det meningen, at huset skulle bygges så billigt som muligt, samtidig med at omkostningerne til energi skulle være så lave som muligt.

Familien lagde især vægt på, at ventilationen i huset skulle optimeres. Det var nemlig et tilbagevendende problem, som de moderne typehuse på det tidspunkt ikke løste særlig godt, fortæller Kim L. Tygesen.

»I stedet for at investere alle vores penge i dyre vandhaner, nyt køkken og badeværelse, så valgte vi at investere i ydervægge og isolering. Vi lagde vægt på at lave et intelligent ventilationssystem, da vi havde læst alle steder, at det var de moderne typehuses store problembarn,« siger Kim L. Tygesen.

På grund af den relativt dyre fjernvarme i lokalområdet, valgte familien at installere en varmepumpe med jordvarme i huset. Desuden besluttede de sig for at lægge gulvvarme i alle rummene, hvilket på det tidspunkt var politisk ukorrekt.

»Vi fik at at vide, at huset skulle varmes op via luftvarme, da det var mere energisparende. Men vi lagde gulvvarme i alle rum for en sikkerheds skyld og kan nu gulvkøle om sommeren. Vi kan køle både med den luft, vi sender ind via ventilationssystemet og via gulvet. Vi har dermed altid den temperatur, som vi vil have indenfor,« siger Kim L. Tygesen og fortæller, at varmepumpen stod familien i 53.000 kr. og vil have tjent sig ind om otte års tid.

Gør det selv

Kølingen i huset foregår ved, at en ventilations-pumpe sender det kolde jordvarmevand ind i huset og er en af de mange tekniske ting, Kim L. Tygesen selv stod for at installere. Han arbejdede tidligere som tekniker hos Danfoss, har en baggrund som ingeniør og er, som han selv udtrykker det ”lidt af en opfindertype”.

»I starten fik vi jo en masse avancerede maskiner ind fra fabrikken, som havde hver deres unikke styringsenheder. Dermed kunne de ikke kommunikere, og så måtte vi klippe alt, hvad der var af ledninger, over og sætte vores egen styring på, så ventilationsanlægget eksempelvis kunne ”snakke” med både varmepumpen og gulvvarmestyringen, « siger Kim L. Tygesen.

I dag får huset leveret vand via varmepumpen, og et avanceret ventilationsanlæg gør, at huset genanvender mere luftvarme og sørger for at skifte det ud hele tiden, da huset er isoleret i bund for at holde på varmen om vinteren.

»Hvis solen står på, har vi behov for at skifte luften ud meget. Derfor gør ventilationen, at vi får skiftet luften op til seks gange i timen i stedet for en halv gang, som bygningsreglementet kræver. Vi genbruger også luftvarmen fra emhætten, ovnen og alle de andre installationer, der er i huset. Selv madosen ryger op og bliver filtreret i systemet, og dermed kan vi også tage varmen derfra også,« siger Kim L. Tygesen.

Pointen med huset var netop også at gøre systemet så intelligent, at familien ikke selv skulle styre sit energiforbrug, men at det ville blive reguleret via en såkaldt PLC-styring, der er en programmerbar enhed, hvor man kan lave en automatisk styring.

»Vi kan bestemme, om det skal være varmt eller koldt. Men ventilationssystemet sørger for at holde det inden for den temperaturskala, som vi ønsker. Hvis solen eksempelvis skinner ind ad vinduet, så sænker ventilationssystemet automatisk varmen med to grader indenfor. Men vi lægger jo ikke mærke til, at det bliver koldere, da solen jo står på. Hvis det så bliver overskyet igen, skruer ventilationssystemet varmen op igen indenfor,« siger Kim L. Tygesen.

Energibevidst opdragelse

Det har hele tiden været meningen, at det intelligente styringssystem kunne hjælpe familien til at tænke mere energibevidst.

»Luxmålerne gør, at vi ikke skal være bange for, om vi glemmer at slukke lyset. Desuden slukker de lyset, hvis der kommer lys nok ind i huset udefra. Vi har også sørget for, at der automatisk bliver slukket for det varme vand efter et stykke tid. Det eneste, vi ikke kan slukke for, er håndvasken. Der skal vi selvfølgelig opdrage vores børn i at slukke for hanen,« siger Kim L. Tygesen. Det var desuden meningen, at familien ville sætte et solcelleanlæg op på huset, men da husets energisparende processer har virket over evne, kan det ikke betale sig at placere så mange solceller på taget, som der først var lagt op til.

»Efter at vi er begyndt at optimere processerne, så bruger vi så lidt energi, at det ikke kan betale sig at sætte det originale anlæg op, da det i vores område ikke kan betale sig at producere et overskud af el, sådan som reglerne er. Det vil blot gå til administration og gebyrer til energiselskabet, og derfor skal vi kun producere det, som vi selv bruger,« siger Kim L. Tygesen.

