Find mere om:
Sukkeret ud af børnehaven | livsstil.guide.dk

Sukkeret ud af børnehaven

Syv af ti norske børnehaver er sukkerfri. I Danmark er man knap så langt med at begrænse børnenes slik- og sukkerforbrug i børnehaven.

Ni af ti norske børnehaver har indført tiltag, der skal reducere sukkerindtaget blandt børnene, skriver VG Nett.

Sukkerforbruget i de norske børnehaver kommer frem i en ny undersøgelse foretaget af barnehage.no, som også viser, at mange norske børnehaver er helt sukkerfri.

70 af børnehaverne oplyser, at der aldrig serveres slik, chokolade eller chips, selv om det er fødselsdag, mens 85 pct. aldrig serverer sodavand. 80 pct. af børnehaverne oplyser, at de altid eller ofte giver børnene vand på fødselsdage og ved andre festlige lejligheder.

Private Børnehavers Landsforbund i Norge mener, at udviklingen er positiv, men at børnehaverne ikke må glemme at lave en fest ud af børnenes fødselsdage.

"Vi oplever et enormt fokus på kost og sukkerindtaget i børnehaverne, men man må ikke gå så langt, at man forsømmer at fejre børnene, når de har fødselsdag. Man skal spise sundt, men det skal være med måde," siger informationschef Jørn-Tommy Schjelderup fra Private Børnehavers Landsforbund til VG Nett.

Unaturligt forhold til fødevarer

Ernæringsekspert Jeanette Roede advarer mod, at sukkerfrie børnehaver kan føre til, at børn vil have større ønske om at få slik og søde sager.

"Jeg synes, at vi skal vogte os for at gå langt i vores frygt for sukker. Hvis vi forbyder almindelige madvarer med sukker, får børnene et unaturligt forhold til madvarene," siger Jeanette Roede til NRK Puls.

Over 1.000 børnehaver har deltaget i undersøgelsen, som viser, at 96 pct. af de norske børnehaver serverer frugt og grønt alle ugens fem dage, men godt 92 pct. oplyser, at de har indført regler, der skal reducere sukkerindtaget.

I Danmark er der ikke lavet undersøgelser af institutionernes sukkerforbrug, men i undersøgelse fra 2007 bekræfter 86 pct. af institutionerne, at de har en kostpolitik.

Af dem oplyser godt halvdelen, at de har regler for indholdet af slik/kager i madpakken og at de en politik for, om der må serveres slik og søde sager i forbindelse med fest og fødselsdage i børnehaven. Om reglerne overholdes, melder undersøgelsen intet om.

Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...