Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Druer til julebordet | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Druer til julebordet

Vine med muskelkraft, alkohol og frugtsyre kan bedst klare sig mod den sukkersøde og eddikesure julemad.

Julen er lige om hjørnet, og der hører vin til en vellykket juleaften. God vin, vil mange endda mene, selv om rødkål og brunede kartofler kan give vinelskere nervøse tics. Selv om det er traditionen at sætte rigtig god vin på julebordet, er det i realiteten en dårlig idé, da juleretternes kombination af sukkersødt og eddikesurt effektivt ødelægger vinens fine smag og bekæmper de delikate aromaer nådesløst.

Mit forslag er derfor at servere en robust og ikke for dyr vin til selve måltidet og så gemme den fine flaske til bagefter. Man kan sikkert nå et ekstra glas af den ekstra gode vin, inden der er dessert og juletræ på programmet.

Supermarkeder og vinbutikker strømmer over med forslag til julevin, og langt fra alle er velegnede til at tage den ulige kamp med julemaden. Jeg vil dog her med bævende hjerte prisgive et par glimrende vine til mishandling på julebordets pinebænk. Det er vine, der trods alt har en chance for at slå igen med deres muskelkraft, alkohol og frugtsyre: Rhônevinen Capitelles des Mourgues 2007 (99,75 kr.) er både koncentreret og rig og krydret på en måde, der sagtens kan give juleassociationer. Den australske MCN Petit Verdot 2008 (89,95 kr.) fra det velkendte Nugan er et af firmaets bedre produkter, hvor frugten har overlevet Nugans forkærlighed for rigeligt egetræ. En absolut powervin, men en vin med mange dejlige smagsdetaljer. Begge vine har potentiale til at nydes i en stille stund.

Capitelles des Mourgues 2007

Château Mourgues du Grès, Costières de Nîmes, Rhône - 14,5 pct. 99,75 kr. hos Bichel Vine www.bichel.dkPotent frugtnæse med mørk tørret frugt. Styrke, klasse og personlighed. I munden intens vaniljefrugt med lakrids, mineraler, stor tæthed og et solidt skud egetræ. Fornemt helhedsindtryk.

MCN Petit Verdot 2008

Nugan Estate, King Valley, Australien - 14,5 pct. 89,95 kr. hos Superbest i uge 49, normalt 199,95 kr.Mørk frugtnæse med grafit, saddellæder og kølig mineralitet. Solidt egepræg kombineret med diskret lille bærsødme. Smag med frisk frugt, markant frugtsyre og velafbalanceret tanninstruktur.

Alsur Tempranillo Cabernet Sauvignon 2008

Vino de la Terra Castillo, Spanien, 12 pct. 29,95 kr. hos Rema1000Tæt frugt med toner af tørret frugt og lidt lakrids. Røget, frisk og med god mineralitet. Stor mundtyngde og flot frugtkoncentration. Let, ren, intens og delikat. Kvalitet til lavpris.

Pocas Late Bottled Vintage Port 2001

Portvin 79 kr. i SuperBrugsen, på tilbud i uge 49, normalpris 99 kr.Sprød, rød, frisk frugt med afbalanceret sødme og med sammensat duft. Intens tannin og fed, varm frugt. God længde og rank vintagekarakter. Fin til ost.

Cupids Arrow Pinot Noir 2007

Wild Rock, Central Otago, New Zealand, skruelåg, 79 kr. hos Jysk Vin, www.jyskvin.dk, på juletilbud, normalpris 94 kr.Sød pinotparfume og friske, grønne krydderurter. Oversøisk overdådighed tilsat køligt burgundisk præg. Smag med flot, tæt frugt med velkrydret pinotkarakter, kultiveret sødme og betragtelig styrke.

Læs også: Vinsmagning: Côtes-de-Rhône Villages

Guide: Vingaven til far

14-12-2010: Hvis far skal have en god julegave, så er disse gaveideer vejen frem mod en sikker succes. Læs artikel

Nyhed: En genopstandelse for græsk vin

20-10-2009: Grækenland er et godt bud på at være Europas ældste vinland. Alligevel er Grækenland mest kendt for sine harpiksduftende hvide retsina-vine. Læs artikel

Guide: Min ven Mark

20-10-2009: Internettet er en guldgrube af vinviden, hvis man ved, hvor man skal lede og forstår at sortere. En af de bedste kilder hedder Mark Squires. Læs artikel

Guide: Shopping med samvittighed

20-10-2009: Der er mange måder at tænke bæredygtighed på. Begrebet "Cradle to Cradle" kan oversættes til "Vugge til Vugge". Det går i korte træk ud på, at vi i stedet for at producere affald, der forurener og fylder på vores lossepladser og i naturen, indretter vores levevis og designer moderne forbrugsgoder på en sådan måde, at vores affald kan blive næringsstoffer for fremtidige generationer af råmaterialer, sunde levende organismer og nye produkter. Det er en stræben efter at designe og forbruge med "hele produkt- livscyklussen" for øje. Andre har valgt at genbruge allerede eksisterende materialer og give dem et nyt liv i et andet produkt. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Chiantis diskrete charme

12-10-2009: Nogle vintyper er så diskrete, at det kræver masser af koncentration at værdsætte dem efter fortjeneste. Chianti skuffer kun alt for let, hvis man hælder en ung vin op og umiddelbart efter smager på den. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...