Find mere om:
Lokalt er ikke altid bedst | livsstil.guide.dk

Lokalt er ikke altid bedst

Lykken er ikke nødvendigvis lokalt producerede fødevarer, for kødproduktion og grønt, der skal dyrkes i drivhuse herhjemme, forurener mere end en transport tværs gennem Europa. Det bedste, forbrugeren kan gøre, er at handle stort ind og købe flere øko-grønne sæsonvarer.

Det overordnede food miles-budskab er, at det er bedst at købe lokalt, fordi det mindsker fødevarernes transportafstand og dermed udledningen af CO -2 . Alligevel kan vi som forbrugere ikke pudse glorien, hvis blot vi sørger for at købe fødevarer, der er produceret inden for landets 43.000 kvadratkilometer.

I Danmark peger både detailhandel, brancheforeninger og eksperter på, at food miles-konceptet er alt for sort-hvidt. Som forbruger kan De ikke være sikker på, at De vælger den mest CO -2 -venlige vare, blot fordi de køber en tomat fra Danmark. Produktionsforhold spiller nemlig i høj grad også ind, når man skal bestemme, hvor CO -2 -venlig en vare er.

Lastbiltransport bedre end drivhusvækst
»Drivhuse herhjemme og i Holland, hvor vi også får en del af vores grønt fra, bruger meget energi og producerer derfor meget CO -2 . Derfor er det ofte bedre, rent klimamæssigt, at importere grønt fra Sydeuropa, da produktionen herhjemme kan belaste klimaet mere end transporten dernedefra,« forklarer Jacob Sørensen, miljø- og sundhedsfaglig medarbejder i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Hvis De vil vælge CO -2 -venlige fødevarer, skal De altså tænke Dem om en ekstra gang, inden De fylder danske tomater og salater i indkøbskurven uden for sæsonen. Enhver haveejer vil vide, at den naturlige sæson for tomater, agurker, salater og lignende ikke er særlig lang herhjemme - faktisk kun fra juni til september. Resten af året kommer salatgrøntsagerne primært fra vækst- og drivhuse, der kræver meget energi. Det vil sige, at der ikke nødvendigvis er nogen sammenhæng mellem, hvor kort afstanden er fra jord til bord, og hvor lidt man så er med til at forurene. Lastbilerne med tomater fra Sydeuropa bidrager selvfølgelig også til CO -2 -udslippet, men til gengæld er tomaterne produceret langt mere klimavenligt end de danske, fordi grøntavlerne her kan dyrke varerne året rundt. Til gengæld er der i Sydeuropa en tendens til at bruge flere pesticider i produktionen, men ser vi udelukkende på CO -2 -regnskabet, er det altså ”billigere” at producere og importere fra de varmere himmelstrøg sydpå. Uden for den danske sæson vel at mærke. Inden for sæsonen er der god ræson i at vælge de danske tomater og agurker.

Danske grise mere CO -2 -venlige
Kaster vi et blik på kødproduktionen, bliver food miles-begrebet ligeledes misvisende. En rapport fra Forskningscenter Foulum under Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet konkluderer, at dansk svineproduktion er så energieffektiv, at udledningen af CO -2 er den samme for svin opdrættet i Danmark og fragtet til England, som for svin opdrættet og solgt i England.

Ifølge miljøkonsulent ved Landbrugsrådet Irene Nicolaisen, gælder det for danskproduceret kød generelt.

»I Danmark producerer vi simpelthen så energieffektivt, at food miles-begrebet ikke giver nogen mening,« siger hun og tilføjer, at Landbrugsrådet derfor hellere beskæftiger sig med begrebet ”carbon foot print”, hvor man ser på, hvor i et produkts livscyklus, det er med til at udlede mest CO -2 , og hvordan man dermed kan lave generelle CO -2 -reduktioner - f.eks. gennem fodertype og mindre gylleudledning.

Mere øko-grønt og meget mindre kød
Energieffektivt eller ej, så er kødproduktion fortsat med til at udlede væsentligt mere CO -2 end produktion af frugt og grønt. Hvis De vil gøre noget godt for klimaet, skal De derfor spise mindre kød og mere grønt, forklarer Jacob Sørensen fra Informationscenter for Miljø & Sundhed. Og gerne i den økologiske udgave, der er bedre for miljøet, siger han, men tilføjer dog, at der endnu ikke foreligger grundige undersøgelser, der sammenligner klimabelastningen i konventionelt og økologisk landbrug.

Dogme-grønt bragt til døren
Aarstiderne, der leverer 38.000 kasser økologisk frugt og grønt om ugen til private og firmaer, har i lyset af den tiltagende CO -2 -debat, lanceret ”Dogmekassen”, der året rundt udelukkende indeholder danske varer. Det betyder, at kassen i efterårs- og vintermånederne indeholder mange tunge grøntsager, som f.eks. kål og rodfrugter.

»Dels kan vi godt lide, at der kun er danske råvarer i kassen, og dels er det jo en af måderne, vi kan holde vores CO -2 -udledning nede på,« fortæller medarbejder Jacob Dietz fra Aarstiderne og forklarer, at der i sommermånederne stort set kun er dansk frugt og grønt at finde i alle Aarstidernes kasser.

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...