Huset ligger i et område med relativt dyr fjernvarme, men da huset inden den 1. juni levede op til BR10-kravene, fik han dispensation fra fjernvarmen. Nu er det BR15-kravene, der gælder, selv om huset allerede lever op til kravene i BR20.

Lokal ekspertise

Selv om Kim L. Tygesen har meget forstand på teknikken bag de energisparende løsninger, tog det ham stadigvæk halvandet år at indhente oplysninger fra kommunale instanser, venner og lokale håndværkere, før projektet kunne begynde.

»Det er ikke alt sammen ved ”learning by doing”. Jeg havde nogle gode venner, som jo næsten kan kaldes regulerings- og styringseksperter, der hjalp til med planlægningen og byggeriet af huset,« siger Kim L. Tygesen.

Desuden var de lokale håndværkere og virksomheder med til at gøre huset til en realitet. »Huset er blevet til udelukkende ved hjælp af lokale håndværkere. Det er vores lokale vinduesmand, lokale tømrere og murere, som har opført huset. Jeg er overrasket over, at huset faktisk overholdt tidsplanen nogenlunde – og dermed vores budget,« fortæller han.

Huset har dog taget halvandet år at opføre og ikke ”blot” det år, som familien oprindeligt havde estimeret med.

»Det tog et halvt år ekstra, da min kone blev gravid midt i byggeriet. Men jeg har faktisk været overrasket over, hvor nemt det har været at bygge med tanke på, at det var et ret komplekst hus i forhold til alle de energibesparende ting, som vi skulle installere,« siger Kim L. Tygesen. Parret og deres to børn har boet i huset siden september 2012. Byggeriet af huset startede i februar 2011 og kom til at koste to mio. kr.

FAKTA OM HUSET

Huset er på 291 kvm og lever op til kravene i  BR20. Prisen på husetblev på i alt to millioner kroner.

Man kan se, hvordan byggeriet af huset foregik på følgende hjemmeside: http://zentec.dk/hus

HVAD ER BR10, BR15 OG BR20?

Energiforbruget i bygninger reguleres gennem en energiramme, der fastsætter det samlede energiforbrug til opvarmning og køling, varmt brugsvand og ventilation i bygningen.

BR10: For forsat at nedbringe energiforbruget til bygningsdrift væsentligt, blev energirammen strammet for nye bygninger med 25 procent i 2010. Med stramningen af energikravene i 2010 vil alle nye bygninger leve op til lavenergiklasse 2, der er fritaget for tilslutningspligt til fjernvarme og naturgas. Tilslutningspligten for nye bygninger bliver dermed overflødig og vil blive ophævet for nybyggeri.

BR15: I 2015 reduceres energiforbruget med 25 pct. samlet under et. Det sker ved, at energirammen for boliger strammes, så den bliver 25 pct. lavere end i dag, og der indføres samtidig en energifaktor på fjernvarme på 0,8, som afspejler fjernvarmens højere energieffektivitet. Stramningen på 25 pct. betyder, at energiforbruget i boliger stort set kommer til at svare til energiforbruget i boliger, der opfylder den frivillige tyske passiv- husstandard.

BR20: Danmark har ikke megen erfaring med lavenergibyggeri, og slet ikke med lavenergibyggeri, der bruger 50 pct. mindre energi end i dag (BR20). Desuden findes der ikke i dag rentable teknologier og løsninger, der kan opfylde dette krav.

Guide: Undgå faldgruberne når du bygger nyt

15-09-2013: Der er mange faldgruber, når drømmen om at bygge eget hus skal opfyldes. Vi giver dig her et overblik over, hvad du skal holde øje med, hvis drømmen skal føres ud i livet. Læs artikel

Guide: Byg et helt gør-det-selv hus

10-09-2012: Gør-det-selv metoden har nået sit foreløbige højdepunkt: Byg dit eget hus. Selvbyg, som konceptet kaldes, giver mulighed for at spare penge på udgifterne til professionelle håndværkere, samtidig med at man opnår større kontrol over husets design. Men med friheden følger et ansvar, der kan resultere i dårligt håndværk, hvis man ikke er velforberedt. Læs artikel

Guide: Selvbyg giver friheden til at bestemme selv

09-09-2012: I sommeren 2009 kastede familien Nielsen sig ud i et større projekt. Familien valgte bygselv-metoden til et sommerhus. Læs artikel

Guide: Byg lovligt første gang

10-09-2012: Byggeprojekter kræver ofte, at man skal finde rundt i en jungle af regler. Kravene til din nye carport eller udestue er præcist udformet, men hvor finder du dem? Vi guider dig gennem retningslinjerne, så du undgår unødvendige nedrivninger eller erstatningskrav. Læs artikel

Guide: B for bæredygtig bolig

23-03-2012: Solceller, varmepumper, isolering og varmereflekterende tapet. Fremtidens bolig er grøn og energivenlig - og helt igennem bæredygtig. Arkitekter spiller en afgørende rolle, når det kommer til at spare på energien. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...