Anmeldelse:
Anmeldelse: 5 out of 6
Find mere om:
Ugens vin: Champagne får kamp til stregen | livsstil.guide.dk

Ugens vin: Champagne får kamp til stregen

Især områderne Alsace og Bourgogne producerer friske og elegante cremant'er.

Champagne fremstilles ved at gære vinen to gange. Første gang på helt vanlig vis, men efter første gæring tappes hvidvine på flaske og tilføres lidt sød druemost, så endnu en gæring kan starte. Det er denne gæring, der giver de herlige bobler. Denne anden gæring skal ske på flaske, hvis det skal være den ægte vare - Methode Champenoise, som det engang hed, før EU's navnebeskyttelse for alvor slog igennem.

Mange andre franske mousserende vine har lagt sig op ad Champagnes enorme succes i håbet om at snuppe en bid af den kommercielle kage.

Kun to franske vinområder har for alvor givet Champagne kvalitetskamp til stregen: Alsace og især Bourgogne. I Bourgogne hedder Champagne Cremant de Bourgogne, og Cremant er lavet på samme måde og på de samme druer (chardonnay og pinot noir) som den ægte vare. Ofte er Cremant svær at kende fra Champagne på andet end prisen, der på tilbud kan være tæt på 50 kr., altså langt under halvdelen af prisen på Champagne. Det er netop tilfældet med Cremant de Bourgogne Brut, J. Monfleury, som Kvickly sælger for 59 kr. i næste uge.

Cremanten er en tør, rank, superfrisk vin med flot syre og en let og elegant smag, der gør den til en herlig aperitifvin. Smagt blindt ville mange være overbevist om, at det var en dyr Champagne, der var i glasset.

Cremant de Bourgogne Brut

J. Monfleury, Frankrig. Tør mousserende hvidvin. 59 kr. i Kvickly i uge 24. Normalpris: 94,95 kr.



Frisk næse med ren citrusfrugt og god mineralitet. Pæn styrke og delikat krydderi. Smag med flot syre, rank, kølig frugt og masser af mousse. Let, men nydelig og med glat mundfylde. Sprød og tør på den gode måde.

Lagunilla Reserva 2005

DOC Rioja, Spanien. 79,95 kr. hos SuperBest, tilbud i uge 24 med 3 flasker for 139 kr.



Varm, rig blomme- og brombærfrugtduft. Solvarm, karamelkrydret og personlig næse. Nydeligt sammensat smagsprofil med kølig, aromatisk frugt og tilpas egetræ. Tiltalende og velstruktureret. Pæn tæthed og balance.

Quara Cabernet Sauvignon 2007

Cafayate Valley, Argentina. 32 kr. hos Fakta.



Saftig og ligetil næse med umiddelbar og helt ung solbærfrugt. Mørk, lettere jammy tone. Smag med koncentreret frugt. Glat og venlig uden de store kanter. Svag i tanninstrukturen og enkel aromaprofil.

Terre de Priori 2006

DOCG Chianti Riserva, Italien, 69,95 kr. hos Føtex i uge 24, 6 flasker for 199 kr.



Solvarm blomme- og kirsebærnæse med blomster, rosiner og kaffebønner og kraftigt brug af egetræet. Intens, blød og kraftig vin med masser af krydderi og meget lang og velsammensat eftersmag. Mere Amarone-stil end Chianti.

Eagle Creek Zinfandel 2009

Central Valley, Californien, 14,5 pct. 29 kr. hos Rema1000 i uge 24. Normalpris: 36,95 kr.



Aromatisk, ung kirsebærfrugtnæse med renhed og friskhed. Tiltalende. Blød og koncentreret frugtbaseret vin med delikat krydderi. Stor saftighed og god og markant sødme, men så heller ikke så meget andet.

Fourchaume 2008

La Chablisienne, AOC Chablis 1. Cru, Bourgogne, hvidvin. 99,95 kr. hos Philipson Wine/www.philipsonwine.com, på tilbud i uge 24.



Intens melon, citrus og ferskenfrugt med kraftig mineralitet. Pæn kompleksitet og strålende renhed. Smag med både harmoni og elegance. Stringent syre og masser af struktur og frugtkoncentration. Klassisk, flot og korrekt.

LÆS OGSÅ: England vil slå Frankrig i bobler

Ugens vintip

Chablis fra det nordligste Bourgogne er en frisk, syre- og strukturrig hvidvin med et navn, der er så berømt, at priserne ofte gør vinen utilnærmelig. Men heldigvis er Chablis kommet inden for betalelig rækkevidde de sidste par år, for den er en enestående god madvin til de lyse fiskeretter. Chablis lever især på sin elegance og syrerigdom. Netop syren er nøglen til vinens store anvendelighed, da syren klarer de ofte fede smør- og flødebaserede saucer, der anvendes til så mange fiskeretter.

Anmeldelse: Ugens vin: Viognier - en elegantier

14-05-2012: Vine på viognierdruen passer fint som aperitif, men går også til fiskeretter og kylling. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Når landsbyer er vigtige

30-04-2012: Rhône leverer til stadighed nogle af landets bedste vintilbud, og ofte er priserne attraktive. Distriktet er stort, og ønsker man gode vine i den billigere ende, kan man med fordel lære en række landsbynavne at kende. Læs artikel

Guide: Vælg en vinmenu til familiefesten

23-04-2012: Sådan kan familiefesten komme til at smage lidt af restauranternes tilbud på vinmenuer. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Tiltalende spansk discount

16-04-2012: Spanien har været hårdt ramt af krisen, men nu vender det måske. Hold også øje med Portugal. Læs artikel

Anmeldelse: Ugens vin: Det ny Rioja

02-04-2012: Rioja arbejder hårdt for at genvinde det tabte. Det sker med kvalitet og fornuftige priser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...