Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Vinlandet Grækenland | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Vinlandet Grækenland

Grækenland har i århundreder ført en omtumlet eksistens. Det har sat spor i vinkulturen.

Går vi tilbage til oldtiden, var Grækenland vinlandet over alle andre og satte selv Italien i skyggen. Århundreders islamisk besættelse begrænsede dog vindyrkningen, så den først for alvor kom op at stå igen i 1900-tallet, men kun i form af beskeden dagligvin.

Der er derfor mange års efterslæb at indhente, og først i de sidste fem til ti år er der sket en seriøs kvalitetsudvikling. Grækenland har et enormt vinpotentiale, og de få ambitiøse vine, der finder vej til Danmark, er spændende bekendtskaber, men desværre ofte kostbare.

Vinfirmaet H. J. Hansen gør en indsats for at råde bod på dette, og for tiden har man et attraktivt græsk tilbud (60 kr.) med Oenodea 2008.

Vinen er en blanding af de to klassiske druer cabernet sauvignon og syrah tilsat den lokale drue agiorgitiko. Resultatet er blevet en tæt og velstruktureret madvin med sund frugt og nydelig brug af egetræet, solidt teknisk niveau og en stil, der vil appellere til alle, der holder af vine fra Syditalien. Så Grækenland kan præstere langt mere end blot den harpiksduftende hvide Retsina ferievin. Her er der tale om seriøs og spændende rødvin til en fin pris.

Oenodea 2008,

Cabernet Sauvignon Agiorgitiko Syrah, Domaine Costa Lazaridi, Regionalvin Drama, Grækenland, 14,5 pct. 59,95 kr. hos H. J. Hansen/Vinspecialisten/Magasin Mad & Vin, normalt 114,95 kr.

Aromatisk vin med en del alkohol og rød frisk frugt. Fin renhed, pæn styrke og kultiveret egetræ. Tæt velbygget mundfrugt med velvalgt struktur, flot fylde og god balance. Lang velkrydret eftersmag. Delikat vin.


Burmester Vintage 1999,

Portugal, portvin, 79,95 kr. hos Philipson Wine/www.philipsonwine.com, tilbud i uge syv.

Rank rød hyldebærfrugtnæse med køligt præg, diskret vaniljetræ, lakrids og lidt blomster. Udviklet, vinøs og med nydelig sødme. På samme tid saftig og nuanceret frugt med veludviklet eftersmag. Klassisk vintage med både stil og styrke.


Spier Merlot Cabernet Sauvignon Shiraz 2008,

Stellenbosch, Sydafrika, 14,5 pct. 99,50 kr. i Superbrugsen, i uge syv to flasker for 99 kr.

Intens solbærnæse med kølig sødme, saftighed og masser af ristet krydderi. Smag med god styrke og frisk velkrydret rank frugt med solid tanninstruktur og et lidt varmt helhedspræg. Saftig og velafbalanceret.


Vina Labali Gran Reserva 2001,

DO Valdepenas, Spanien, 59,95 kr. i Føtex, i uge syv to flasker for 90 kr.

Tæt frugtduft med flot aromarigdom, tobak og kontant brug af egetræet. Fyldig, koncentreret vin med rank frugt, kultiveret krydderi og glat og køligt helhedspræg. Eksotisk, charmerende og lang.


Sangiovese 2008,

Di Majo Norante, IGT Terra Degli Osci, Italien, 68,95 kr. hos SuperBest, i uge syv tre flasker for 129 kr.Dyb aromatisk frugt med et tjæret krydderi, mørke jordbær og lidt skovbund. Smag med rank frugt med pæn dybde. Glat og velpoleret vin med elegant tanninstruktur. Ren og intens.


Coteaux du Languedoc 2008,

AOC Coteaux du Languedoc, Sydfrankrig, 34,95 kr. hos Lidl, i uge syv seks flasker for 149 kr.Sødmefuld mørk frugtnæse med delikat krydderi og moderat styrke. Pæn delikatesse. Rank og sprød vin med let, men nydelig frugt. Enkel, men ren aromaprofil og moderat fylde.

LÆS OGSÅ: En genopstandelse for græsk vin

Ugens vintip:

Vintageport til fremtidig nydelse

  • Stort set kun én type portvin vinder ved at blive lagret på flaske: nemlig Vintageport. Alle andre portvine aftappes drikkeklare og vinder ikke ved at gemmes. En tommelfingerregel siger, at vintageport helst skal være 10 år, før den trækkes op, men de fleste vintages holder væsentligt længere. Eksempelvis er superårgangen 1977 helt fantastisk lige nu på trods af en alder på over de 30 år. 1999 er kun en beskeden årgang, men ikke desto mindre er Burmester sluppet rigtigt heldigt fra indsatsen. Deres 1999 smager herligt i dag, men holder uden problemer 10 år til.

Find den bedste vin til under 100 kr.

  • Vinskribent og forfatter Niels Ehler bedømmer vinens pris i forhold til kvalitet og giver stjerner efter det for på den måde at guide dig frem til de bedste vintilbud i ugen, der kommer. Tilbuddene gælder fra mandag morgen.

Anmeldelse: Ugens vin: Troværdighed fra Rhône

09-01-2012: Her er der mulighed for at få gode vinoplevelser til meget fornuftige priser. Læs artikel

Anmeldelse: Enkel madlykke på Nørrebro

28-11-2011: Manfreds og Vin er det nyeste kulinariske åndehul i den genopstandne Jægersborggade på Nørrebro i København. Og her serveres noget af Københavns billigste og mest velsmagende hverdagsmad. Læs artikel

Nyhed: Tysk vin er tilbage

19-09-2011: Årgang 2010 er en klassisk, ren og syrerig årgang. Køb de bedste og læg dem i kælderen. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Et glas til en stille julestund

27-12-2010: Det er tid til en timeout efter julen. Her er nogle vine, hvis man vil forkæle sig selv. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Efterårs-Rhône for alle pengene

01-11-2010: Den uges vintest har fokus på Rhône og Sydfrankrig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...