Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: 20 lyserøde sommervine | livsstil.guide.dk

Ugens vin: 20 lyserøde sommervine

Rosévin er mere end en aperitif. Interessen for sommerdrikken er steget i takt med kvaliteten.

Rosé er lige så årstidsafhængig en vare som danske jordbær. Rosé hører sommeren til, og vinudvalget blomstrer først op, når bøgen springer ud. Til gengæld har vi set en stærkt øget interesse for rosévine, der for blot få år siden var en sekundavare, som kun blev brugt som en billig aperitif. Siden er der sket en kraftig udvikling i kvaliteten, og hvor god rosé før næsten var synonym med Provence og Rhône, kan stort set hvert eneste vindistrikt nu levere den pink vare i solid kvalitet.

Man er kort og godt begyndt at tage rosévin mere alvorligt, og forbrugerne er indstillet på at betale for roséerne.

Bredt udvalg

I den aktuelle vintest er der et prismæssigt tyngdepunkt omkring de 50 kr. for udmærkede rosévine. Denne uges vintest rummer langt flere vine end sædvanligt, og den viser bredden i det danske rosé-sortiment. Vi kan selvfølgelig ikke nå det hele, men udvalget giver et godt billede af spændvidden i stil, oprindelse og priser. Stilen går lige fra det søde til det helt tørre, og der er også stor forskel på styrken. Netop styrke og tørhed er afgørende for, hvad man med fordel kan bruge roséen til på middagsbordet.

God rosé fremstilles som en art letvægtsrødvin. Vinen gærer på drueskallerne, hvor den røde farve netop kommer fra. Skallerne sorteres hurtigt fra, og hastværket er afgørende for, at farven ikke bliver for kraftig. Drueskallerne giver samtidig et lille skud garvesyre, som er med til at adskille rosévinen fra hvidvinen.

Garvesyren gør rosévinene mere strukturerede og dermed bedre egnet som madvin. Generelt gælder det, at jo tørrere vin og jo mere garvesyre, desto kraftigere mad kan roséen hamle op med. God, tør rosé er flot til kraftige fiskeretter, gris, kalv og især grøntsagsretter. Det er ikke noget tilfælde, at Provence producerer så meget rosé, da netop grøntsager er så vigtig en del af det sydfranske køkken.

Sommercharme

Har man brug for en charmerende skovtursvin, eller er man i tvivl om, hvilken type vin der skal bruges til en frokost med måske mange småretter, er en solid rosé et godt valg. Rosé er bygget til at blive serveret kølig, gerne direkte fra køleskabet, og de bedste roséer har så sammensat og rig en duft, at de kalder på et ordentligt, tulipanformet vinglas.

Til gengæld belønnes man så med elegante frugtaromaer, hvor det ofte er de mere tropiske frugter, der er i spil. Smagen er selvfølgelig også til den frugtige side, men vinens solide syre hjælper til at gøre roséen i stand til at hamle op med mad med en del fedt som f.eks. olivenolie, fløde eller svinekød. Men husk, at rosé er aldrig superstærk vin, så brug denne charmerende sommerdrik til de lettere retter.


Alamos Malbec Rosé 2009, Catena, Mendoza, Argentina, skruelåg, 49,95 kr. hos Philipson Wine / www.philipsonwine.com. Tilbud i uge 21. Normalpris: 69,95 kr.Diskret sødme med lidt blomster og mineraler. Flot renhed og god teknik. Delikat, frisk næse med aromatisk frugt. Smag med flot fylde og pæn syre. Vellykket og med flot eftersmag.

Baron de ley Rosado 2009 rosé, DO Rioja, Spanien, 49,95 kr. i Føtex.Tropefrugt og orangeskal i næsen. Stærk og sød og grænsende til parfumeret. Delikat, intens frugtsmag med stor friskhed, pæn mineralitet og kultiveret krydderi.

Bonnefond Syrah Rosé 2009, Vdp Collines Rhodaniennes, Rhône. 80 kr. hos The Wine Company www.thewinecompany.dk. Tilbud med 6 flasker for 420 kr.Pæn og aromatisk med orangeskalsduft, diskret sødme og god floralitet. Dejlig fylde og god harmoni i smagen. Solid, bred frugt og saftig eftersmag. Klassisk sydfransk stil.

