Anmeldelse:
Anmeldelse: 3 out of 6
Find mere om:
Anmeldelse: Det skæve folkekøkken | livsstil.guide.dk

Anmeldelse: Det skæve folkekøkken

Bag den gamle godsbanebygning på Skovgårdsgade er opført et spøjst betonbyggeri, der sammen med de originale bygninger skal fungere som kommunalt kulturhus.


For 350 kr. kan man vælge tre retter af syv mulige og dertil et glas vin til hver ret. Tre retter og tre glas vin for 350 kr., og så i en restaurant, der reklamerer med et vist kulinarisk niveau. Fundet for de penge. Men det bliver bedre endnu, for nederst til højre på kortet kan man se, at man for en 50'er ekstra kan give den fuld damp og få yderligere en aperitif, vin ad libitum og så kaffe eller te.

»Det snupper vi,« erklærede ledsageren, »for aperitiffen og kaffen ville jo alene koste over 50 kr., og så får vi også muligheden for at teste, hvad de mener med udtrykket ad libitum.

Således bestilt, men der gik slemt kage i logistikken.

Kort efter bestillingen dukkede tjeneren op med vin til de bestilte forretter og havde skænket op i begge glas, før vi stilfærdigt gjorde opmærksom på, at vi jo havde bestilt fuld damp, og at den skulle indledes med en aperitif.

Ups! Det havde tjeneren da lige glemt.

Herefter kunne vi vel forvente, at hun meget hurtigt ville vende tilbage med aperitiffen, så vi kunne nyde den i fred og ro inden forretten. Men der gik lang tid. Meget lang tid. Så lang tid faktisk, at forretten stod på bordet, inden aperitiffen blev serveret.


Dårlig stil

Det er i sig selv dårlig stil, men endnu dårligere stil er det, at også vinen til hovedretten blev skænket inden, aperitiffen var drukket, og der kun lige var nippet til vinene til forretterne.

Således havde vi altså hver to fyldte og ét halvttømt glas på bordet inden hovedretten, og under de omstændigheder er det svært at tjekke administrationen af begrebet ad libitum.

Det var en noget snublende indledning til et ellers glimrende måltid.

Som forretter havde vi valgt hhv. en aspargessuppe med kammusling og en vegetarret, der viste sig at bestå af et stykke stegt aubergine, blomkålsmos, bønner og ramsløgolie. Det var aftenens svageste og mindst interessante servering, mens aspargessuppen på den anden side af bordet var helt perfekt og kammuslingen diskret smagt til med fintreven syltet citronskal.

Til begge forretter fik vi spansk vin: rosé til suppen og hvid til vegetarretten. Og nå ja, så var der jo aperitiffen, som skulle have indledt måltidet. Det var en tør italiensk spumante Sovrano Glera, som var udmærket og især ville have været det, hvis vi som planlagt havde indledt med den.

Som hovedretter bestilte vi henholdsvis kortets fiskeret, som viste sig at være bagt torsk med fennikel, agurk, løgkompot og beurre blanc, og en farseret svinemørbrad med soltørret tomat, ramsløg og gulerødder. Begge hovedretter var anrettet oven på noget, der grangiveligt lignede en skive franskbrød, men viste sig at være revne kartofler og løg. Nærmest en slags røsti, der var bagt med brun skorpe og skåret i franskbrødlignende skiver. Meget anderledes og meget delikat, om end vi jo kunne indvende, at den slags anretninger mere hører til uden for sæsonen for nye kartofler.

Til begge hovedretter blev der serveret økologisk spansk vin fra Fuenteseca. Rød af fortrinsvis syrah til svinekødet, og til fisken en hvid af sauvignon blanc og den lokale drue i Valencia-området macabeo.

Som afslutning valgte vi henholdsvis ost og dessert. Ledsageren fik seks stk. gode, fortrinsvis danske oste med gode rugkiks og et glas banyuls til, og anmelderen valgte desserten, der bestod af en nøddemakronbund med sorbet og rabarberskum. Dertil et glas Chateau Jolys, en fin fransk dessertvin.


Spøjs bygning

Denne nye restaurant med det lidt underspillede navn Aarhus Folkekøkken er en del af det nyindrettede kulturhus på den gamle godsbanegård. Bygningen, hvori restauranten ligger, er et moderne, lidt spøjst betonbyggeri, som er opført inde i den trelængede godsbanegård, og som giver mindelser om stævnen på et synkende skib.

Restauratørens ambition er at servere fortrinsvis økologisk mad og vin til rimelige priser, men ikke så økologisk, at det går ud over kvaliteten. Den samlede bedømmelse for denne aften ender på tre stjerner, men det skulle ikke undre, om det kunne blive fire næste gang.

Aarhus Folkekøkken

  • Skovgårdsgade 3,  8000 Aarhus C
  • Telefon 5250 9752
  • www.aarhusfolkekøkken.dk
  • Nyindrettet spisested med pæne kulinariske ambitioner og fornuftige priser.
  • To retter inkl. vin for 250 kr., tre retter inkl. vin for 350 kr.
  • Tre retter med aperitif, vin ad libitum og kaffe for 400 kr.
  • Åbent hver dag fra kl. 09 til hhv. brunch, frokost og aften

Betjening

  • Betjeningen var venlig og kompetent, men de tre stjerner er små, for det er ikke god stil at servere forretten før aperitiffen, og timingen kunne have været meget bedre.

     

 

Anmeldelse: Havnens skjulte perle

12-06-2012: Sechzehn gør udadtil ikke megen stads af sig. Indenfor er det derimod den rene fest. Læs artikel

Anmeldelse: Klassisk Fisk til Nørregade

21-08-2012: Charmerende, lækkert og dyrt. Med Klassisk Fisk har Nørregade fået sin hidtil mest trendy restaurant, der leverer fine skaldyr og fisk, men prisen løber hurtigt op. Læs artikel

Anmeldelse: Et sandt folkekøkken

07-08-2012: Den asiatiske restaurant Kowloon er et folkekøkken i ordets positive forstand. Det er billigt og godt, men det er også et meget hektisk sted. Læs artikel

Anmeldelse: Nordisk i ny version

19-06-2012: Nordisk Spisehus har skiftet ejere og koncept, men kvaliteten er stadig i top med et skarpt køkken, fremragende betjening og opfindsomt vinvalg. Læs artikel

Anmeldelse: Dansk, kinesisk, nu vietnamesisk

08-05-2012: Efter et navne- og stilskifte er der virkelig kommet gang i restaurationen La Viet i Aarhus. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...