Find mere om:
Anmeldelse: Personlig pynt med stil | livsstil.guide.dk

Anmeldelse: Personlig pynt med stil

Guldsmed Lisbeth Warming forvandler gammelt guld med affektionsværdi til nye personlige smykker med sjæl og stil.

Udsigten er skabt på en af Vorherres gode dage. Selv i et gråt efterår, hvor regnen plasker, er billedet ud over Julsø og de omkringliggende skovklædte bakker og dale intet mindre end fortryllende. Inden døre i den lille værkstedsbutik i Laven i Midtjylland er det imidlertid guldsmed Lisbeth Warming, der tryller.

Inspireret af naturen, årstidernes gang, en fotoudstilling eller en gammel biologibog med billeder og tegninger af spændende former og faconer skaber hun smykker, der på én gang er både feminine og rå. Og ikke mindst forvandler hun gammelt guld til nye og moderne smykker med masser af personlighed.

»Det kan være gamle kæder, vedhæng, ringe og armbånd, hvor jeg først tager de ædelsten, som ikke kan tåle varme, ud af smykket, hvorefter resten smeltes. Bagefter bliver guldet hældt op i en form, hvor det bliver til en lille stang guld, som jeg derefter kan arbejde med,« fortæller Lisbeth Warming. Som oftest bliver det omsmeltede guld til en ring, der typisk koster et sted mellem 2.500 og 5.000 kr., afhængig af hvor meget arbejde, den kræver, og hvor meget ekstra guld, der eventuelt skal tilsættes.

»Det er ofte smykker, der har stor affektionsværdi, som folk kommer med, og vi får tit en god snak, når de åbner smykkeskrinet og fortæller historier om den ring, de fik til deres konfirmation eller det vedhæng, de har arvet efter deres mor. Ved at omsmelte det gamle guld bevares en del af det gamle smykkes affektionsværdi,« siger hun.

En speciel oplevelse

Noget af det første, som Lisbeth Warming lavede af omsmeltet guld, var to vielsesringe til et par, der ikke havde så mange penge. »Derfor havde deres familie og venner samlet nogle smykker sammen, som jeg lavede vielsesringene af. Det var en helt speciel oplevelse, også for mig, og det er i det hele taget fantastisk at have lavet et smykke, som folk bliver glade for, og som kan holde i mange, mange år,« fortæller hun. Lisbeth Warming er uddannet guldsmed, men fandt hurtigt ud af, at hun ikke havde temperament til at sidde på et traditionelt guldsmedeværksted og masseproducere.

»Jeg arbejder meget intuitivt og former først tingene i voks, inden de bliver støbt. Jeg kan bedst lide, at tingene er lidt tilfældige eller skæve, og det er atypisk, for som guldsmed bliver man opdraget til akkuratesse, rette linjer, ensartede former og blankpolerede overflader. Det er sikkert derfor, der ikke er så mange guldsmede, som laver smykker af omsmeltet guld. For omsmeltet guld vil ofte have små urenheder i sig, men det er jo netop det, som jeg er vild med,« siger Lisbeth, der vidste, at hun ville være guldsmed den dag, hun som 17-årig gik ind i den lokale guldsmedeforretning for at købe materialer til at lave et par øreringe til sig selv.

Skævt og aparte

Lisbeth Warming holder meget af at arbejde med perler, der er skæve og aparte, og som kan ligne en tand, en rod eller noget helt andet. Perlerne forvandler Lisbeth til skulpturelle vedhæng, der koster mellem 8.000 og 20.000 kr.

»Jeg sælger især mange perlevedhæng i december, der uden tvivl er højsæson. Smykker er stadig en rigtig god gave, og ofte har kvinderne været her først og peget det ud, som de ønsker sig, hvilket er rart at vide, når manden kommer og skal købe et smykke til sin kone,« siger Lisbeth Warming.

Anmeldelse: Sy dit eget smykke

06-12-2009: Ædelmetalformgiver Lisbeth Dauv laver smykker, der kombinerer traditionelle materialer med mere utraditionelle som tekstiler, papir og plast. Læs artikel

Anmeldelse: Gaver med mening

06-12-2009: Danskerne er vilde med at støtte den gode sag, når de køber smykker Læs artikel

Nyhed: Her er julegaven, der matcher bilen

03-12-2010: Der er masser af muligheder for at finde julegaver til bilentusiaster i alle aldre. Du kan selvfølgelig godt prøve med en rævehale, hvis fruen har ønsket sig en pels. Men det er ikke sikkert, at det bidrager positivt til julestemningen. Læs artikel

Nyhed: En drøm af diamanter og ædle sten

03-12-2010: Diamanter er en piges bedste ven, sang Marilyn Monroe i 1953, og der er meget om snakken. Prisen er mindst femcifret, før det batter noget, men til gengæld falmer gaven og glæden ikke. Vi har besøgt en diamantkender. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...