Capitelles Rosé 2008, Château Mourgues du Gres, AOC Costieres du Nîmes, Rhône. 89,75 kr. hos Bichel Vine, www.bichel.dkSød næse med enkel rabarberfrugt. God intensitet med lidt røg og mineraler. Solid tyngde og glat frugt i smagen. God struktur, men lidt enkel. Ren og teknisk pæn.

Chateau Guiot Rosé 2009, AOC Costieres du Nimes, Rhône. 55 kr. hos The Wine Company www.thewinecompany.dk. Tilbud med 6 flasker for 300 kr.Næse med sød hindbærfrugt med pæn bitterhed og renhed. Pæn, frisk smag med behersket syre og medium struktur. Meget let i aromaerne og med ret bitter eftersmag.

Chiaretto Nebbiolo Barbera Rosé 2008, Dezzani, DOC Chiaretto, Italien. 69,95 kr. hos SuperBest.Delikat orangefrugtnæse og en del parfume. Aromatisk og sprød med masser af sød jordbærfrugt. Sprød, frisk frugtsmag med dejlig saftighed og pæn syre. Delikat og frisk med pæn koncentration.

Domaine de Dauphilac 2008, AOC Coteaux du Languedoc, Sydfrankrig. 85 kr. hos Vinens Verden / www.wine.dk

Honningsødme, lakrids og krydderurter i den personlige og stærke næse. Imponerende stærk vin med høj alkoholprocent. Kraftigt krydret frugt med en hel del bitterstof og lang mineralsk eftersmag. Madvin.

Domaine des Baguiers Rosé 2009, AOC Bandol, Sydfrankrig. 99 kr. hos Emilievin www.emilievin.dkRøg og orangeskal og grønne krydderurter i næsen. Intens frugt med god aromarigdom og solid mineralitet og elegant krydderi. Klassisk og vellykket Bandol-rosé med detaljerig eftersmag. Ægte madvin.

Erazuriz Estate Cabernet Sauvignon Rosé, Chile, skruelåg. 50 kr. hos H. J. Hansen / Vinspecialisten / Magasin Mad & Vin. Normalt 75 kr.Nydelig mineralitet og ren rød frugt. Flot friskhed og velkrydret duft. Velafbalanceret, ren og karakterfuld frugtsmag med god balance og charme. Vellavet madvin med høj teknisk standard.

Excellence du Comte de Negret Rosé 2009, AOC Fronton, Sydfrankrig, 59,95 kr. hos Superbest. Tilbud i uge 21 med 2 flasker for 100 kr.Stor styrke og overvældende aromarigdom i den eksotiske parfumerede næse. Masser af mineralske aromaer og bred tropisk frugt i smagen. Stærk og med lang eftersmag og pæn personlighed.

Gran Feudo Rosado 2009, Rosé Garnacha Tinta, Julian Chivite, DO Navarra, Spanien. 59,95 kr. i Kvickly i uge 21. 3 flasker for 99 kr.Intens, ung, rød frugtduft med masser af bid lidt a la rødvin. Ren og mineralsk. Flot syrebalance og frisk rød frugtsmag. Velstruktureret og delikat. Også god som aperitif.

Guigal Rosé 2009, AOC Côtes du Rhône. 89,95 kr. hos Philipson Wine / www.philipsonwine.com

Floral og intens næse med personlig duft med aromatisk rød frugt med jordbærtoner. Ren, sammensat og velafbalanceret. Smag med solid frugt med god intensitet og masser af struktur.

Harmonie de Gascogne Rosé 2009, Domaine de Pellehaut, Vdp des Côtes de Gascogne, Frankrig, skruelåg. 59 kr. hos Vinens Verden / www.wine.dkParfumeret næse med tropefrugt og en hel del sødme og pænt krydderi. God balance, saftig, ren frugtsmag med tilpas sødme og pæn syre. Pæn og venlig og med god styrke.

