Anmeldelse:
Anmeldelse: 6 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Kultiveret fransk dessertvin | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Kultiveret fransk dessertvin

Sød hvidvin er en sjælden gæst på de danske spiseborde. Dessertvinen er oftest en portvin.

Den ultimativt klassiske dessertvin er dog en Sauternes - en senthøstet hvidvin fra Bordeaux. Nogle få Bordeauxkommuner har det helt særlige klima, der skal til for at frembringe Sauternes. Der skal være så tørt i de sene høstmåneder, at druerne ikke rådner op, men der skal på samme tid også være lidt fugt og tåge. Druerne skal nemlig inficeres med en særlig og godartet svamp Botrytis, der opkoncentrerer mosten og skaber helt nye og spændende aromastoffer.

De indtørrede Sauternes-druer høstes typisk drue for drue, så ægte Sauternes er en kostbar og eftertragtet drik, men heldigvis findes der mindre eksklusive naboområder, der laver tilnærmelsesvis lige så fornem dessertvin.

Monbazillac er et af dem, og ugens fokusvin Chateau Septy 2007 kunne i både smag og duft lige så godt være en Sauternes med adelige aner. Men heldigvis er tilbudsprisen en anden, nemlig 65 kr. for en halvflaske.

Chateau Septy 2007 er på trods af sin unge alder fuldt udviklet og har alle de særlige aromaer inklusive Botrytis, der har gjort Sauternes berettiget verdensberømt. Server Chateau Septy til sommerens lette frugtdesserter. Ikke mindst til jordbær vil den være en udsøgt fornøjelse.

Montepulciano d'Abruzzo

Abruzzerne er et af Italiens mindre kendte, men fremgangsrige vinområder. Det ligger på højde med Rom, men ud mod Adriaterhavet. Et vinmæssigt overskueligt område med kun fire DOC(G)-grupper. Den kendteste er Montepulciano d'Abruzzo, og her er montepulciano navnet på druesorten. Den giver i de gode tilfælde mørke, saftige, koncentrerede og rige vine med delikat varmt krydderi og solid struktur. Sådan en vin er ugens seksstjernede topscorer, Aldiano Riserva 2008.



Chateau Septy 2007, AOC Monbazillac, Bordeaux, 37 cl, sød hvidvin, 65 kr. hos Vinens Verden / www.wine.dk, étstykstilbud i uge 23.



Kompleks, sødmefuld frugt med honning, blomster og skovbund. Sprød, delikat og veludviklet med god intensitet. Kultiveret og klassisk vin, der er intens, detaljerig og med velafbalanceret sødme og enorm længde. Fransk topelegance.



Aldiano Riserva 2008, DOC Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 68,95 kr. i Føtex, i uge 23 to flasker for 100 kr.



Spændstig aromatisk frugt med dejlig friskhed og nydeligt egetræ. Detaljerig, ren og personlig. Varm tæt glat og velstruktureret mundfrugt med kultiveret sødme, dejlig fylde, udsøgt struktur og herlig harmoni. Elegant og karakterfuld vin, hvor det hele lykkes.

Falesco Bianco Umbria, IGT Umbria, Italien, 3 liter bag-in-box, hvidvin, 99,95 kr. hos SuperBest i uge 23, normalpris 118,75 kr.



Røget, frisk, lettere mineralsk citrusfrugt. Ren, spændstig duft med kultiveret brug af egetræet. God, ren, intens frugt med fylde og karakter og dejlig længde. Moderat styrke og pænt krydderi. Tiltalende.



Barbaresco Magno 2007, Cantine San Silvestro 2007, DOCG Barbaresco, Italien, 89,95 kr. hos SuperBest, i uge 23 tre flasker for 125 kr.



Kultiveret afrundet duft med sødme, aromatisk krydderi og solid vanilje. Glat, rank smag med vellykket tannin. Let, men alligevel karakterfuldt helhedsindtryk. Harmoni og delikatesse. Klassisk og vellykket Barbaresco.



La Mora 2010, Cecchi, IGT Toscana Bianco, Italien, hvidvin, 69,95 kr. hos SuperBrugsen, i uge 23 seks flasker for 199 kr.



Frisk citrus- og appelsinduftende frugt med lidt egetræ og pæn aromaintensitet. Spændstig, ren mundfrugt med god syrebalance og med udmærket fylde og moderat krydderi. God generel madvin af medium styrke.



Lamothe-Cissac 2007, Cru Bourgeois, AOC Haut-Médoc, Bordeaux, 59,95 kr. hos Philipson Wine / www.philipsonwine.com, tilbud i næste uge.



Vellykket ægteskab mellem egetræ og frugt. Åben, detaljerig duft med en karakter, der kræver lidt koncentration. Klassisk Bordeaux-næse. Glat, rank, mørk mundfrugt med markant tannin, men med spinkelt helhedspræg.

Nyhed: Når vinen er syg

20-10-2009: Ikke al vin smager godt. Nogle gange er der blot tale om en vinstil, som man ikke bryder sig om, andre gange er vinen fejlbehæftet, syg, skæv eller dårlig. Hvordan kender man de vigtigste fejltyper, og står vinen til at redde? Læs artikel

Anmeldelse: Nordisk i ny version

19-06-2012: Nordisk Spisehus har skiftet ejere og koncept, men kvaliteten er stadig i top med et skarpt køkken, fremragende betjening og opfindsomt vinvalg. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Portugal ud af hængekøjen

28-05-2012: En ny vinstil gør de portugiske vine mere omgængelige og passer bedre til nutidens smag. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en elegantier

14-05-2012: Vine på viognierdruen passer fint som aperitif, men går også til fiskeretter og kylling. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Når landsbyer er vigtige

30-04-2012: Rhône leverer til stadighed nogle af landets bedste vintilbud, og ofte er priserne attraktive. Distriktet er stort, og ønsker man gode vine i den billigere ende, kan man med fordel lære en række landsbynavne at kende. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...