Find mere om:
Saltudslag på huset | livsstil.guide.dk

Saltudslag på huset

Vi har boet i vores hus i 13 år, og nu er der pludselig begyndt at komme salpeterudslag, og pudset skaller af i vores kælder.

Kælderen er ellers tør. Huset ligger på en bakke og er fra 1946. Vi har forsøgt at slå pudset af og pudse det op igen, men efter et par måneder slår salpeteren ud igen, og maling og puds skaller af. Har De et godt råd?

Med venlig hilsen
Kirsten Thillemann, Højbjerg

SVAR

Salpeter er en gammel fællesbetegnelse for forskellige naturligt forekommende mursalte. Centeret for bygningsbevaring i Rådvad foreslår, at De smager på en lille smule af udslaget, idet det mest sandsynligt er almindeligt salt, der slår ud. Den tidligere ejer af huset kan måske have været ivrig med at salte om vinteren, hvilket nu giver udslaget. Først skal væggen have lov at afgive så meget salt som muligt, hvorfor det er vigtigt at fjerne al puds og maling, sådan at væggen kan få mulighed for at tørre ud. Når væggen er tør, kan der påføres et lille tyndt lag puds med svag mørtel. For at væggen kan få mulighed for kontinuerligt at afgive væske og i øvrigt ånde, skal der ikke males efterfølgende, men kalkes med et tyndt lag kalk. Almindelige mursalte behandles på samme måde. Vi har gennem tiden været alt for effektive i vores saltning af blandt andet veje. Faktisk ligger der så meget salt langs visse veje, at salttålende strandplanter vinder frem, oplyses fra Rådvad Centeret. En god og effektiv metode til at afhjælpe glatte fortove og indkørsler er at sprede asken fra vores pejse og brændeovne ud. Brændeovne er jo den vedvarende energikilde, der vinder hurtigst frem, og selv asken kan altså anvendes til et godt formål.

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...