Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Chardonnay uden krykker | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Chardonnay uden krykker

Chardonnay er vores hvide favoritvin. Det er forståeligt, for druen giver delikate vine.

Masser af aromaer og fed venlig frugt, der harmonerer fantastisk godt med egetræ. Chardonnay og egetræ kan i præcis det rette blandingsforhold frembringe verdens bedste hvidvine, men det er kun alt for nemt at lade egeglæden gå over gevind, så slutresultatet mere er egejuice end vin. Ikke mindst hvis man samtidig bruger hårdt ristet egetræ, der tilføjer masser af vaniljearomaer og røgpræg.

Overkrydrede chardonnayer er især blevet leveret af de oversøiske vinlande, der har set forretningspotentialet i denne vinstil. Men alt har sin tid, og flere og flere sætter pris på en mere frisk og mindre krydret chardonnay, hvor druens flotte frugt for alvor kommer til sin ret.

Det er især klimatisk kølige distrikter som eksempelvis Chablis, der formår at holde igen på egetræet. Men det nordligste Italien rummer en række enestående hvidvinsdistrikter, der fortjener langt større opmærksomhed. Alperegionen Alto Adige (Sydtyrol) leverer mange krystalrene og delikate hvidvine, og Erik Sørensen Vin er netop begyndt at forhandle det strålende Alto Adige hus' Tramin.

I denne uge præsenterer vintesten en sprød og frisk chardonnay fra 2009 fra Tramin. En vin, der viser, at den rene chardonnay kan være både stærk, velkrydret og delikat, også selv om den står på egne ben uden krykker af alt for meget egetræ.

Tramin Chardonnay 2009,

DOC Alto Adige, Italien hvidvin99,95 kr. hos Erik Sørensen Vin / www.eriksorensenvin.dk.

Delikat og detaljerig næse med sprød eksotisk og kultiveret frugt. Frisk og harmonisk. Intens, næsten parfumeret, smag med styrke og delikatesse. Kompleks, velkrydret og lang med udmærket syre og stor styrke.

Langhe 2007,

Poderi Aldo Conterno, DOC, Langhe, Piemonte, Italien99,95 kr. hos SuperBest i uge 30. Normalpris er 149,95 kr.

Mineralsk rød frugt med nydeligt egetræ, tør tobak og lidt blomster. Ren og harmonisk på trods af højt alkoholindhold. Fornem teknik med mange lag frugt og delikate aromaer. Saftig, kompleks og struktureret madvin.

Faustino VII 2007,

DOC Rioja, Spanien49 kr. i Netto i uge 30.

Ristet næse med vanilje og karameltoner og varm rosinet frugt. Alligevel friskt helhedsindtryk. Stærk og aromarig. Velafbalanceret og delikat med charmerende varm, men frisk frugt.

Terre dArgence 2008,

Château Mourgues du Gres, AOC Costieres du Nîmes, Rhône - 14,5 pct.89,75 kr. hos Bichel Vine

www.bichel.dk.

Varm rosinet frugtnæse med vanilje, sød tobak og kakao. Kultiveret sødme og pæn balance. Elegant tæt frugt med stor saftighed. Flot syrebalance, dejlig personlig tanninstruktur og mineralsk eftersmag.

Padrone di Casa 2004,

DOCG Brunello di Montalcino, Italien89 kr. hos Rema1000 i uge 30, normalpris 99 kr.

Sprød elegant og kompleks frugtnæse. Ren, personlig og detaljerig. Kølig smag med solid tannin og fin mineralitet. God styrke og rank struktur med fin lang eftersmag. Kultiveret vin.

Heartland Stickleback Red Reserve 2008,

Ben Glaetzer, South Australia 14,5 pct. - skruelåg79,50 kr. hos Vinens Verden / www.wine.dk.

Delikat intens kirsebærfrugt med chokolade, lakrids, grønne urter og kontant egetræ. Koncentreret og harmonisk smag. Glat, velproportioneret og velkomponeret. Supertæt, stærk og sammensat frugt med dejlig syrebalance.

Ugens vintip

Langhe er et godt alternativ til Barolo og Barbaresco. Langhe er en samlebetegnelse for en række vine fra de sydlige dele af Piemonte. Barolo skal laves på ren nebbiolo, mens der i Langhe tillades flere andre druer. Selv berømte vine tildeles derfor den mere beskedne benævnelse DOC Langhe, når de flirter lidt med andre druesorter. Hvis man holder af stilen fra Barolo og Barbaresco, men gerne vil have mere frugt og en lavere pris, er det værd at smage nærmere på DOC Langhe, der rummer mange favorable vintilbud.

Anmeldelse: Ugens vin: Troværdighed fra Rhône

09-01-2012: Her er der mulighed for at få gode vinoplevelser til meget fornuftige priser. Læs artikel

Anmeldelse: Enkel madlykke på Nørrebro

28-11-2011: Manfreds og Vin er det nyeste kulinariske åndehul i den genopstandne Jægersborggade på Nørrebro i København. Og her serveres noget af Københavns billigste og mest velsmagende hverdagsmad. Læs artikel

Nyhed: Tysk vin er tilbage

19-09-2011: Årgang 2010 er en klassisk, ren og syrerig årgang. Køb de bedste og læg dem i kælderen. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Vinlandet Grækenland

14-02-2011: Grækenland har i århundreder ført en omtumlet eksistens. Det har sat spor i vinkulturen. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Et glas til en stille julestund

27-12-2010: Det er tid til en timeout efter julen. Her er nogle vine, hvis man vil forkæle sig selv. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...