Heroes Rosé Shiraz 2008, DO Valle del Maipo, Chile, skruelåg 49,95 kr. hos Rema1000.Sprød næse med flotte aromaer. Ren og delikat med sammensat frisk frugt. Velproduceret vin med struktur og friskhed. Vellykket og med stor længde i eftersmagen. Super til mad.

Mothers Cherub 2008, Rosé Syrah, Valle de Colchagua, Chile, skruelåg. 69,75 kr. hos Bichel Vine www.bichel.dkAromatisk og ret sødlig, rød rabarberfrugtnæse, der er pæn og ren, men til den enkle side. Sød frugtsmag og med tilpas syre. Enkel, men o.k. Sikkert bedst som aperitif.

Perdido Garnacha 2009, DO Navarra, Spanien, skruelåg. 25 kr. hos Fakta.Intens bærnæse med masser af frisk tropefrugt, god renhed og lidt rigelig sødme. God styrke, men med lidt vandig eftersmag. Pæn syrebalance og medium frugt. Enkel, men sympatisk og billig.

Pinot Grigio Rosé 2008, Victoria, Brown Brothers, Australien, skruelåg. 99 kr. hos Østjysk Vinforsyning / Vinoble www.vinoble.dkDelikat næse med lidt orangeskal. Ren, karakterfuld og charmerende. Saftig, rank, ren smag med kultiveret sødme og vellykket syrebalance. God struktur. Fin til mad.

Poggio Trevvalle 2008 Rosé, IGT Toscana Rosato, Italien, 50 kr. hos Emilievin www.emilievin.dkSprød mineralsk duft. Floral, elegant og tilbageholdende. Aromatisk og sammensat. Smag med flot sødme og nydelig struktur. Frisk og velafbalanceret med charmerende aromarigdom. Letdrikkelig, bredt anvendelig og præcis.

Vida Nova Rosé 2009, Syrah Aragonez, Quinta do Moinho, Algarve, Portugal. 99,95 kr. hos H. J. Hansen / Vinspecialisten / Magasin Mad & VinSød, parfumeret hindbærfrugtnæse, der er frisk og kraftigt aromatisk, men til den søde side. Tæt vin med ren frugt med pæn sødme og solid aromarigdom.

Vistana Cabernet Sauvignon Rosé 2009, Santa Carolina, Valle Central, Chile. 29,95 kr. hos Rema1000Sød, parfumeret og enkel næse med stor bredde og med et solidt skud tropefrugt. Bred, sød, saftig og enkel smag, men ikke ubehagelig.

LÆS OGSÅ: Rosé på den gammeldags facon

Ugens vintip

Rød eller bleg rosé? Det kan være svært at vælge den rette type rosé, da der er så mange stilarter, men farven kan hjælpe. Generelt gælder det, at de sydfranske roséer fra Rhône eller Provence har en bleg farve, der kan gå over i løgskalsfarve. Det er en indikation af, at vinen er tør og med en vis kraft. En mørk hindbærfarve tyder på en sødere vin, der er mere beregnet som aperitif. Hold også øje med alkoholprocenterne: Jo mere alkohol, desto mere styrke er der i vinen, og som regel er den også tørrere. Rosévin er ofte alkoholsvag, og alt over 12 procent kan regnes som alkoholrigt.

Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en elegantier

14-05-2012: Vine på viognierdruen passer fint som aperitif, men går også til fiskeretter og kylling. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Når landsbyer er vigtige

30-04-2012: Rhône leverer til stadighed nogle af landets bedste vintilbud, og ofte er priserne attraktive. Distriktet er stort, og ønsker man gode vine i den billigere ende, kan man med fordel lære en række landsbynavne at kende. Læs artikel

Guide: Vælg en vinmenu til familiefesten

23-04-2012: Sådan kan familiefesten komme til at smage lidt af restauranternes tilbud på vinmenuer. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Tiltalende spansk discount

16-04-2012: Spanien har været hårdt ramt af krisen, men nu vender det måske. Hold også øje med Portugal. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Det ny Rioja

02-04-2012: Rioja arbejder hårdt for at genvinde det tabte. Det sker med kvalitet og fornuftige priser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...